hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵7月3日改班次
開啟左側

東鐵7月3日改班次

ES464470X 發表於 2012-7-15 14:18 | 顯示全部樓層

原帖由 fuwing 於 2012-7-15 12:58 發表
星期五18:23 見紅磡站會連續兩班車停1 號月台再連續兩班停4 號月台
係咪因為直通車關係??

可能只係PIDS出錯/東鐵有故障,
我係你講果個時間搭開東鐵都唔會咁泊,
否則會俾成堆轉乘客圍鬧月台長
fuwing 發表於 2012-7-16 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2012-7-15 14:18 發表

可能只係PIDS出錯/東鐵有故障,
我係你講果個時間搭開東鐵都唔會咁泊,
否則會俾成堆轉乘客圍鬧月台長

可能有故障啩, 前3 班車都冇問題, 我見到咁都覺得有D 奇怪
不過我上左西鐵唔知下班車係咪都係停1 號月台
DIH 發表於 2012-7-16 10:51 | 顯示全部樓層
新時間表實行兩個星期,應該開始穩定了吧?

今日在九龍塘北行,T824通過前後的車次如下:

大埔墟
羅湖
落馬洲(至沙田入1號月台)
T824
羅湖
火炭
羅湖

我班車到沙田時,1號月台落馬洲車尚有3-4分才到,
2號月台羅湖及火炭車分別係8分及10分(定係6/8?此處不清楚)。

我班車約08:32到大學站,此時顯示落馬洲車尚有5分才到(我估實際6分)。
北行乘客如miss了我搭的羅湖車,便要等4分(九龍塘)/6分(火炭打後),
竟然直通車未到都要等4分鐘,舊時間表唔會疏成咁,
相信該班落馬洲車及之後的羅湖車將會頗為墟陷。

另外,在火炭離站時,見到一列車在4號月台尾 頭卡過了波口一半 停低等前車開出,
但當時火炭特車尚有至少8分鐘才到達,不明為何不開放火炭中間軌讓此車進入。

註:
同一時段,以前車次係

落馬洲
羅湖
羅湖(至沙田入1號月台)
T824
落馬洲
大埔墟
羅湖
mckhgc 發表於 2012-7-16 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-7-16 10:51 發表
新時間表實行兩個星期,應該開始穩定了吧?

今日在九龍塘北行,T824通過前後的車次如下:

大埔墟
羅湖
落馬洲(至沙田入1號月台)
T824
羅湖
火炭
羅湖

我班車到沙田時,1號月台落馬洲車尚有3-4分才到,
2號月台羅湖及火炭車分別 ...

c hing應該同我o係同一機構做野,我唸星期一至五上晝約8:20am,我地好大機會搭同一抽車,就算唔係都應該係前後一班。

c hing你講得o岩,以往一直係落馬洲(約8:22分到沙田) > 羅湖(同前車相距可以1分,可以4分) > 羅湖(1號月台待避蝗車),但近排就亂到十彩,1號月台待避蝗車既班次,有時係緊接落馬洲車後既羅湖車,有時係落馬洲車。

今日我就搭著沙田站1號月台待避蝗車既落馬洲車,係MLR,我o係「北行正常黎講最疏落」既第12卡,墟撼就唔算,但真係明顯比「正常」多人,至於應該最爆既第5卡有幾慘烈就唔知喇。

由我落到沙田站月台,至呢抽車關門開車,對面紅磡方向足足黎左4班,跟著我搭o個班o係沙田同火炭途中,對面又1班,到左火炭後,對面又1班,密到.....

東鐵D班次穩定度,素來「媲美」巴士,即使無蝗車駛經,都可以對面2-3班,呢邊至1班,或者先等成7-8分鐘(唔係o個個「1分」1足2-3分鐘既PIDS,係實際等車時間,),跟著就「拖卡」連黎2班.....

有D人成日眼紅東鐵表面上偏低既本地線車費,我又想問下,港鐵各線,除東鐵線外,仲有邊條線有咁既問題?剩係「唯一受蝗車影嚮攪到班次大亂」呢樣,東鐵線收費已經冇理由、冇資格同其它港鐵路線睇齊。
LF139@72 發表於 2012-7-16 19:11 | 顯示全部樓層
素來下行線的班次係密過上行線 ......
如果唔係沙田打後果幾個站一定打爆月台~
這個都係點解下行線係繁忙時間冇直通車的原因 ~
ES464470X 發表於 2012-7-16 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2012-7-16 18:27 發表
...
今日我就搭著沙田站1號月台待避蝗車既落馬洲車,係MLR,我o係「北行正常黎講最疏落」既第12卡,墟撼就唔算,但真係明顯比「正常」多人,至於應該最爆既第5卡有幾慘烈就唔知喇。

由我落到沙田站月台,至呢抽車關門開車,對面紅磡方向足足黎左4班,跟著我搭o個班o係沙田同火炭途中,對面又1班,到左火炭後,對面又1班,密到..... ...

