hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 屯門站商場名命 V city + 引逾30旗艦店 (更新:9/11/2011 ...
開啟左側

屯門站商場名命 V city + 引逾30旗艦店 (更新:9/11/2011)

ferrypier 發表於 2011-10-20 12:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯門站商場正式名命為 V city

名就有,但要等到2013年先開...

佢話目標係當中80%商戶係首次進駐屯門,
即管睇下係唔係真係咁利害...
依家屯門市廣場已經吸納左好多大品牌或以往無諗過會係屯門出現既品牌,
V city 要做到佢既目標都唔係咁易...

期待地產界兩大巨頭係屯門有一場龍爭虎鬥!

參考網址:
http://the-sun.on.cc/cnt/finance/20111018/00436_020.html?pubdate=20111018

根據8/11東方及經濟日報報導
新地屯門站 V city 將走中高檔路線
場內130舖位已全數獲市場洽租
80%商戶屬首次進軍屯門/新界西北區
其中有30個租戶計劃開設旗艦店
大部分樓面介乎2,000至9,000方呎
而最大為一間面積30000方呎的超市

個人估計,該超市會係一田

參考網址:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20111108/00204_010.html?pubdate=20111108

cowbman 發表於 2011-10-20 15:28 | 顯示全部樓層
信和絕對稱唔上巨頭
新鴻基,九倉兩個係華資公司之中搞商場最勁.

個V CITY樓面面積太細好難做成咩威脅, 屯市贏盡規模同地利,全屯門住左幾十萬人只有果一圈商場可以行,而且已經習慣晒咁行.
你睇佢地搞個奧海城搞極都唔旺就知信和冇能力做好商場... 咩尖沙咀黃金購物圈,我係大陸佬我係尖沙咀賣完野都唔會去大角咀再買啦
Choco 發表於 2011-10-20 18:50 | 顯示全部樓層
如果講地利, 其實V City好過屯門市廣場

屯門市廣場東面已經係山, 但V City四面皆有住宅/工業大廈的消費群,
而天水圍顧客群去V City比去屯門市廣場還方便少少,
唯途經巴士線數目不及市廣場多~

商場樓面細或者係缺點吧, 不過如果屯門巴士廠塊地會起第3期的話, 就比屯門市廣場大得多了,

至於習慣, 應該唔難改吧
cklee19810419 發表於 2011-10-20 18:53 | 顯示全部樓層

開間一田就好快做到啦,百貨公司佔地大,一租就已經佔左好大的百分比
mc_ruby 發表於 2011-10-20 23:17 | 顯示全部樓層
個場係新鴻基,,,,真係開一田都唔奇
近年一田都幾績極
"薛"音泄,姓也。"薜"音擘
jpoon 發表於 2011-10-21 00:24 | 顯示全部樓層
唔知會唔會影響錦薈坊呢
Choco 發表於 2011-10-21 02:12 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-10-21 00:24 發表
唔知會唔會影響錦薈坊呢

要睇去屯門大會堂條天橋點駁法
如果駁到去錦薈坊, 我估錦薈坊可能併入V City吧, 兩個場太近了~
果度堆食肆其實照keep番都冇影響吧~
cklee19810419 發表於 2011-10-21 08:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2011-10-21 02:12 發表

要睇去屯門大會堂條天橋點駁法
如果駁到去錦薈坊, 我估錦薈坊可能併入V City吧, 兩個場太近了~
果度堆食肆其實照keep番都冇影響吧~

聽說係錦薈坊唔肯駁過去,不過大家同一公司,我就唔明點解唔肯?
cowbman 發表於 2011-10-21 09:41 | 顯示全部樓層
唔同TEAM做商場, 今次VCITY 係新TEAM 啟勝搞, 而且係啟勝第一次搞商場...

政府唔批的可能性大過K POINT唔肯駁吧? 話晒同一個老闆
jpoon 發表於 2011-10-21 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 cowbman 於 2011-10-21 09:41 發表
唔同TEAM做商場, 今次VCITY 係新TEAM 啟勝搞, 而且係啟勝第一次搞商場...

政府唔批的可能性大過K POINT唔肯駁吧? 話晒同一個老闆

啟勝唔係第一次搞商場
apm、大埔超級城、新城市廣場、甚至同區新屯門中心同埋卓爾居都係啟勝管理的