hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆
開啟左側

[其他] 交通投訴組對綠小「有線無車」的回覆

KC3555 發表於 2010-9-8 10:23 | 顯示全部樓層

原帖由 278x 於 2010-9-7 18:44 發表
嘩! 原來作為一個小市民去投訴竟然有罪
某版友個d咩要「如果要維持多人搭o既線就一定會有『有線無車』o既情況」真係叫人摸不著頭腦
咁同要脅市民無分別, 睇怕住郊區個d人要自己有車先掂
如果個個都咁諗, 咁做咩要有 ...

正如3bx所講,人地用家都未投訴,外區人走去投訴咁不知所謂的行徑,
你干預左人,人地服務變相差左,形成多輸局面,呢d唔只係好心做壞事的行為,更加係多管閒事。
你講到郊區的情況,現時郊區路線根本係由大小巴商壟斷左,
細小巴商根本無入到市場。
仲有,鄉村一定蝕錢嗎?
你況且都唔知經營巴士同小巴係兩回事,就當係摸不著頭腦,
建議閣下攪清楚政府政策就會摸著個頭腦係發生緊乜野事。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
278x 發表於 2010-9-9 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-9-8 10:23 發表

正如3bx所講,人地用家都未投訴,外區人走去投訴咁不知所謂的行徑,
你干預左人,人地服務變相差左,形成多輸局面,呢d唔只係好心做壞事的行為,更加係多管閒事。
你講到郊區的情況,現時郊區路線根本係由大小巴商壟斷左,
細小巴商根 ...

依家投訴左係唔係有人因為咁無車搭先?
有時d人唔好自己assume左自己諗o既野一定會發生先得架
仲要講到自己最清楚小巴行情一定岩晒咁
如果條線係同其他線重疊左, 投訴左at least叫政府注意左個問題
到時cut左條無用ge線又好, 重組路線又好
依個係後話, 亦都係係政府應該要做o既野
而唔係對個問題隻眼開隻眼閉, 由得「有線無車」依個咁荒謬o既事一路維持落去
就好似今次咁, 原來唔講都唔知有d線係已經cancel左又或者係原來個網頁錯左
作為市民監察一係政府有咩問題先?

不過今次又學到野
某版友o既理論就等於叫大家如果住荃灣係銅鑼灣街頭見到人打劫, 作為路人甲千祈唔好報警
如果唔係只係多管閒事, 第一因為被人打劫個個可能好想俾人打劫
佢先至有權報警
第二因為你唔係住個區
都係各家自掃門前雪好
咁以後政府搞基建可以只係係個區收意見囉?
慳好多公帑, 唔錯唔錯

KC3555 發表於 2010-9-9 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 278x 於 2010-9-9 00:55 發表
1. 依家投訴左係唔係有人因為咁無車搭先?
有時d人唔好自己assume左自己諗o既野一定會發生先得架
仲要講到自己最清楚小巴行情一定岩晒咁

2. 如果條線係同其他線重疊左, 投訴左at least叫政府注意左個問題
到時cut左條無用ge線又好, 重組路線又好
依個係後話, 亦都係係政府應該要做o既野
而唔係對個問題隻眼開隻眼閉, 由得「有線無車」依個咁荒謬o既事一路維持落去
就好似今次咁, 原來唔講都唔知有d線係已經cancel左又或者係原來個網頁錯左
作為市民監察一係政府有咩問題先?

3. 不過今次又學到野
某版友o既理論就等於叫大家如果住荃灣係銅鑼灣街頭見到人打劫, 作為路人甲千祈唔好報警
如果唔係只係多管閒事, 第一因為被人打劫個個可能好想俾人打劫
佢先至有權報警
第二因為你唔係住個區
都係各家自掃門前雪好
咁以後政府搞基建可以只係係個區收意見囉?
慳好多公帑, 唔錯唔錯

逐點回應:
1. 現時有線無車點只係首相講一堆線上,仲有一大堆線佢無寫到,
唔係assume嘅野會發生,根本係已經發生左,根本小巴行情就係咁,咁使自己以為啱,除非你舉到更啱嘅野。
本人洗耳恭聽。

2. 幾乎全部路線都係政府提出開,有些係區議會要求運輸署開辦,
運輸署有好多時決策左d路線根本就係同巴士路線重疊,
你話被人投訴先發現係咪自相矛盾?
正如有人話一定要改變小巴制度先
政府取消左一d路線,update網頁一向都係慢,我無話唔可以提出,
只係好似當年無謂人跨區投訴發生405A夾硬跟返時間表開車,班班載空氣,攪到404M個邊投訴班次脫班。
受害係乘客同營辦商。問題係如果你係404M乘客你會覺得點?

