hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 呢個網只有一班熱心版友可以發言的
開啟左側

呢個網只有一班熱心版友可以發言的

關閉 [複製鏈接]
sbst182 發表於 2012-6-6 21:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛剛瀏覽完Z23版有感呢度有D所謂熱心人士真係當自己係判官利用扣分恐嚇等來排除異己用以掩飾佢地其實都係九流之輩。小弟找番呢班所謂熱心人士往日的佳作真係睇到反胃,真係唔知有乜野好相可以見得人。呢班所謂熱心版友唔知係未掩飾佢地係未唔識影相唯有靠攻擊或小題大做等旁門左道下三流手段互相靠插人捉人錯字來賺取apower來生存。
" o+ e+ b; m4 ~" e" K/ z呢度係香港唔係大陸,好心呢班友唔好當自己係神咁順你者生逆你者亡,係有料到就唔好收收埋埋,淨係靠你地所謂文采嚟玩人係無用呀!
4 `+ R! V% ]" ~3 S' V. M( y; ]0 d: A1 R同埋呢班所謂熱心人士唔好以為淨係得你地才識字,淨係得你地至識玩野!
Quanta 發表於 2012-6-6 21:47 | 顯示全部樓層
鬧人之前, 可唔可以改善吓你的語文水平先?
  C' v9 h! z# t" r幾十個字都唔加個標點符號
4 r. j( k8 b$ i
4 c+ N. G) |" a. u5 \8 J6 E另外你話「...來賺取apower來生存」
' [$ G% ?& g+ g% n& c6 x# ]6 l  [原來無咗 apower 會死?  W; ]/ H! x' B% S) P; F
我唔覺得 apower 有咩用喎, 你有二百幾 apower, 你覺得有分別咩?
 樓主| sbst182 發表於 2012-6-6 21:59 | 顯示全部樓層
我識字就唔駛俾你咩喇,你估個個好似你咁才高八斗呢!
3 b9 e8 s6 l) T6 w. S我係想講係有D有幾百個apower既熱心人士唔係靠貼相賺番嚟而靠周圍起火頭來賺番嚟,明唔明呀才子!0 G: F9 n! [9 U* i2 s1 ?) f' x
% m+ d2 T" k; j9 B" T! z
DK704_3N133 發表於 2012-6-7 20:24 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

呢個問題早係b0 有提及la, 有人甚至連生效ge日期都可以保密la
) f$ M3 c2 `: ^; E5 }- z6 f4 v2 N: i7 s0 G3 v
BTW: 呢度係討論站務事宜及分板事務, 如果無咩解決方法, 其實N 板適合討論D.
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
箭豬 發表於 2012-6-9 11:42 | 顯示全部樓層
最初係度同人辯論,我無人地咁有心機打咁大篇文,
% N7 Q7 ?* o+ [$ W; m2 b# `講d野又唔岩d「正義人士」\「特警判官」聽,我最記得架喇,( q4 G3 ?; R  f$ M# H( l. J, _
為左個標題都可以緊張到又話呃又盛,上下網都可緊張成咁,$ m8 {( b& i$ N
人地版主都話個標題無問題啦,都仲係度呦既…5 ^, j1 I7 v6 e4 P
我就俾班「正義既特警判官」幾廿人扣分扣分再扣分(我唔否認我有某d位係真係唔岩既),
9 j" u! _& _3 f  N做左咁耐CD-ROM,終於等到a-power不再有負分功能,+ N' g: K/ L; p. O0 Z
我真係打從心底笑左一聲。7 h0 U2 n5 g! s3 j) t

0 p2 W, X5 T- T% e, Y6 ]1 M& T' O: Z[ 本帖最後由 箭豬 於 2012-6-10 02:09 編輯 ]
FBI2 發表於 2012-6-10 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2012-6-9 11:42 發表 ( n  l' m7 r( i" u* P! A8 i
最初係度同人辯論,我無人地咁有心機打咁大篇文,( C' W1 N+ \) d; g* ]) T
講d野又唔岩d「正義人士」\「特警判官」聽,我最記得架喇,* Y# k! o; ~, M# c6 x
為左個標題都可以緊張到又話呃又盛,上下網都可緊張成咁,
; u  N9 u7 M5 B7 I! s: D3 n人地版主都話個標題無問題啦,都仲係度呦既…7 j0 H1 X2 _$ ]( f9 D8 i
我就俾班「正 ...
1 s+ X5 O6 r5 T! g
$ b9 N$ Q4 W% X9 a
我覺得,只要行得正企得正,又駛乜怕評分制度?( r7 t0 J% x# ]$ n" M
早前部分板友(我諗應該有我份)被指濫用評分制度,整左D摘名制,但係又改來改去,最終有板友被摘夠三次名,又不了了之.
7 L9 h( l& r, r+ [" f我想講,每一個制度設立出來,都有制度背後的漏洞,正如每一條法律都有其缺點等等,律師賺咁多錢,唔係因為佢地為市民
$ R5 y  \) Q5 ?& `; t: e. g7 U5 G伸張正義,而係佢地懂得善用法律背後的缺點去將沒可能的變成有可能. 評分制度也是如此.( W( U+ g6 ^8 B. x7 Q, `3 Z
7 j6 U- `+ d* ^6 o; T
既然現在取消負評制度,大家可以更自由,更開心地暢所欲言,站方既然認為此舉可增加貼文量和點擊率,不如嘗試放寬- m- @  N5 Z5 @" I) C* |5 ?
粗口限制,讓板內更自由吧,反正取消負評後,好的文章大幅減少,反而灌水文章有上升情況,例如:
. a* Y: b3 m, \+ b$ \7 @+ m7 q( u+ W$ v9 I- E/ H' t
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-694894-2-1.html* \- l7 l3 r/ v7 J: K8 p
#1, #13
" M5 n6 l3 e8 f  C& Q, G6 c- D5 F9 F3 i) s5 |* d
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-694896-2-1.html2 O: u/ N, `8 N- b, {
#11, #12
3 N* m' k5 G6 X- {5 \& A% W! J
雖然有站方人員已發出注意,但仍然可以一而再,再而三,看來取消負評後,最終受害的是一班板務人員,因為其他板友未能自發為站務人員分擔WORKLOAD.
, V! ~" F3 c$ N% J7 m5 E+ S1 R6 I, i+ h
最後,我想講,呢個板貼文量減少,以及點擊率下降,並不是因為評分制,而是香港迷巴士的人已經不像以前那麼團結,現在山頭主義極重,係呢個板入面開片
9 B. m5 c7 x# ^" T  P可以開到出現實社會,有些板友當虛擬世界是真實,繼而傷及友誼. 很多巴士討論區近年都少左好多貼文,難道都是因為評分制?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2012-6-10 10:40 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-6-10 10:12 發表 3 p! z  ^$ W) k$ M5 D' b' Q
; O; m  U# D5 B6 u2 g/ }3 e
+ L; Z* R( O3 J; Y$ Y7 v
我覺得,只要行得正企得正,又駛乜怕評分制度?' q5 G8 ~+ K' X4 D6 I/ u8 R
早前部分板友(我諗應該有我份)被指濫用評分制度,整左D摘名制,但係又改來改去,最終有板友被摘夠三次名,又不了了之.
& Z; ?6 X) h( \" D5 v& p7 O我想講,每一個制度設立出來,都有制度背後的漏洞,正如 ...

