hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解今日長亨個站長唔見人?
開啟左側

點解今日長亨個站長唔見人?

ksmbh 發表於 2012-2-6 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2012-2-6 01:01 發表

同意
可預見九巴全冷唔單止係巴迷圈子的事件, 廣大傳媒都會報導
希望大家做好本份, 而九巴會辦送熱狗活動, 給公眾參與, 等公眾可以快樂送熱狗
如果係因為行家操守問題而不辦的話, 我就只好怪是有人搞唔檔, 而唔係 ...

巴士公司都要考慮下呢D活動一定好多人,
要有比較詳細的PLANNING同BREIFING比前線.
否則搞得好就皆大歡喜+免費廣告 ,
搞得唔好就變左公關危機....
好似今次咁,
成堆行家追落長安,
如果一個唔覺意不幸有人途中被車撞到,
只怕傳媒又會發大黎講....
到時唔只站長一身蟻
最弊連企業形象都受影響
yoyotown 發表於 2012-2-6 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2012-2-6 12:40 發表

巴士公司都要考慮下呢D活動一定好多人,
要有比較詳細的PLANNING同BREIFING比前線.
否則搞得好就皆大歡喜+免費廣告 ,
搞得唔好就變左公關危機....
好似今次咁,
成堆行家追落長安,
如果一個唔覺意不幸有人途中被車撞 ...

活動? 我諗係得巴士迷會當係囉, 在巴士公司立場呢個只係一個派車, 第二日全冷係所謂改善服務. 正常咸魚繼續有車搭, 只係真係好需要熱狗嘅乘客(唔係指因為知道尾日去揍熱鬧嗰D)會受影響. 巴士公司有無必要每收一條線熱狗都請晒記者開晒香檳去慶祝?
活著, 我應該做甚麼!
yoyotown 發表於 2012-2-6 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 RON028 於 2012-2-5 22:31 發表
就係而家香港人心態係咁, 一唔順意就投訴, 咁繁忙時間係第度起載係咪有問題先?
不滿人地之前有無檢討下先,佢都係做佢既事啫

假如站長唔係搞走架車而家請晒班粉絲上車(記住要篤錢!) 然後先連人有車私去藍田, 你估會唔會收到過百封表揚信丫拿?
活著, 我應該做甚麼!
HV9990 發表於 2012-2-7 00:35 | 顯示全部樓層

其實「Last day瘋狂」呢樣o野就唔淨止係香港巴迷專利黎既,例如日本鐵迷每逢有車退役、取消既時候,分分鐘比我地更加瘋狂:
http://youtu.be/WYo9qUeAAow
http://youtu.be/r0jSIB5g3IE

呢d Last day活動,甚至乎話今年熱狗Last year,其實都可以當佢係一個商機ga bor

好似人地日本d鐵路公司咁,每逢有車引退,通常都會搞d紀念活動
又或者出d紀念品,搞下告別遊咁
(如果o係香港搞巴士公司可以同各大巴士迷會合作搞,而唔係宜家咁巴士迷會自己搞,我淨係出車出司機)
KCRC . Keep Moving
da54 發表於 2012-2-7 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HV9990 於 2012-2-7 00:35 發表
其實「Last day瘋狂」呢樣o野就唔淨止係香港巴迷專利黎既,例如日本鐵迷每逢有車退役、取消既時候,分分鐘比我地更加瘋狂:
http://youtu.be/WYo9qUeAAow
http://youtu.be/r0jSIB5g3IE

呢d Last day活動,甚至乎話今 ...

有幾瘋狂?又無爆粗、又無衝出路軌跑去對面月台....
咁多人係度,都係拍掌同感謝為主,唔見有失控狂叫,亦唔見你推我撞跑住去追.....

如果香港交迷有咁理性咁守秩序,巴士公司應該就唔會怕....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kp3011 + 1 + 1 Bingo!

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
victor888 發表於 2012-2-7 00:54 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

只怕大至知名巴迷會都會有壞份子 spoil the event o者...
ASV97:你搵到新大陸未??
kp3011 發表於 2012-2-7 17:15 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-2-7 00:49 發表

咁多人係度,都係拍掌同感謝為主,唔見有失控狂叫,亦唔見你推我撞跑住去追.....

如果香港交迷有咁理性咁守秩序,巴士公司應該就唔會怕.... ...

淨係睇到工作人員恪守本分叫「乘客」唔好企得太出,同時大家又十分守規矩,無做過火嘅事,足以證明人禽(「我再次說,香港人很多是狗」)之辨
bustop 發表於 2012-2-7 18:11 | 顯示全部樓層
既然有人講到沿途有乘客係非熱狗不坐,
站長就更加有需要踢走架車.
以免重蹈66全冷前一晚總站上爆晒累中途客冇車坐事件的覆轍.

至於話搞公開活動, 都係算吧啦.
反正公唔公開, 都係俾巴士迷騎劫居多.
搞遊河, 點知成程車都聽到粗口,
你叫嗰D一家大細開開心心懷緬那些年的賓客情何以堪?
九巴要搞公關宣傳,
大可以請記者上車廠影幾張相,
或者請幾個四線歌手/主持幫roadshow拍段片,
何必要捉蟲入排污口呢?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Wattyung + 1 "搞遊河, 點知成程車都聽到粗口, 你叫嗰D ...

查看全部評分

yoyotown 發表於 2012-2-7 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-2-7 17:15 發表

淨係睇到工作人員恪守本分叫「乘客」唔好企得太出,同時大家又十分守規矩,無做過火嘅事,足以證明人禽(「我再次說,香港人很多是狗」)之辨 ...

香港車死"罷就"啦, 你見D友仔癲到企O係右彎心快線影相都知D人唔抵可憐, 分分鐘你溫馨提示人, 人地仲要問候你全家.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tfzoofsss + 1 一針見血。

查看全部評分

活著, 我應該做甚麼!
5962 發表於 2012-2-7 19:17 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-2-7 00:49 發表

如果香港交迷有咁理性咁守秩序,巴士公司應該就唔會怕.... ...

OT : 就算爆左粗你都唔知啦 人地講日文喎 ... 同埋係片外爆左你都唔知啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tfzoofsss + 1 like!!

查看全部評分