3. 用打劫為例直頭荒謬,如果咁講巴士公司陰乾路線,巴士缺勤唔出車都係打劫。
你去投訴埋70取消係打劫你,巴士無理削班係打劫你。
正如上面405A事件,你話我唔俾車405A行投訴多定係唔俾車行404M投訴多?
正如其他人講,改革係小巴制度。政府點樣去抑制小巴牌炒賣,令到蝕錢小巴商可以有資金入牌去提供服務。
一係你叫小型小巴商放棄經營,將呢d牌俾返哂大小巴商,用相同營運證黎營運。
咁樣有線無車問題就唔會太多。
278x 發表於 2010-9-9 15:31 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-9-9 09:53 發表

逐點回應:
1. 現時有線無車點只係首相講一堆線上,仲有一大堆線佢無寫到,
唔係assume嘅野會發生,根本係已經發生左,根本小巴行情就係咁,咁使自己以為啱,除非你舉到更啱嘅野。
本人洗耳恭聽。

2. 幾乎全部路線都係政府提出開 ...

既然「有線無車」係有問題, 點解唔可以投訴呢?
因為係一開始就assume左投訴人去投訴o既目的係要復線
但係我諗投訴人未必好似你咁諗架喎
可能係想話俾政府聽「你依d有線冇車即係點先?」
當然原本o既動機要投訴人先知
但係最奇怪o既就係大家會唔俾人地指出依d荒謬o既野
唯一o既解釋就係大家都有份成為依個荒謬情況下o既既得利益者
依個香港有好多野都係政府同政黨提出提出
咁係唔係佢地出o既野大家就要啞忍呢?
既然你話個d線係有其他替代品
咁應該係叫政府cancel佢而唔係由得佢
個區o既線唔係得個區o既人會搭
你難保有其他人唔知個條線係冇車而俾佢誤導左架喎
我唔知你係唔係對某d版友有偏見
所以覺得佢做d野好無聊
但我會覺得今次o既投訴係一個開始, 係一個實質o既行動
話俾政府聽依家個小巴政策係有好多問題
而唔係只係forum到嘈話個制度有咩問題
既然係咁清楚個制度有咩漏洞
我相信由你去信政府/政黨投訴大家將來一定會有得益
至於個打劫比喻, 你唔明就有佢啦
反正火遮眼又真係未必睇得通透o既
根本大家諗野都唔同, 再講都無意思
不過下次如果有機會去信交通投訴組會識得搵邊個俾意見架啦

KC3555 發表於 2010-9-10 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 278x 於 2010-9-9 15:31 發表

1. 既然「有線無車」係有問題, 點解唔可以投訴呢?
因為係一開始就assume左投訴人去投訴o既目的係要復線
但係我諗投訴人未必好似你咁諗架喎
可能係想話俾政府聽「你依d有線冇車即係點先?」
當然原本o既動機要投訴人先知
但係最奇怪o既就係大家會唔俾人地指出依d荒謬o既野
唯一o既解釋就係大家都有份成為依個荒謬情況下o既既得利益者
2. 依個香港有好多野都係政府同政黨提出提出
咁係唔係佢地出o既野大家就要啞忍呢?
既然你話個d線係有其他替代品
咁應該係叫政府cancel佢而唔係由得佢
個區o既線唔係得個區o既人會搭
你難保有其他人唔知個條線係冇車而俾佢誤導左架喎
3. 我唔知你係唔係對某d版友有偏見
所以覺得佢做d野好無聊
但我會覺得今次o既投訴係一個開始, 係一個實質o既行動
話俾政府聽依家個小巴政策係有好多問題
而唔係只係forum到嘈話個制度有咩問題
既然係咁清楚個制度有咩漏洞
我相信由你去信政府/政黨投訴大家將來一定會有得益
4. 至於個打劫比喻, 你唔明就有佢啦
反正火遮眼又真係未必睇得通透o既
根本大家諗野都唔同, 再講都無意思
不過下次如果有機會去信交通投訴組會識得搵邊個俾意見架啦