3 y: Y5 k+ t0 e" y+ Y大哥, 人地始終係新版友來的, ; h, f6 e+ _- H7 [# |
你唔係連一個剛來報到的就要求佢知道哂 iTalk o既文化呀 ?
8 ~, [4 ^, A) J- O. C" z' _
3 \4 I+ C  J" V0 b一個小朋友一出世都係乜都唔識, 2 o) A! |( Q  b2 E
都係要人慢慢教先得架 ~
' l- J: ]  M( L0 L/ x
) o& J9 p" r4 I2 S( O- `( z當然有部份新版友一開始就循規蹈矩, 3 K% }% y  t, ]4 ?7 K0 j
不過唔識 o既, 比小小時間佢我唔覺得有乜野大不了的 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2012-6-10 10:50 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-6-10 10:40 發表 ( u8 |% V2 ~! T1 Q
5 X% f- F; ~( w9 N6 F! B7 D6 }
大哥, 人地始終係新版友來的,
0 F5 ~8 }  `9 [3 i0 N1 J" E你唔係連一個剛來報到的就要求佢知道哂 iTalk o既文化呀 ?
  K! S# U& j. s7 }" [4 |
0 I" W! _% G- A一個小朋友一出世都係乜都唔識,
( O; ^% ?1 F2 G1 x' P$ [都係要人慢慢教先得架 ~
# ~) H$ v' t. x6 [3 u; A8 K' Y+ D8 M/ b) I# t* h0 T5 {
當然有部份新版友一開始就循規蹈矩,
( p! |* s7 E& J! Q2 h不過唔識 o既, 比小小時 ...

3 ^3 D' B# @4 ?: ~
. t9 B, S) Z9 [7 `7 _3 O, y8 u1 a1/ 其實站方都俾好多機會新板友啦,例如站務人員會先對新板友作出提醒,例如發出"注意"等等,以幫助新板友熟習本板環境,不會動不動就警告和停板.7 a  w) \9 _! W2 U# }9 H
一來可以扶動新板友盡快融入本板,二來又可以維持本板的核心價值.
/ T0 @$ g. }: Y2 i/ t) A/ E2/ 可是,如果有新板友經站方人員發出"注意"提醒後,仍然無視,那就不知如何教導了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
箭豬 發表於 2012-6-10 10:59 | 顯示全部樓層
評分制度可怕之處並非對發貼本人的影響,而是那群借評分制度打壓異己,滿足自己對權力既慾望那班自我感覺良好的人。0 ?; U# z( k( _
但我個人就覺得這個話題都沒有什麼再藉得討論了,因為負評分已經被確確實實的取消。
: \' R( ^2 s! ?) b) I1 @, c
( q6 q7 t! @, z( g+ m  a[ 本帖最後由 箭豬 於 2012-6-10 11:05 編輯 ]
FBI2 發表於 2012-6-10 11:05 | 顯示全部樓層

原帖由 箭豬 於 2012-6-10 10:59 發表 + ?+ c" l! ]) E! {; ~# B" `7 w
我並非害怕評分制度,而是不滿借評分制度打壓異己,滿足自己對權力既慾望那班自我感覺良好的人。
2 Y" |# i" L; S, G8 f但我個人就覺得這個話題都沒有什麼再藉得討論了,因為負評分已經被確確實實的取消。 ...

; R/ R" w8 z; `9 b2 C0 J# y$ ~, m0 ~  i
既然評分制取消了,大家就開開心心地貼文吧. % `0 B2 c0 _3 A! r: Z4 R
每一個制度,都有佢既優點和缺點.