hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 2010關西之旅 - 鐵道篇 [最後新相在#35]
開啟左側

[日本] 2010關西之旅 - 鐵道篇 [最後新相在#35]

樓主| DIH 發表於 2010-11-4 22:47 | 顯示全部樓層

第五日

先搭阪急宝塚線去池田,拜訪日清即食麵博物館,之後去神戶食牛扒,

食飽飽後登神戶塔,夜晚在神戶港的
Mosaic Mall食自助餐,全日係咁食。

首先搭一個站御堂筋線去梅田。

阪急宝塚線發車資訊。

在天橋上風馳電掣一番後,到達池田駅。

食~神~

紅葉
&紅果発見!

之後搭返宝塚線出十三,轉神戶線去三宮。

池田主要是住宅區,唔使「見人」,也因此仍然沿用較「古老」的設備。

車來了~

池田駅其實同一個八卡化的馬鐵站差唔多。

這些百葉窗,使乘客開窗享受鮮風的同時免被吹至嘴歪。

,搭到一哥喎。

十三駅。

今次終於有幾分鐘時間,可以影下車。

往新開地特急現在到站,乘客請勿超越黃線。

分鐘到達三宮。

根據林志玲的指示
......

去下一個景點之前,家人去
shopping,我就見到這個。

(續下頁#23)

93A_S3_6:30am 發表於 2010-11-4 23:12 | 顯示全部樓層
樓主坐到紫色嵐電咁好彩,
好似係呢個月先新噴嫁
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
 樓主| DIH 發表於 2010-11-4 23:30 | 顯示全部樓層
(續上頁#21)

要搭神戶地下鉄去下一個景點,其實只係搭好短程,但搵入口用了不少時間。
三宮附近有兩個地下鉄站,一個係<西神.山手線>的「三ノ宮」,
一個係<海岸線>的「三宮.花時計前」,兩站互不相通,而真正的轉乘站在西面好遠的新長田。
我地第一次見到個地鉄口就落去,原來係西神山手線,睇過唔通之後又要走返上地面搵,
睇GPS見到我地就在車站上面,但搵唔到入口,過了一條大馬路後終於搵到,
原來已經橫移了一個站,到了「旧居留地.大丸前」喇。

新潮的地下鉄入口。

JR、阪急、阪神、Port Liner、神戶地下鉄西神山手線、海岸線,
共有六個鐵路站以其為名的「三宮」,真身在此!

向「海岸線」進發,海岸線不在海岸線上。

站牌。

我地等的車要七分鐘後才到。

對面月台列車剛開出,分分鐘就係要等佢開返出來。

站在大丸前,細心看看我的線性馬達路。

兩線用車不互通,西神山手線是普通直流車。

只係搭一個站,到みなと元町(Minato元町)。
車站出口與一個大三巴式的舊建築物(旧第一銀行神戶支店)前牆結合,是近畿の駅百選認定駅。

行出海濱,去神戶塔~

登塔,右邊有條海堤向海突出少少的就係震災記念公園/地震遺跡,
plan的時候有諗住去,但在塔上已經一眼望晒,咁就費事再行過去喇。

在附近流連一陣,夜晚在漁人碼頭食自助餐。

神戶塔一帶夜景。

之後行去高速神戶駅,可以搭阪神或阪急返梅田,
原本見未搭過阪神就想搭阪神,但阪神連續兩班都係普通,太慢,都係搭返阪急。

高速神戶係山陽電鉄、阪急、阪神三鐵聯絡站,配置如下:

/--阪急 往阪急梅田->
<-往姬路/網干 山陽電鉄--高速神戶
                   \--阪神 往阪神梅田、阪神なんば線(難波線)直通近鉄至奈良->

所以我先前話,由名古屋至姬路都可以全程在私鉄上。
技術上可以一車直達,但現時沒有這個服務,要轉兩次車,需時260分鐘 vs 新幹線93分鐘

我有得展望,夜間行車,開住車頭大燈都睇唔到眼前軌道,
燈只係照到unexpected的東西(例如闖入的汽車和行人)而看不到鐵路本身,
運転士真係要靠training(train-ing!)熟知訊號燈、踏切、道岔的位置,
作為一個乘客,我真係完全睇唔到路上各樣設備,訊號燈都要埋到好近先睇得清。

