(A6)相片及短片分享/攝影技術討論
(A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目 (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(B0)香港巴士車務及車廂設備討論 (B1)香港巴士廣告消息討論 (B2)香港巴士討論 (B22)巴士迷交流天地 (B3)巴士多媒體分享區 (B13)巴士車輛相片庫 (B18)香港巴士路線相片集
(B4)兩岸三地巴士 (B5)外地巴士討論 (B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B71)焦點巴士動向 (B72)廣告巴士追蹤最前線 (B8)路線資料表擂台
(B9)巴士車隊資料庫 (B11)巴士精華區 (B15)舊掛牌資料庫 (B16)新加坡巴士 (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻   (D1)公共交通有關商品 (D2)汽車及其他模型  
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表   (R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路

發新話題
Share |

[未證實] BYD K10 將會來香港

引用:
原帖由 053h4 於 2012-11-23 04:43 PM 發表
電動重型車, 以香港成日上山落山的情況, 我認為就有排都唔成熟
試下就無妨, 要買睇怕都五年後
其實hybird可能更適合香港
重有電動車有充電問題要解決
香港要做依方面比較難

引用:
原帖由 GK9141 於 2012-11-23 22:35 發表
香港要做依方面比較難
無疑事起頭難,但有時,的確要有人行出第一步

引用:
原帖由 hkbw 於 2012-11-22 23:53 發表

其實, 一部E400H/ E500H既價錢都真係唔平~~

既然電動車發展技術真係仲有待觀察, 平平地, 近近地係大陸整部返來試下又未嘗不可~ 起碼平D先, 即係話, 衰左而要蝕既錢都冇一部外國貨咁大~
同埋, 早兩屆既創新科技嘉 ...
有咩錯覺大陸野平.....黎舊野無300萬都買唔到啦....

引用:
原帖由 orange 於 2012-11-23 00:05 發表
題外話一則,講起雙層電動巴士,廣州明晚開始試行,架車係安凱出,3.8m高,可載90人,造價有聞要200萬人仔

http://informationtimes.dayoo.com/html/2012-11/22/content_2026831.htm

回正題,外國雙層巴士連ADL/Volvo都只 ...
電動車,20噸要行幾多電先得,所以行氫電池都唔會行黎個儲電式,而點解國內咁好黎種?人地可以3部車頂一部,又能做大GDP,何樂而不為....

引用:
原帖由 da54 於 2012-11-23 10:03 發表

我睇你完全唔知發生過咩事....
http://www.xincheping.com/Club/PL-1400-1.htm

Anyway,最後証實唔係電池爆炸,而係電池、高壓電線經撞擊後發生短路引致著火...
跟本電池車就有爆炸危機,調轉頭石油氣的士行十幾年,炒到扁曬有邊部爆過?

電池車的電池小撞短路,足夠爆得勁過石油氣.....你都講左重點,點解又要話人地唔知咩事....石油氣的俾GTR炒扁左就無爆,點解BYD E6就燒到渣都無

可能有人認為電動車更安全,其實電動車的保護電池要求仲高過油缸.....你都唔想高壓電亂走

引用:
原帖由 2A_DL13 於 2012-11-23 10:22 發表

放心,家下後生一代無乜幾個肯返大陸旅行
你見幾多初中學生係facebook講見到C-train會寧願搭下
一班就知
你見報紙賣香港人越來越對日本反感,就即刻有中學生
話其實打錯左,應該係中國,你就知而家中學生思想根本
同主流社 ...
未知各下翻大陸座咩好車,我只座過最靚都係土炮版玉柴青年錯層

冷氣無料唔講,號稱氣膽仲衰過日本鋼板車算點....

再問你,你話用多D錢就有好貨色,但如果用到咁多錢,點解唔買部歐洲車而買大陸車?香港不像大陸,無稅務好處

又要知國產車3 5年就開始殘,你可以試下買10車車齡的2手車比較下進口定國產同型號好

都未講香港批國產車完全反影平價的地方.....

引用:
原帖由 DGCNYO 於 2012-11-23 22:45 發表

跟本電池車就有爆炸危機,調轉頭石油氣的士行十幾年,炒到扁曬有邊部爆過?

電池車的電池小撞短路,足夠爆得勁過石油氣.....你都講左重點,點解又要話人地唔知咩事....石油氣的俾GTR炒扁左就無爆,點解BYD E6就燒到渣都無

可 ...
咪係, 唔通整部車出黎預左唔會有意外?
咁巴士唔洗要個殼都得啦

設計部車時點都要確保一定程度既意外唔會大爆炸先,
如果技術未成熟就不如唔好買(外國定大陸都係咁話)

引用:
原帖由 DGCNYO 於 2012-11-23 22:40 發表

有咩錯覺大陸野平.....黎舊野無300萬都買唔到啦....
有數得計, 一部純電動車都要一部同級汽油私家車既一倍價錢~~~
如果要部歐洲雙層電巴, 冇普通雙層的一倍, 都唔駛諗啦~~~

300萬買到部全新雙層電動巴士, 算平啦!
殺雞焉用牛刀?!

引用:
原帖由 GK9141 於 2012-11-23 22:35 發表
香港要做依方面比較難
實際上講白少少
覺得hybird更適合香港只係因為ADL/ Volvo... 有生產hybird車而無生產電動車者
不過呢, 當你希望買E4/500H或者B5LH既時間
唔好唔記得五洲龍有生產F500呀 (至少F500有空調)
那麼五洲龍同BYD比, 我都係覺得BYD適合喇
五洲龍? 真係感謝喇
三水鎮產物 - 灌水。抽水。吹水。;o)

del.

三水鎮產物 - 灌水。抽水。吹水。;o)

發新話題
Share |