hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [未證實] BYD K10 將會來香港
開啟左側

[未證實] BYD K10 將會來香港

manghk2009 發表於 2012-11-24 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-11-24 01:05 發表

有數得計, 一部純電動車都要一部同級汽油私家車既一倍價錢~~~
如果要部歐洲雙層電巴, 冇普通雙層的一倍, 都唔駛諗啦~~~

300萬買到部全新雙層電動巴士, 算平啦! ...

好像國內網站說要350萬,我就買部E500H好過!
這排九記買幾間國內車廠D車應玩政治遊戲多D!
DGCNYO 發表於 2012-11-24 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-11-24 01:05 發表

有數得計, 一部純電動車都要一部同級汽油私家車既一倍價錢~~~
如果要部歐洲雙層電巴, 冇普通雙層的一倍, 都唔駛諗啦~~~

300萬買到部全新雙層電動巴士, 算平啦! ...

電動私家車,都叫做到大多私家車的基本用途(當然全日公司腳車就好難,也儲電需時)

同樣商用車,差距太大啦掛.....國內報350人仔,但部車好大可能只能行2尾....
DGCNYO 發表於 2012-11-24 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 manghk2009 於 2012-11-24 11:50 發表

個人覺得政府出錢有傾向唔奇,反正玩死左又唔係自己錢,更何況BYD本身做雙層跟本無前科.....
93A_S3_6:30am 發表於 2012-11-24 15:38 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2012-11-23 00:05 發表
題外話一則,講起雙層電動巴士,廣州明晚開始試行,架車係安凱出,3.8m高,可載90人,造價有聞要200萬人仔

http://informationtimes.dayoo.com/html/2012-11/22/content_2026831.htm

回正題,外國雙層巴士連ADL/Volvo都只 ...

呢架雖然下層晒位到嘔泡,但做到full low floor同車尾有門都幾好,
既然廣州肯做白老鼠,倒不如睇下廣州用成點,睇左啲數據先再買/試/設計部車啦,
只不過.....呢部係有無冷氣嘅呢?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
hkbw 發表於 2012-11-24 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-11-24 15:24 發表

電動私家車,都叫做到大多私家車的基本用途(當然全日公司腳車就好難,也儲電需時)

同樣商用車,差距太大啦掛.....國內報350人仔,但部車好大可能只能行2尾.... ...

好老實講, 如果唔係用來做腳車, 買部電動私家車係冇著數~ 用得少, 不如唔買好過~

至於商用車, 其實睇返九巴行字軌制, 係站頭整快速叉電站的話, 其實又唔會只能行2尾~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2012-11-24 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-11-24 15:25 發表

個人覺得政府出錢有傾向唔奇,反正玩死左又唔係自己錢,更何況BYD本身做雙層跟本無前科.....

拎政府錢, 做左政府要佢做既創舉時, 又再做多個創舉, 一舉兩得~ 如果部車真係唔掂, 九巴將來都唔會再用自己錢買同類野啦~
殺雞焉用牛刀?!
AVD1 發表於 2012-11-24 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 manghk2009 於 2012-11-24 11:50 發表

但係混能車同純電動車係兩回事黎架 bor ~

雖然我都覺得 E500H 係試得過,
但係我就唔清楚究竟政府係要玩純電動定係會連混能都會試埋一份 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DGCNYO 發表於 2012-11-24 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-11-24 22:18 發表

但係混能車同純電動車係兩回事黎架 bor ~

雖然我都覺得 E500H 係試得過,
但係我就唔清楚究竟政府係要玩純電動定係會連混能都會試埋一份 ~

如果要一定買純電,都只此10部,巴士公司知自己事......

佢地都有限額,無可能學大陸3部頂1部....
da93 發表於 2012-11-26 02:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2012-11-23 23:42 發表
咪係, 唔通整部車出黎預左唔會有意外?
咁巴士唔洗要個殼都得啦

設計部車時點都要確保一定程度既意外唔會大爆炸先,
如果技術未成熟就不如唔好買(外國定大陸都係咁話) ...

根本就係...

呢個政府做既野同假大空冇乜分別
PB602 發表於 2012-11-26 08:22 | 顯示全部樓層

根本就係港共政府為強國電動車度身訂造個資助計劃,然後用納稅人錢間接叫巴士公司買一批技術仲未成熟嘅強國車,之後呢批強國車廠又可以打正旗號話出口「高端」電動車去香港。

一句講晒,國策壓倒一切。