hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 終於都塞滿了...!!!
開啟左側

終於都塞滿了...!!!

HR889@3C 發表於 2011-3-27 15:06 | 顯示全部樓層

原帖由 24弟 於 2011-3-27 14:33 發表
有冇avbws?

九巴得一部泊左係九龍灣廠
24弟 發表於 2011-3-27 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 HR889@3C 於 2011-3-27 15:06 發表

九巴得一部泊左係九龍灣廠

我記得好似出左牌..但點解未行得?
kei_hk 發表於 2011-3-28 11:26 | 顯示全部樓層
其實﹐有一個問題想講的﹐有邊位巴士公司高層/政府講過﹐一部全新的巴士到港﹐便要即刻出牌服務市民?

大家都知道﹐每一部車都有服務年期﹐即是17-18年。而訂車也要一定時間﹐快的半年﹐慢的一年以上才可交車。

巴士公司會好清楚自己的車幾時到期﹐幾時需要大量新車去取代舊車﹐便會合適的時間訂新車﹐以便有足夠時間去等候新車到港。

考慮每一次訂車的數目﹐除了因應取代舊車數目外﹐還有訂車時的匯率﹐訂車數目的拆扣等因素。

而新車到港交車﹐又會受不同因素影響﹐例如船期﹐車廠起貨速度。
所以﹐一批訂單是會分開多批運港交車的。有時會比原定交車時間為早﹐有時比原定時間為遲。如果硬要一次過交付近百部車﹐巴士公司及車廠都會在運作上出現不少問題﹐大家都無好處﹐所以都會靈活處理。

現時﹐大家可以看到有2個事實。
1. 一大批新車未出牌
2. 一大批舊車好快到期

反映了一個事實﹐便是舊車到期便由新車頂上﹐一日舊車未到期﹐新車便出唔到牌。

簡單去看﹐只不過是新車比預期早交車﹐或者是趁上一次訂車時入多些少貨備用﹐以節省訂車成本。
所以﹐便出現一堆車等出牌﹐出現上面照片的「奇景」。

出現這個奇景﹐無話服務是否倒退定進步。只可當成維修車輛的零件﹐keep 了一堆備用零件﹐只不過今次的零件是一整部新車而已。

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
天瑞總站 + 1 理性分析
kwyeung + 1 我很同意

查看全部評分

天瑞總站 發表於 2011-3-28 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-3-28 11:26 發表
其實﹐有一個問題想講的﹐有邊位巴士公司高層/政府講過﹐一部全新的巴士到港﹐便要即刻出牌服務市民?

大家都知道﹐每一部車都有服務年期﹐即是17-18年。而訂車也要一定時間﹐快的半年﹐慢的一年以上才可交車。

巴士公司會好清楚自 ...
雖然我加你分表示我認同你既說法, 但係都唔敢肯定你既言論
因為恐怕會有人反九巴反到天昏地暗, 見到少少唔知頭唔知路都走黎插
我亦始終唔知九巴內部有無咩問題

我印象中前排 PT PS 牌都出左一批車, 個度有無十部八部?
到底呢批車係因為有車退役而要補上,
定係車廠唔夠位放新車而被逼唔等「做數」出街做生意?

PS 我唔係九巴打手, 我對九巴對客既服務都有唔少怨言
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2011-3-28 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2011-3-28 12:55 PM 發表
雖然我加你分表示我認同你既說法, 但係都唔敢肯定你既言論
因為恐怕會有人反九巴反到天昏地暗, 見到少少唔知頭唔知路都走黎插
我亦始終唔知九巴內部有無咩問題

我印象中前排 PT PS 牌都出左一批車, 個度有無十部八 ...

大家都用客觀去講。

大家都眼見出了一批車﹐即是這批新車是去換舊車。

但是﹐另一問題係政府又有沒有cut 九巴的quota?  又無人提供到正確的答案
令到即使有退車﹐都唔可以一換一去出新車。

收車 =/= 無可用的車在車廠(即有人無車用) =/= 有新車到便要出牌
3件事﹐可以話係沒有太大關係的。

FT7052 發表於 2011-3-28 16:53 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

想問下你係唔係唔知退左幾多部AL/AD/S3N/S3BL??
kei_hk 發表於 2011-3-28 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FT7052 於 2011-3-28 04:53 PM 發表
想問下你係唔係唔知退左幾多部AL/AD/S3N/S3BL??

你又答唔答到政府有無cut 九巴quota?   如有的﹐cut 了多少?

樓主| nickk 發表於 2011-3-28 19:45 | 顯示全部樓層
加兩張今早的...
cktse 發表於 2011-3-28 20:38 | 顯示全部樓層
頭先睇過, 近李錦記果個凹位已經俾兩部AVC填滿
媽屐停
3ASV467 發表於 2011-3-28 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-3-28 17:00 發表

你又答唔答到政府有無cut 九巴quota?   如有的﹐cut 了多少?

如果 cut 左車既
應該唔會有一大堆吉左無車上既字軌…
而係直接取消