又係搭到系內大哥~

Kansai thru pass用完,三日車資原價9670円,用pass實付7040円,節省2630円/27%。
由祇園搭京阪電車返大阪只係400円,由神戶搭阪急阪神返梅田只係430円,関西物價真係同東京冇得比。

第六日預告:大阪市內,一日內搭六條地下鉄線

樓主| DIH 發表於 2010-11-4 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-11-4 23:12 發表
樓主坐到紫色嵐電咁好彩,
好似係呢個月先新噴嫁

我當時都冇特別留意,而家睇返相先見到佢係100周年塗裝。
 樓主| DIH 發表於 2010-11-5 22:56 | 顯示全部樓層
第六日

是日全部在大阪市內活動,當係去了幾次長途之後休息下,同埋掃貨。
車票係朝早在站內自動售票機買的一日乘車券。

第一個景點係去多次黒門市場,我Day 2第一次去時前一晚訓唔著,
遲左去,好多舖頭都閂門,今次早少少就熱鬧好多。

御堂筋線:淀屋橋>難波

千日前線:難波>日本橋

黑門市場

千日前線:日本橋>難波

御堂筋線:難波>淀屋橋,返酒店,宣示戰利品~

御堂筋線:淀屋橋>本町
吉野 板壽司

行返酒店,去下一個行程之前,先在淀屋橋買明天去奈良的套票。
諗住同職員買,原來唔係佢負責的,佢叫我地去定期券発売所,
但定期券発売所在車站另一邊,一定要經過收費區先過到去,
於是佢就畀張通行証我地,持證去到另一邊由那邊職員收回。

到達定期券発売所,好典型的日本字體,我覺得似......小學生勞作。

之前諗住夜晚玩完先買,原來佢19時閂門,好彩而家買咋~

(續下頁)

樓主| DIH 發表於 2010-11-5 23:41 | 顯示全部樓層
(續上頁)

買完明天的套票,就去松屋町。

御堂筋線:淀屋橋>心齋橋

長堀鶴見緑地線:心齋橋>松屋町

心齋橋長堀鶴見緑地線月台半身門。

牆上壁畫,唔知咩意思。

線性馬達again。

剛性接觸網。

車來了~

拿過Laurel Prize~

香港絕對不可能出現這個規模的地鐵。

松屋町,賣懷舊玩意及零食的地方。
成條街只有我地同另一個香港家庭在逛街,無乜遊客。
在其中一間賣零食的舖頭,店主出奇地同我地一位親戚好似樣,
佢用紙寫低,問我地「$ = Y___?」,即係一美元兌日圓係幾多,
我地憑記憶寫上「85」,佢就在紙上回應「不利」。
不利不利,生意不獲利就是天大的壞事,這個詞語由小使用,
我竟然要讀完大學去到異國先真正領悟到個意思。多得希拉莉同前原誠司唔少。

我唔飲得咖啡,這些是我家人的。

長堀鶴見緑地線:松屋町>谷町六丁目

堺筋線:谷町六丁目>天神橋筋六丁目

去天神橋筋六丁目係因為在其他人的blog上見到,有一間叫「地魚屋台」的食店,
係非常平民化的地方,諗住去體驗一下。

結果發現氣氛同食物都唔太對胃口,印象不太好。
我鍾意食海鮮,都叫做食得飽,我家人全部要返酒店食杯麵。
識日文的板友可以在此搵下,這家店有鯨肉的,我應該唔會再來了(純粹個人選擇)。

