hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 【分享】 勇闖九龍坑山 + 初嘗做的士佬
開啟左側

【分享】 勇闖九龍坑山 + 初嘗做的士佬

volvo_chan 發表於 2012-1-26 15:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟考獲的士牌後,還未真正做過職業的士司機。直至上星期有位用做的士車行的朋友話有部的士
想搵替更,而小弟又想試下親身體驗做的士司機的滋味和生活,所以就馬上去整張的士司機證,
去揸6日的士當體驗各行各業,當中也得到不少體會。

而喜歡開車四圍闖的我,這六天也有開的士去到不少平時很少到的偏遠地方,當中上九龍坑山
更是一個難忘和驚險的駕駛經歷,但真係未必再有下次!

小弟需要在荃灣交更,第一日揸的士生意已經算唔錯,扣除租車/氣錢淨賺接近$500,
成績令我感到有點意外,最初以為頭幾日自己無咩經驗能回本已經合格!

小弟去了鶴咀和鶴咀山兜風,順便在港島搵生意

鶴咀山

風景很美,心曠神怡

鶴咀道盡頭

下城門水塘壩

城門隧道大圍出口上

大家估下係邊度影?

油柑頭上,這裡睇青馬大橋景色一流

之後有朝襯無乜客自己膽粗粗一個單拖開住部的士上九龍坑山

當天下雨,Comfort是後驅車,有段路太斜太滑後輪打轉試幾次都上唔到

只差三百米就上到頂,攻九龍坑山頂失敗,最後掉頭落山

估唔到今次衰收尾呢段又斜又滑又濕的路,下次真係要100%肯定路面乾爽先去

九龍坑山山路路況差,路又爛又窄又斜又多彎,紅花嶺路比他好行好多

九龍坑山山路,暫時是我在香港開車走過的道路中最考功夫的

如果紅花嶺路是3.5星難度,我敢講九龍坑山山路難度值4.5星

九龍坑山山路上有一些相信是軍事設施,有無板友知係乜黎?

九龍坑山山路的疑似廢棄軍事設施

後記:如果各位板友想開車上九龍坑山,除非是四驅車,否則都係等好天無雨同無咁熱,
最好冬季乾燥冷天日子先去。沿路有不少長草,加上路窄小心刮花車身,盡量用殘車上,
除非你同部車有好仇或本身粗用者例外!
小弟其實要上九龍坑山的話就一早上左,不過搵部殘的士上,就算整花都唔會肉赤,
所以到今時今日先開車上去,可惜「只差一點點,先可以登山頂!」。

的士司機感想:用了六日時間體驗了做的士司機的滋味,其實我覺得做的士司機雖然無前途可言,
不過也不是一份好差的職業,起碼叫搵到餐飯食。的士司機真係一份好自由的工作,至少唔洗受人氣,
怪不得聽過有不少人話好多人揸的士後就好難轉行,唔係因為無人請而轉唔行,
而是喜歡揸的士呢份工好自由,鐘意唔返就唔返,時間全由自己安排,所以的士呢行真係乜人都有,
所以各位唔好睇少的士司機這行業,分分鐘揸的士果位有過億身家/幾層太古城樓收租揸的士過日晨亦都大有人在!

人生初嘗做的士佬,今次這個體驗真是很踏實,了解到的士行業,又學到野又有錢袋!
而我只做六日淨賺$3,300(中途還花了不少時間四圍兜風),個的士朋友都同我講,新人(指我)開幾日工就有這個成績,算係幾犀利!

評分

參與人數 7aPower +7 HugeC +7 收起 理由
komodo + 1 + 1 多謝分享。會唔會挑戰埋華山然後評分? ...
syleung + 1 + 1 謝分享:)
dongfeng + 1 + 1 不加分不可!
g544jacky + 1 + 1 加油呀~
cheuknam1245 + 1 + 1 不LIKE不是人
AVD1 + 1 + 1 非常精彩 :) ~ 多謝分享 ~
hkaiw + 1 + 1 謝謝分享

查看全部評分

至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2012-1-26 16:32 | 顯示全部樓層
頭先起閣下面書睇完話你有 post 要開即時過黎一睇, 果然精彩
同時都做就我起 V2 板第一次發文, 多多指教

回正題,
據講九龍坑山上面軍事遺址係日軍當年攻打香港時留下的 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkaiw 發表於 2012-1-26 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2012-1-26 15:47 發表
大家估下係邊度影?

