hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796B,797M,798重組消息
開啟左側

[問題] 新巴796B,797M,798重組消息

JX9097 發表於 2010-9-15 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 pch_yeung 於 2010-9-15 20:22 發表
無位又唔會嘅, 沙田站都應該落咗半車客, 最大問題應該係小巴
驚畀佢搶客掛, 以沙田站去火炭嘅龐大客量, 繁時打爆架吉嘅大
巴都唔出奇

若果新巴真係夠膽上客的話
朝早繁時真係隨時變A12(西環-->柴灣)都唔出奇
JX9097 發表於 2010-9-15 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2010-9-15 19:00 發表
797M縮短到將軍澳站就無乜意見,其實我都覺得還可以縮短,可以縮短到日出康城。
減價同跟新巴82M的勞改模式,派一 ...

797M縮去康城的話
相信都有唔少人會嘈
(因為康城站車疏
而且冇可能同其他新巴路線做轉乘
最重要都係搭觀塘線變相要轉車)
edhong 發表於 2010-9-15 20:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
pch_yeung 發表於 2010-9-15 20:55 | 顯示全部樓層

往火炭停沙田站最好, 避開鄉事會路往埔公嘅車龍,
早繁往大埔可以塞番落源禾路, 晚繁往荃灣甚至可
以塞番過河......

不過晚繁埔公往大埔有時都好塞, 如果可因應情況
改行源禾路就更好
kay 發表於 2010-9-15 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2010-9-15 20:51 發表

無論收 12 定係 19 蚊 682+798 對馬鞍山既吸引力完全係 0
682 班次已經少
重要等 班次更少既 798 ....
真的不懂為何不乘班次頻繁既 89D, 98A, 296A
一係 pat pat 痛一定要乘服務優質既新巴囉 ... ...

話時話,有無人知兩線係大隧既時間夾唔夾?

新巴整得多數唔會話一落車就送車尾個隻,
或者798開車時間要遷就682到大隧時間都唔定le
世界很簡單 人類很複雜
edhong 發表於 2010-9-15 20:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da54 發表於 2010-9-15 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 EL7659 於 2010-9-15 19:56 發表

照我睇skip將北既路線主要目的反而比較似
係瀰補早上大老山隧道塞車時間

留意下個時間,其實 7:30-8:30 正正就係額外加出黎順應議員要求的班次,
而佢地本來好可能就係由將軍澳頭幾班車私返去將軍澳的車 (當然亦可能原本係諗住攝 680/682 等),
所以用返私牌路線直接返將軍澳亦屬正常 (正如樓上所講,好似 720A 朝早回程咁)。
至於你們信不信?反正我信了
leochill 發表於 2010-9-15 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2010-9-15 20:22 發表
無位又唔會嘅, 沙田站都應該落咗半車客, 最大問題應該係小巴
驚畀佢搶客掛, 以沙田站去火炭嘅龐大客量, 繁時打爆架吉嘅大
巴都唔出奇

乜咁都得架? 繼輕鐵專區後搞小巴專區?
騰出D 小巴來去其他更有需要O既地方都未嘗唔好呀...
pch_yeung 發表於 2010-9-15 21:07 | 顯示全部樓層
剛發現, 照#17所述, 連沙田圍新村/花園城(沙田圍路80X站)
都唔停, 一城愉翠想行近啲去搭798都唔得, 直頭想趕絶佢哋

唔知大隧往沙田方向巴士站可唔可以直接行落汽水廠?
KZ9314@YCC 發表於 2010-9-15 21:08 | 顯示全部樓層

798沙角個站,係咪姐係田園閣?