睇黎你唔知今日早繁東鐵有輕微事故了
今日我就搭中有人不適的列車,
當時我由粉嶺往太和, 與前車相距5分鐘 (中間攝一班火炭往旺角東列車),
列車去到太和站時已經連第1卡都開始頂閘,
但最大鑊係列車離站時突然有乘客按動緊急鐘,
而車長又唔知做乜按下緊急煞車掣, 令列車急停,
跟住係度同個不適的女乘客周旋3分鐘, 詢問佢可唔可以等去到下個站先處理,
接著先再開返車去大埔墟,
結果...大埔墟站人龍長到去對面排緊特車果條隊度......
我搭果班車至少延誤3分鐘先去到紅磡總站,
(平時0823-0824到, 今日要接近0826-0827先到)
進入4號月台, 而3號月台的西鐵列車已於0825夠鐘開出了,
結果又上演紅磡站追車大作戰
至少有6分1轉乘客走上走落去2號月台轉乘0828開的西鐵列車,
而果班已延誤的東鐵亦急急開出, 唔等後車入站已開出,
所以後車被塞住進入1號月台, 之後入站再開出,
都已經同我搭果班東鐵列車相距4分鐘了,
所以今日有板友發現KTT打後幾班車好似比平日疏落,
肯定同我遇到果單小意外有關
JF1261 發表於 2012-7-17 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2012-7-16 18:27 發表

有D人成日眼紅東鐵表面上偏低既本地線車費,我又想問下,港鐵各線,除東鐵線外,仲有邊條線有咁既問題?剩係「唯一受蝗車影嚮攪到班次大亂」呢樣,東鐵線收費已經冇理由、冇資格同其它港鐵路線睇齊。

朝早南行夠無蝗車啦, d 班次一樣亂咁來
有日唔知小左一班車定delay啦, 再加埋大埔墟特車效應
成8分鐘都冇車埋站 (8:12-8:20)
搞到粉嶺都差d 迫唔上車, 太和以南無人上到車 , 去到沙田有人落先再有人先上到車

跟住講下車箱環境,
如果係烏蠅頭的話都冇咩問題, 係搖d only
但部分千九就好大問題, 事關冷氣接近無咁制
成車人拎住頭條係咁撥, 呢d 服務真係...

好似我今朝搭P212, 上車果陣因為仲鬆動, 感覺都ok
但去到大埔墟一多人, 就開始覺得焗,  因為跟本一d 風都無

DIH 發表於 2012-7-17 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2012-7-17 01:01 發表

朝早南行夠無蝗車啦, d 班次一樣亂咁來
有日唔知小左一班車定delay啦, 再加埋大埔墟特車效應
成8分鐘都冇車埋站 (8:12-8:20)
搞到粉嶺都差d 迫唔上車, 太和以南無人上到車 , 去到沙田有人落先再有人先上到車 ...

千九石化真係搞衰晒

既然太和之後上唔到車,不如做埋通勤特急啦

講下今日見聞:
-今日北行到沙田待避T824的仍然係落馬洲車,相信此安排已穩定。
-今日南行0823火炭開出之短棍,與前後車相隔已經算盡量縮短,
 前車完全離站後短棍閂門開車,短棍完全離站時後車停車開門。
 而連續三班後車都係千九,後車到火炭時睇落不算特別擠迫。
miklcct 發表於 2012-7-17 14:27 | 顯示全部樓層
奇想:

不知以下的班次安排於上繁會否夠載(紅磡至火炭3分鐘一班;紅磡至上水3或6分鐘一班;紅磡至羅湖6分鐘一班;紅磡至落馬洲12分鐘一班)
0 羅湖
3 落馬洲
6 羅湖
9 大埔墟
12 羅湖
15 落馬洲
18 羅湖
21 火炭
每24分鐘一個循環,而盡量安排直通車取代短棍位置。

如果這樣做會令6分鐘的班次於太和以南上不到車,可否這樣安排(紅磡至火炭2或4分鐘一班;紅磡至上水4分鐘一班;紅磡至羅湖4或8分鐘一班;紅磡至落馬洲12分鐘一班)
3 落馬洲
7 羅湖
9 大埔墟
11 羅湖
15 落馬洲
19 羅湖
21 火炭
23 羅湖

7月18日補充:今早有旺角東往火炭的列車,約於07:43開出,車序為031。我經過時列車車廂沒有燈光,估計為過夜車。

LF139@72 發表於 2012-7-18 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2012-7-17 14:27 發表
奇想:

不知以下的班次安排於上繁會否夠載(紅磡至火炭3分鐘一班;紅磡至上水3或6分鐘一班;紅磡至羅湖6分鐘一班;紅磡至落馬洲12分鐘一班)
0 羅湖
3 落馬洲
6 羅湖
9 大埔墟
12 羅湖
15 落馬洲
18 羅湖
21 火炭
每24分鐘一個 ...

如果車序係031 , 應該係朝早由大埔墟開去旺角東的車次......
不過而家旺角東車, 車尾DISPLAY 會顯示為旺角... = =