hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆
開啟左側

[其他] 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆

lsc04d11 發表於 2010-8-31 11:47 | 顯示全部樓層

我覺得運輸署應該跟營辦「有線無車」的營辦商作以下警告︰
1. 必須根據申請營辦時的要求/計劃書進行
2. 如有任何減班或取消需要,歡迎提出改線或取消要求,不應自行更改路線或取消路線
3. 如再犯,可能沒收所有路線的營辦權

而唔係運輸署查完話「呀..呢架線無車呀..咁就從資料庫取消啦」或者「根據觀察,本線60分鐘一班」就算...都要追究一下啦...
KC3555 發表於 2010-8-31 14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-8-31 11:47 發表
我覺得運輸署應該跟營辦「有線無車」的營辦商作以下警告︰
2. 如有任何減班或取消需要,歡迎提出改線或取消要求,不應自行更改路線或取消路線
3. 如再犯,可能沒收所有路線的營辦權
...

唔再講多一次上面一堆論點,咁加班呢?車從那裡來?

警告一直都有做喎。如果要咁樣行,不如將所有路線收歸兩三間營辦商做,實行類似巴士專營權制度,
咪可以做到中巴咁嘅效果同下場囉。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
JN6854 發表於 2010-8-31 19:42 | 顯示全部樓層
回歸原點 當年小巴(九座位)誕生緣於香港人對公共交通需求之殷切
事隔卅多年0既今日仍然存在呢個問題
除非政府諗到好辦法 唔係公共小巴0既生存空間其實需要不減反加
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
lsc04d11 發表於 2010-8-31 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 31-8-2010 02:40 PM 發表

唔再講多一次上面一堆論點,咁加班呢?車從那裡來?

呢D並唔係叫做加班...只不過要恢復你招標書所訂出的...根本一直都有車..

例如,你間公司有20車..
條路線開辦A線是有10車的話,

就算你之後少客到減成5車..
而另一B線因為好客由10車加到15車

你都應該是有車作回原有的車輛數目,只不過是你公司私自調部分車輛去多客的路線..

如果你真係覺得B線真係有需要用15車,就真係申請A線減班及B線加班,並唔係私自將車調去B線..而搞到A線冇資源做番原本應有既班次
Choi 發表於 2010-8-31 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-8-31 19:42 發表
回歸原點 當年小巴(九座位)誕生緣於香港人對公共交通需求之殷切
事隔卅多年0既今日仍然存在呢個問題
除非政府諗到好辦法 唔係公共小巴0既生存空間其實需要不減反加 ...

只要九巴參考新城的營運模式
- 點到點特快路綫 (e.g. 2X/8P)
- 慢性陰乾虧本綫 (e.g. 23B/46X)
- 長途綫做埋短途 (e.g. 77/99)
- 雙向八達通分段 (e.g. 6系列)

相信競爭力定當提高,從而平衡公交需求。
新造的人、如鷹展翅上騰。
KC3555 發表於 2010-8-31 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-8-31 20:04 發表

呢D並唔係叫做加班...只不過要恢復你招標書所訂出的...根本一直都有車..

例如,你間公司有20車..
條路線開辦A線是有10車的話,

就算你之後少客到減成5車..
而另一B線因為好客由10車加到15車

你都應該是有車作回原有 ...

我唔想又重覆前文的理據,而且你舉的例子根本都未表達到問題所在。
當係你A線18部車,B線得2部車,你郁B線就出現班次減少50%,
但唔郁又唔得,這個情況才能逼使你諗咁樣去申請取消一條線先,定係加左班先。
問題係,營辦商可以有這個值搏率去加強賺錢線的服務,增加自己收入後,
收購一個牌搵到一部小巴填返個窿。
現時有線無車的情況就係近乎這個現狀。呢個時候,就算同運輸署提出減班,運輸署多數都唔會批你,
另一邊廂供不應求又要被投訴才是問題關鍵。

如果問題發生在A線(運輸署提出開的輔助路線),取消還比較易話為,因為係運輸署要求原有營辦商營運。
比如新界406A,雖然少客,但都比主線406還好,同公司407要車就容易向406A開刀。
如果發生在M線或主線,取消就難得多,在M線而言對原有市民實在係有影響,主線卻是係營辦商自願認投。
正如油塘24M都係有線無車好耐先取消到。

又講多個實例,之前講過九龍44M小巴商想取消44M,將所有資源調哂去44A,事實上兩個組合現時加埋係蝕錢,
44A服務又俾人投訴,非繁忙時間一部44M都過去幫44A手,營辦商指出長此落去無能力營辦呢兩條線,
折衷辦法唯有取消44M,令營辦商可以收支情況改善。結果44M經區議會討論後,只同意縮減做一部車只走繁忙時間,
一部車全日做都可以做44M,差過私下減班的情況。正正反映左小型營辦商的經營環境同埋修改服務的痛苦。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
fm1234 發表於 2010-9-1 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2010-8-28 20:48 發表

講真,11 沿線0既替代服務實在太多。

田灣已經有同一目的地0既31,唔鍾意小巴0既,更加有
城記 77 去銅鑼灣;大口環就可以搭 10 號;華富有新記
42;半山更加有新記 ...

其實大家唔講,我住咁耐南區都唔知有條11,一路都係搭31來往…

11係咪兩味車?係銅鑼灣總站真係只見過10/31有車…
回程去田灣,會經邊落大口環?摩星嶺?
zoom...zoom...M6
JN6854 發表於 2010-9-1 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-9-1 19:42 發表
其實大家唔講,我住咁耐南區都唔知有條11,一路都係搭31來往…

11係咪兩味車?係銅鑼灣總站真係只見過10/31有車…
回程去田灣,會經邊落大口環?摩星嶺? ...

正規路線...

田灣─華富─域多利道─大口環─薄扶林道─堅道─藝穗會─中區政府合署─金鐘─灣仔─銅鑼灣
(回程金鐘直上堅道)

60分鐘一班 撞得到就真係超好運(計準時間除外)

fm1234 發表於 2010-9-1 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-9-1 20:05 發表

正規路線...

田灣─華富─域多利道─大口環─薄扶林道─堅道─藝穗會─中區政府合署─金鐘─灣仔─銅鑼灣
(回程金鐘直上堅道)

60分鐘一班 撞得到就真係超好運(計準時間除外) ...

回程唔經大口環?
zoom...zoom...M6
JN6854 發表於 2010-9-1 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-9-1 20:17 發表
回程唔經大口環?

沙宣道番大口環(跟10)