深井?
喵...
g544jacky 發表於 2012-1-28 00:07 | 顯示全部樓層

見到你個題目...重以為你想學上次 個行家衝落 九龍坑山 tim~自己都揸左 的士 唔短時間...
九龍坑山就未去過啦,
不過我都有好多'難得去到'既地方可以同你分享吓既~

首先鶴咀道,有次有客入石澳...出番黎時又無客...
見到個的士入得既牌wo...就咁落左去啦...

哈哈...大家唔好誤會呀!呢度唔係鶴咀道...
係唔係好似呢?不過呢度就一般私家車都入得既~
大家又估下係邊度

被人包車入西灣亭...出番黎又執到個客出西貢市~

不過都係未去過水壩果邊同黃石...

再同大家北上...
當然唔少得 深圳灣口岸

同 落馬洲口岸

我自己鍾意 落馬洲 多d...
因為差不多次次都可以搵到客番出市區~

去埋機場~
點都要試下排隊既~

出番市區

你地又知唔知係邊度呢?

難得見到你,緊係整張合照啦!

最後...我都貼埋自己兩個最高紀錄
一支$ 525.5 的order

大年初一1000-1730 生意額
+2封利是

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
smal + 1 like~@!

查看全部評分

G544Jacky
fm1234 發表於 2012-1-28 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 g544jacky 於 2012-1-28 00:07 發表
見到你個題目...重以為你想學上次 個行家衝落 九龍坑山 tim~自己都揸左 的士 唔短時間...
九龍坑山就未去過啦,
不過我都有好多'難得去到'既地方可以同你分享吓既~

首先鶴咀道,有次有客入石澳...出番黎時又無 ...

第二幅係歌連臣角 定 龍蝦灣?
zoom...zoom...M6
hkaiw 發表於 2012-1-28 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 g544jacky 於 2012-1-28 00:07 發表
你地又知唔知係邊度呢?

港澳碼頭還是海洋中心地下?
喵...
g544jacky 發表於 2012-1-29 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2012-1-28 19:40 發表

第二幅係歌連臣角 定 龍蝦灣?

中呀...就係龍蝦灣~
如果唔係有客帶我入黎...
我都唔知有條咁既路,
原來入面重有個馬場tim~

原帖由 hkaiw 於 2012-1-28 20:46  發表

港澳碼頭還是海洋中心地下?

你係話有隻船果張定室內果張呀?

G544Jacky
hkaiw 發表於 2012-1-29 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 g544jacky 於 2012-1-29 00:07 發表
你係話有隻船果張定室內果張呀?

船那張相當然是在海運大廈,室內那張似是在九龍站,至少肯定不會是在信德中心地下及中港城地庫(前者用 Google Map 查看過)。

喵...
g544jacky 發表於 2012-1-29 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-1-29 12:39 發表

船那張相當然是在海運大廈,室內那張似是在九龍站,至少肯定不會是在信德中心地下及中港城地庫(前者用 Google Map 查看過)。

哈哈...咁又係,咁大隻寶瓶星係度...實知啦
尼個的士站真係要聽實大台,知道有船埋先至入到黎0假~

勁呀~就係九龍站!
其實我都想知香港站同九龍站,
排隊個位係唔係好似0假?
做咁耐都未敢走落去排~
(...本人是九龍車...)
G544Jacky
hkaiw 發表於 2012-1-29 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 g544jacky 於 2012-1-29 19:19 發表
勁呀~就係九龍站!
其實我都想知香港站同九龍站,
排隊個位係唔係好似0假?
做咁耐都未敢走落去排~
(...本人是九龍車...)

因為印象中香港站的地庫的士站不是這樣,只有九龍站那個未去過(反而較常去巴士總站那邊)。

至於機場快線車站,我覺得外國旅客多數會選乘免費接駁巴士,本地人則轉乘港鐵為主,所以會較少人選乘的士,反而乘的士往機場快線車站的人會較多(例如:剛走了一班接駁巴士,但又趕著乘搭機場快線列車)。
喵...