之前搭了好多轉車先來到,其實直接返酒店的話係好近。

谷町線:天神橋筋六丁目>東梅田

列車

站內牌

車內路線圖

我很like「平野」和「喜連瓜破」這兩個站名。

之後搭返御堂筋線:梅田>淀屋橋,返酒店。

是日搭過的大阪地下鉄路線有:
御堂筋線千日前線長堀鶴見緑地線堺筋線谷町線

之前數錯了,係五條線,唔係六條線。

第七日預告:奈良
Ailsa726 發表於 2010-11-6 10:38 | 顯示全部樓層

十三站......很搞笑唷!
怎麼會用數字來作站名呢

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
KG1428 -2 惡意灌水

查看全部評分

cky 發表於 2010-11-6 17:28 | 顯示全部樓層
上面的站友
呢度唔係國內的討論區
鐘意就發一個頂帖頂文是違規的

再加上呢個板係由本站出名強政厲治的人士出任板主
出了事時別要埋怨
 樓主| DIH 發表於 2010-11-6 22:57 | 顯示全部樓層
第七日

是日車票係奈良斑鳩1 day ticket,以近鉄同奈良巴士做「膽」,有好幾種配搭可以揀,
我地就揀近鉄配大阪市交通局(地下鉄、New Tram、巴士),套票價格1600円。
早上去奈良,奈良同大阪距離算近,一個上晝就遊完(當然想留的話可以去更多景點),
下晝就分頭行動,我同我媽唔想shopping,就去大阪城逛下(之前跟團去過)。
如果唔係陪阿媽,我可能會搭去御堂筋線北面架空段影下車。

先搭御堂筋線去難波,轉近鉄奈良線去奈良。
搭急行,大約40分鐘就去到近鉄奈良駅。
你話JR死唔死丫,近鉄奈良駅入到市中心放地底,JR站在好多個街口之外。

近鉄奈良線採最直接路線連接大阪及奈良,路線基本上係一離開難波就爬坡上升,
最急勾配有3.57%(枚岡-額田/東生駒-富雄),即使大直路都只能慢慢爬。

巧遇平城遷都1300年記念列車。

月台上的近鉄京都線車両-

特急:

京都地下鉄烏丸線直通:

在巴士篇貼過東大寺及春日大社,在這裡就貼興福寺,因為在近鉄京都駅步行範圍內。
巴士篇的相爆流量,待貼完所有鐵道篇後才更新巴士篇相片連結。

跟住就搭返近鉄返大阪。

再影多次京都線特急Vista Ex,車頭造型古老,係一列好短但有雙層車的奇怪組合。
(我冇睇佢後面有冇雙層車,不過網上好多呢個車頭的相都有雙層)

快速急行 奈良-難波-三宮
前兩日去神戶搭唔到阪神,今次竟然搭中了阪神車,9000系。

我地班車開走後,竟然又巧遇近鉄名古屋特急,今日真係好運。

站牌~

(續下頁)

樓主| DIH 發表於 2010-11-6 23:19 | 顯示全部樓層

(續上頁)

行程第二part,我同阿媽返酒店後再出發去大阪城。

御堂筋線:淀屋橋>本町

終於影到「車頭相」。

中央線:本町>森ノ宮

近鉄けいはんな(京阪奈)線乘入車。
京阪奈線為了配合大阪地下鉄,係日本私鉄內少有的第三軌供電路線。

到站喇~

行行下先發現我地只係圍住個城行,淨係去到護城河,
已經無時間同無力再上去喇,在護城河離遠zoom一張算數。

終於見到今次旅程「可望而不可即」的JR喇~

中央線:森ノ宮>本町
森ノ宮駅入口

驚死你去錯月台(側式月台)......

前一班車剛走,影車尾~

對面來一列彩繪車~

站牌。

結果我地搭到大阪市交通局的車両。

車尾展望~

車尾~

當晚我地在酒店集合,原本想去睇下第一屆大阪Food Festival,結果發現連香港年宵魚蛋檔都不如,
於是改去京橋食野,要搭御堂筋線到心齋橋轉長堀鶴見緑地線,九個站22分鐘,
最短的路程係搭京阪電車,三個站6分鐘,不過我地張pass只能搭地下鉄。

旧淀川河岸

大阪市役所

長堀鶴見緑地線:京橋>心齋橋

又係站牌s,我真係好喜歡這些站牌,人地冇用來賣廣告。

不知名設備兩件~

車尾展望:剛開車

車尾展望:隧道內

御堂筋線:心齋橋>淀屋橋

本班列車為北大阪急行乘入車。

北大阪急行的車,外裝和內裝都比大阪市交通局的有品味好多。

車尾~

第八日預告:搭JR関空快速返香港喇!