hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [價值觀問題] 搭短途巴士╱講豪華巴士有罪嗎? ...
開啟左側

[服務調整] [價值觀問題] 搭短途巴士╱講豪華巴士有罪嗎?

關閉 [複製鏈接]
bnr34 發表於 2013-2-15 23:53 | 顯示全部樓層

車資同時間, 好多人有唔同需要同選擇, 亦都有用過個腦去思考先至做決定

但試問又有邊個會好似樓主你咁, 拍完片再擺上網嘈完又嘈呢?

我第一眼已經聯想到你除左 "炫富" 就只有 "冇野搵野來做", 遠多過關注呢個議題

就算你想或唔想令人咁睇你, 我都係咁話架喇
hkcctim2012 發表於 2013-2-16 00:32 | 顯示全部樓層
我想知點解你一定要搭嗰d"唔合理車"仲要拍埋片仲要post上嚟俾我地睇...
係咪唔咁做會令樓主冇辦法討論到問題呢?
JA3907 發表於 2013-2-16 00:49 | 顯示全部樓層
既然你不介意多次寫文吹水,作為一個新站友也不介意多謝機個字回答你。我想你在考慮為巴士公司增加收入同時,也回答我下面幾個問題,讓廣大站友也拼評分。

第一,需求。巴士服務之能持續運作是要看一個路段有多少實際需求,我建議你看看一個路程的實際需求是否值得你去批評,用你自己的例子,觀塘去牛頭角其實還有13D/89/89B,他們每小時的載客量至少也有1000人次(我沒有統計過)吧,難道還應付不到那一點點的需求?其實你上面的很多例子,巴士公司不是不理會短途乘客,而是就算小巴也開不來的地方,給你20分鐘一班車很過分嗎?我今天用74A入CU,富豪花園有2人上車,9.5元絕對是高價錢,但他們也用74A,這反映了什么呢?不是反映你說的“平少貴多”,而是反映需要一種服務的人,自然會用他們的方法去乘車,你又能怪誰呢?

第二是成本效益,巴士公司所關注的其實跟廣大乘客一樣,是如何為乘客提供舒服而快捷的路程,相信你內心和行動的本質也是這個目的。正因如此,多人的101才會昂貴,就是不讓你搭,經濟學是這樣說的:利息是提早消費的成本,如果有人不介意用金錢換時間,這是符合經濟學規律的。說回來,也是這樣,巴士公司才不會退出豪華巴士,因為乘客會一窩蜂跑去搭普通車,令他們頂閘的情況更加嚴重,結果普通車的數目不改變,但路上卻平白多了幾輛豪華巴士,受害的也是你自己,那時12.0跟6.8。退一步講,如果豪華巴士30分鐘一班,你會用嗎?(請回答我!)如果你用,那不是跟你前面不想等車的說法矛盾嗎?

再次說明,我也是2元計劃下的受惠人,但我坐車以市區流水線為主,絕對沒有浪費政府金錢。但我也必須說明,以我在西環的觀察,的確有長者會用101出中環,我不認為這是對社會資源的濫用,反而來說,就算個下也學他們,我會說:多謝你減輕流水線的負擔!

的確,每個人有他的乘車口味,你的口味可能跟我們不同,但請記住,利息是提前消費的成本,你等待豪華巴士和便宜路線的成本何在?

希望站友多多討論。
914 發表於 2013-2-16 00:52 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

比長途錢坐短途大把例子

。49X青衣上荃灣落

。42C青衣上荃灣落

。279X青衣上隧道口落

。215X尖東上尖沙咀落,因為某巴不提供分段收費。

。41在41A分段返青衣途中總會有一兩個會比premium 上車,因有時等兩架41都冇一架41A。

以上係小弟觀察所見,亦據聞富亨有人坐271去大埔。

至於豪華巴士,某巴其實除咗203同208外都有一堆已收取豪華巴士收費但並不提供豪華巴士的路線依然大把人坐。上述215X,另243M大部分路段跟43B一樣但收取7%豪華巴士附加費。

另299相比99也是豪華巴士收費依然大把人上。
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
y512516 發表於 2013-2-16 00:57 | 顯示全部樓層
依條友推po 既手法層出不窮,只要大家唔好回復,依條友就唔會有機可乘啦

各位版友時刻精明,就唔會中伏架啦。
等佢回復埋上面個po就好収啦,費事又SAI氣係度鬧啦
比hkitalk 做番一個真係可以討論既空間啦
http://danielkan-photography.weebly.com/
PX4962 發表於 2013-2-16 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 hkcctim2012 於 2013-2-16 00:32 發表
我想知點解你一定要搭嗰d"唔合理車"仲要拍埋片仲要post上嚟俾我地睇...

好多人都想問呢個問題
nwfb5512 發表於 2013-2-16 01:11 | 顯示全部樓層

原帖由 hkcctim2012 於 2013-2-16 00:32 發表
我覺得樓主做咁多野只係想引人注意姐
不過我真係唔明樓主諗咩既,有錢唔去儲起反而係又用唔係又用...

樓主呀,錢唔係咁樣亂咁駛嫁
jd2522 發表於 2013-2-16 01:19 | 顯示全部樓層
樓主你自己都解釋左,你所謂被定為有罪的關鍵,似乎唔係純粹講錢咁簡單
係你透過花錢搭貴車所反映出來的價值觀
鐵路與巴士收費模式根本都唔同,你話討論下點解收費模式會唔同,咁冇問題
但你硬係要利用兩個收費模式的差異去製造一個搭貴車的合理解釋,就完全不切實際
如果你覺得搭呢D所謂貴車唔係問題,咁就更加唔好再用午餐價錢同巴士收費去比較

學下你問的問題,而家調返轉頭問你
點解你覺得等平車等到耐係有問題而要上又密又貴的長途線? 你係咪唔識預時間等車?
咁我鐘意預時間預得好趕,咁有無罪?
如果你唔係趕時間但又要搭貴車,咁你要咁快去到目的地做乜?
點解你覺得等平車會等到你D精力無哂? 你嘅精力得好少?
同埋你平時等開咩線會等到你精力都要用儲備嘅角度黎考慮?

這幾個問題若觸動了任何精力貧乏又不懂預留時間乘車的版友,先此致歉。

nwfb5512 發表於 2013-2-16 01:23 | 顯示全部樓層
樓主呀,無人迫你去坐呢類線嫁
仲有 67X 個度,係你自己比 $33 上車,又唔係九記迫你既

你講到收費唔合理個度,好老實講想平既就要咁轉車嫁啦
而家唔係個個都好似樓主你咁有錢呀
我由小西灣去西營盤得 A12,但收成 $45 我真係寧願利用 BBI 轉車好過啦
同埋我唔明,等下車真係會搞到無晒精力咩?

你講到因為以上九條路線都有所謂既獨市位先比咁貴既車錢去坐,
但你之前坐 A10 由利東去香港仔又點解釋呀?
家陣利東邨得 A10 去香港仔?有比較平同密既 94A 或 98 你又唔揀?

仲有,我地由頭到尾都無話過你咁做係有罪

nwfb5512 發表於 2013-2-16 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 lrt505 於 2013-2-15 23:35 發表
這就是「貴車密短車疏」的問題

我是搭鐵出身的(嚴格不是正規巴士迷),所以諗唔到點解搭巴士見到合路程都唔坐得要罰企巴士站
其實呢,我覺得你唔駛強調呢一點
因為呢一點對我地黎講根本都唔重要,我亦唔會在乎你係咩身份...