hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

da54 發表於 2011-9-22 10:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(因板主鎖文,在此繼續跟進進展)

今日,每分鐘賣過百份的東x日報,繼續跟進 261 女車長事件....
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110922/00176_004.html

原來呢位女車長竟然係車務督察跟車下繼續行錯路,今次就係去錯屯門方向

我對事件有以下感想:
1. 個女車長真係唔得,有督察跟車都行錯路?真係等炒....
2. 九巴點解會安排新車長行長途路線?睇黎真係好唔夠人?
3. 藍地交匯處指示係咪應該要清楚 d 呢?
4. 賣過百份的東x日報真係好得閒,真係好想個女車長被炒咁.....
至於你們信不信?反正我信了
admin26 發表於 2011-9-22 10:30 | 顯示全部樓層
版主提示:

本人不反對這標題文章再開討論, 但對上一篇是因為離題而鎖上,
如果有站友再在此文討論與香港巴士完全無關之內容, 本人發現
會即時刪除離題內容並依照站規執行罰則, 而不再作任何提示.

請留意

admin26
版務文章
ricky619 發表於 2011-9-22 10:31 | 顯示全部樓層
其實長途線唔代表複雜既, 我唔覺得新車長一定要行短途,
261其實算係簡單.
如果佢係屯門廠, 屯門本身都冇乜短途線, 有短途線又唔
代表有位畀佢做.

另外第4點非常同意!
dippy 發表於 2011-9-22 10:34 | 顯示全部樓層

laikingsouth 發表於 2011-9-22 10:37 | 顯示全部樓層
藍地交匯處唔係咁難行呀?! 路牌指示都很足夠。

PS:就係呢位阿叔在青山公路/福亨村路的燈位前老點車長轉入去福亨村路調頭,攪到
車長慌失失 cut 雙白線!

其實在前少少的油站附近已有巨型路牌教人到順達街調頭喇。

CN9AMT100UP 發表於 2011-9-22 10:43 | 顯示全部樓層
個女車長真係一個路痴黎喎

但另一個問題,個車務點帶路架..?
唔係應該指住佢應該邊個路口上公路咩..?

不如俾佢行276P啦,條線夠簡單
行54我都係驚佢喺石崗同錦上路啲迴旋處迷路
kei_hk 發表於 2011-9-22 10:43 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2011-9-22 10:25 AM 發表
(因板主鎖文,在此繼續跟進進展)

今日,每分鐘賣過百份的東x日報,繼續跟進 261 女車長事件....
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110922/00176_004.html

原來呢位女車長竟然係車務督察跟車下繼續行錯路,今次就係去 ...

我對事件有以下感想:
1. 個女車長真係唔得,有督察跟車都行錯路?真係等炒....
2. 九巴點解會安排新車長行長途路線?睇黎真係好唔夠人?
3. 藍地交匯處指示係咪應該要清楚 d 呢?
4. 賣過百份的東x日報真係好得閒,真係好想個女車長被炒咁.....

1. 其實第一次出事到第2次出事行錯路﹐這位司機有沒有再操路?
如果無實際行過﹐便對條唔無印象﹐再行錯唔出奇。唔好話看地圖ok呀﹐靠記地圖係死得人架。

如果無重新培訓便再上場﹐問題便在九巴之上。如果有再培訓才再上場﹐便是司機問題﹐司機記不到路線﹐不能勝任這份工。

2. 我又覺得﹐新人駕駛經驗係不足﹐但只會行車較慢﹐cut線等動作可能未必做到得心應手。行錯路係同新人舊人無關的﹐無理由開一條新線﹐公司無教過司機點去行﹐新人舊人都是一齊學習去記路線﹐明顯行錯路是同新人舊人無論。

3. 當地路牌情況我不情況﹐不作評論

4. 這份報紙﹐昨天根本有心放a1﹐今天根本有心跟進上港聞版。相對地﹐今天上港聞版較為合理﹐因為連續2天同一司機出問題﹐這是反映九巴培訓問題。 **伸報﹐我未知今次是放港聞內那一版﹐估多少篇幅。

doraemonpaul 發表於 2011-9-22 10:44 | 顯示全部樓層
orange 發表於 2011-9-22 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-9-22 10:34 發表
咁個女車長又真係幫唔落,有人跟緊車都可以行錯
不過新人其實唔太建議行長途線,個人認為U廠入面54,76K,77K係唔錯既新人線,至少大部份路段都係沿街行見站就停 ...

54/77K要入錦田,76K行青山公路,睇落好似好易行,其實難度甚高,
路窄又多重型車行,新仔行公路舞唔掂都仲可以行慢線追路牌慢慢碌,
54行錦田怕未到軍營已經要call電台等人救

車長有督察跟車本來無事,但仲要整個記者影相拍片指手劃腳,咁多人
望住你估心理壓力細咩,究竟呢份報紙個記者係無新聞專登搵新聞做,
定係真係唔識楂車

PS:樓主,人家話自己銷量升一成,所以佢銷量係每分鐘一百一拾份先岩

益童學校,全民教育
kei_hk 發表於 2011-9-22 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-9-22 10:34 AM 發表
咁個女車長又真係幫唔落,有人跟緊車都可以行錯
不過新人其實唔太建議行長途線,個人認為U廠入面54,76K,77K係唔錯既新人線,至少大部份路段都係沿街行見站就停 ...

我又客觀一點去看﹐究竟跟車的職員﹐係純粹睇位司機點去行﹐有無行錯。定係沿途不停講前面路口點行駛。

前者的﹐只是增加司機壓力﹐對會否再行錯路﹐亳無正面幫助。後者的﹐真係司機本身問題﹐能力不能勝任。