hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴930延長至愉城和灣碼
開啟左側

[服務調整] 城巴930延長至愉城和灣碼

ML3941 發表於 2012-7-23 01:12 | 顯示全部樓層

其實930回程菲林明道不設分站
會唔會係覺得太多西隧線埋同一個位,所以不設站?
limited 發表於 2012-7-23 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ML3941 於 2012-7-23 01:12 發表
其實930回程菲林明道不設分站
會唔會係覺得太多西隧線埋同一個位,所以不設站?

同日少左條40M, 停站路線只係多左下午繁時930A
避開紅小的理由比較可信

菲林明道不設分站比較可惜的係做唔到灣仔東同合和個邊的新客
至於灣仔北返工客就影響唔大, 行去灣仔碼頭仲舒服過行出菲林明道

sq285 發表於 2012-7-23 07:09 | 顯示全部樓層
有冇得加班先?依家下繁已經喺皇后街打爆,
如果做埋灣仔唔加班的話就好易將中環客送返去東涌線。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
ahwo1933 發表於 2012-7-23 07:39 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2012/7/22 18:43 發表

唔知601會唔會有機會全日入中環呢
現時601P客量真係大得驚人
足以證明秀茂坪區係有需求往返中/上環

嘩,而家601唔入中環都可以日日打爆部車or坐滿,導致脫班
如果入埋中環,只會加劇脫班,同埋令每晚油街打後既回程乘客更難上車,
最終有可能趕走部分北角客
仲有,唔見得秀茂坪區居民晌星期六(上繁除外)同埋假日有咩需要去中上環
avianwind 發表於 2012-7-23 08:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2012-7-23 07:39 發表
嘩,而家601唔入中環都可以日日打爆部車or坐滿,導致脫班
如果入埋中環,只會加劇脫班,同埋令每晚油街打後既回程乘客更難上車,
最終有可能趕走部分北角客
仲有,唔見得秀茂坪區居民晌星期六(上繁除外)同埋假日有咩需要 ...

幾年安達臣道公屋起好
如果唔可以開新線的話(quota問題)
迫於無奈便需拉601系(又或者是619系)上山了

屆時往返中上環需求便增加了

ahwo1933 發表於 2012-7-23 08:45 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2012/7/23 08:19 發表

幾年安達臣道公屋起好
如果唔可以開新線的話(quota問題)
迫於無奈便需拉601系(又或者是619系)上山了

屆時往返中上環需求便增加了

嘩,若然幾年後拉601去安達臣道,部車勢必更爆,
再加埋可能拉長去中上環,都唔知繁時要加幾多部車先清到客
avianwind 發表於 2012-7-23 08:53 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2012-7-23 08:45 發表
嘩,若然幾年後拉601去安達臣道,部車勢必更爆,
再加埋可能拉長去中上環,都唔知繁時要加幾多部車先清到客

無計
加車的話最易便是向101/111開刀

--
反正某堅城/摩星嶺區議員表示101太多車
甚至提議減101班次以容納18X
搞到原定加車計劃要延遲一季

又話牛下可以搭鐵過海
佢咁講,香港大部分過海線都唔使做啦

張偉沖 發表於 2012-7-23 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2012-7-23 00:27 發表

唔係呀嘛,原本有962同962B擇,朝早962B實有位坐。新方案要班班車兜深井,下繁仲要同人追車,西隧口又班班滿,重要到唔到灣仔同銅鑼灣中心區,焗轉多一程車。(利申:青山灣一帶居民)
40M其實可唔可以同40擺同一條坑?40M咪唔駛改線 ...

話就唔係咁講,
即使要經深井, 但都係慢最多十分鐘而已,
同埋唔駛塞灣仔, 銅鑼灣內街,
變相提供銅鑼灣特快服務,
基本上新方案係更好.
 樓主| FBI2 發表於 2012-7-23 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2012-7-23 00:27 發表

唔係呀嘛,原本有962同962B擇,朝早962B實有位坐。新方案要班班車兜深井,下繁仲要同人追車,西隧口又班班滿,重要到唔到灣仔同銅鑼灣中心區,焗轉多一程車。(利申:青山灣一帶居民)
40M其實可唔可以同40擺同一條坑?40M咪唔駛改線 ...

好多年前,灣碼好似40和40M用同一條坑,後來5X走左先變左2條分家,唔知我有冇記錯.

如果40M真係要經灣仔,我寧願佢係修頓做總站好過,一係就用番循環線既方案.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2012-7-23 09:38 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2012-7-23 09:15 發表

話就唔係咁講,
即使要經深井, 但都係慢最多十分鐘而已,
同埋唔駛塞灣仔, 銅鑼灣內街,
變相提供銅鑼灣特快服務,
基本上新方案係更好.

基本上,出九龍,行深井唔會慢得過由小欖出屯公,入屯門如果深井落青公唔塞車,一定快過走小欖上青公.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工