1. 無論assume人甚麼動機,做顧客服務都有一個相同反應,就係補鑊,
以免日後又有甚麼無謂投訴。就算首相動機係點樣,政府要做的結果都係一樣,
我無assume佢有乜野動機,只係知道後果一定如此,呢個係一般做開客戶服務的人都知的道理。
2. 有時唔係你話因為重覆服務而決定是否取消,政府亦唔會勒令營辦商(除非嚴重違規)停辦,
營辦商覺得條線有保留價值,或者運輸署根本唔願意該路線取消,條線就算無車都會容許佢繼續無車。
每個人在去一個陌生的地方,都會尋求一個可靠的途徑,尋求自己的交通工具。
先訣條件,唔熟路的話,等車都要搵到個站牌,搵唔到就一係截的士,一係搵交通工具熱線問路。
亦唔排除有人會刻意去等某些路線去投訴,實在,人數寥寥可數。
好似142,長期無車行無人出過聲,43D一發信通知取消,班議員就發哂茅,
正是有時營辦商的難處。
3. 4. 我唔知你係咪偏袒某些站友,我只係覺得呢類好心做壞事係代表愚頑。不過我對你觀點部份同意。
如果用呢種方法去暗示俾政府政策有問題,婉轉倒不如直指,況且首相成日話自己搵邊個議員,
點解唔尋求他們的幫助?搵鄭家富劉江華都可以幫佢解決交通問題。
你講打劫的比喻唔貼切,正正係因為個賊要搶人手袋,搶唔倒之餘將自己身上的財物跌埋落人地個袋度,
你可以去舉報人,不過個賊太笨。
我反而覺得似一個割脈自殺的人,暈左係地度,你想去救佢就走去做人工呼吸先。出自好心但係反而害人,
係咪愚不可及?
我自己會覺得,有時可以做得更好,如果首相聰明一點,將呢類路線,唔係發俾運輸署,而係發俾該區區議會,
等區議會過濾一下,事情又會係另外一番景象。你唔熟當地,又攪出第二單405A事件,你自己根本無損失,
但係為禍該區,無人會多謝你。

p.s. 我自己本身都認識一些小巴車主,佢地話小巴商會都經常向政府反映自身的經營問題,
政府態度係點又係另外一個問題。
EH2674 發表於 2010-9-12 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-9-8 10:12 發表

如果79S同77路線係元朗天水圍區完全一樣的話,係要經天瑞同天耀兩個總站喎。

唔好講79S,剩係77都唔係班班行天耀,天耀巴總更加可以話係無車入咁滯。要知道規定路線係一樣野,實制行法又係另一樣野

*以上言論唔代表我支持77同79S唔兜入去
KC3555 發表於 2010-9-12 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2010-9-12 00:49 發表

唔好講79S,剩係77都唔係班班行天耀,天耀巴總更加可以話係無車入咁滯。要知道規定路線係一樣野,實制行法又係另一樣野

*以上言論唔代表我支持77同79S唔兜入去 ...

唔知係咪有人會反映埋77同79S唔依足行車路線行走呢?
亞空 發表於 2010-9-14 01:57 | 顯示全部樓層
順便想問下,88A自從拆左線之後,88E係咪變左有線冇車????
 樓主| eric278 發表於 2010-9-14 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2010-9-14 01:57 發表
順便想問下,88A自從拆左線之後,88E係咪變左有線冇車????

數年前曾在青衣碼頭見過88E小巴,當時司機還提及當年整個87、88系列路線重新招標的背景。
不過現時情況不太清楚(因為甚少入青衣)。
還看香港公交
leochill 發表於 2010-9-14 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 亞空 於 2010-9-14 01:57 發表

的確, 近一年來都無見過88E