hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [未證實] BYD K10 將會來香港
開啟左側

[未證實] BYD K10 將會來香港

sang128 發表於 2012-11-21 21:52 | 顯示全部樓層

老老實實!本人覺得個樣不算太差!唔知個車身裝工如何?又唔知用乜野牌子座位?

alexero 發表於 2012-11-21 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2012-11-21 21:40 發表

上層車頭好似Alexander珍寶

架車一句講曬:好核突

以國產車黎講,算係咁啦
車尾聯合國得黎其實幾順眼
睇多就慣架喇

想當年第一架AVW出現既時候,驚嚇程度比呢部車高十倍...
依家通街Wright body,大家都唔覺得咩一回事了
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
PB602 發表於 2012-11-21 21:54 | 顯示全部樓層
納稅人資助巴士公司測試新能源巴士,巴士公司就用筆錢去買強國車。買家用差電我都唔買強國貨驚佢會爆炸啦,而家仲要幾十舊強國電池放上車,呢款車又無往績無實戰經驗,等於揾班乘客較飛。

住九龍新界原本要挨九巴服務已經慘,而家仲要做埋強國產品白老鼠,做九巴乘客要揾命搏。

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +3 收起 理由
區麗芝 + 1 + 1 世事都被你看透鳥!
千年 + 1 兄弟,世事都被你看透鳥!
rocky2012 + 1 我都有同感

查看全部評分

petcity 發表於 2012-11-21 22:00 | 顯示全部樓層

PKD32 發表於 2012-11-21 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-11-21 21:54 發表
納稅人資助巴士公司測試新能源巴士,巴士公司就用筆錢去買強國車。買家用差電我都唔買強國貨驚佢會爆炸啦,而家仲要幾十舊強國電池放上車,呢款車又無往績無實戰經驗,等於揾班乘客較飛。

住九龍新界原本要挨九巴服務已經慘 ...

強國嘅環保技術比較好,甚至可能比歐美地區好(你要純電,就只可以買國貨或者日本貨)。不過日本貨,日本未必肯賣俾你。而政府俾得錢你,你就會預左系國貨,因為要改善中港貿易云云。雖然我地都係應該睇埋佢表現先做決定,不過我就唔係太想佢來香港(或者一部起,兩部止),唔係話我極度討厭國貨,或者佢太樣衰(佢都唔太差),而系擔心安全問題同埋我地以後影車嘅選擇少左
DGCNYO 發表於 2012-11-21 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2012-11-21 22:02 發表

強國嘅環保技術比較好,甚至可能比歐美地區好(你要純電,就只可以買國貨或者日本貨)。不過日本貨,日本未必肯賣俾你。而政府俾得錢你,你就會預左系國貨,因為要改善中港貿易云云。雖然我地都係應該睇埋佢表現先做決定,不過我就 ...

我更好奇BYD那來雙層車的經驗

雙驅動軸,是不是說明BYD對大噸位的車雙軸邊馬達不能勝任?

SLF的話,電池放邊?如果2條出力軸4個馬達好可觀,仲有幅冷氣.....

BYD同時有無解決唔夠太,K9都肥迴轉半徑嚇死人......

我又唔係唔睇好,反正政府錢who care.....又唔會入我果邊(你唔會認為黎部車行公路下話)...

不過部車外觀唔叫兒戲,但冷氣位設計,如同MCW一樣咁細小,我怕冷氣有等同無,就精彩
再睇睇,整個尾跨都係實既,唔通電池死曬係尾?小心尾軸overload又肥,唔知佢過唔過到26M的迴轉半徑Test

Mel 發表於 2012-11-21 22:49 | 顯示全部樓層

有兩條傳動軸
victorwong888 發表於 2012-11-21 23:13 | 顯示全部樓層
tvcc 發表於 2012-11-21 23:30 | 顯示全部樓層

回覆 17# 的帖子

原帖由 Mel 於 2012-11-21 22:49 發表
有兩條傳動軸

睇返頭兩張相, 真係第二軸、第三軸用孖胎,
不過呢部係電動巴士, 希望真係夠力滿載上斜(唔好學單層BYD驗車FAIL就得)
cwsj2003 發表於 2012-11-21 23:34 | 顯示全部樓層

用強國車做測試,我唔反對

但如果要量產正式投入服務,請三思而行

而家仲要係雙層,單層都怕出問題

強國生產,根本唔能夠俾到信心人, 覺得佢係安全