hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [請教]香港坐飞機去廣州
開啟左側

[請教]香港坐飞機去廣州

樓主| hkcnbus 發表於 2013-5-16 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-5-16 16:15 發表
講「體驗」我覺得點都要有個半至兩個鐘先夠, 否則隨時全程只係坐喺個位度, 廁所都冇機會去。

同埋可以揀個後排啲嘅位 ~ 一來「視野」廣闊口啲 (不論窗內窗外), 二來上機落機時多啲機會行勻成架機, 如果坐廣體機, 可 ...

坐55分鐘都想死,在空中都唔知道會唔會有事出,好惊好惊

完全唔想去外國及遠一點地方,即使去北京都搭G79/80次動車、去廈門等廈深動車起好先去、去西藏坐T264啦。

廣州一天游,順便探下大伯父,冇其他事,可以試下搭飞機

我的愛船 北星BALSA
gordon 發表於 2013-5-16 16:37 | 顯示全部樓層
講到尾我有點驚, 樓主係咪瞞著家人自己去遊機河, 若旅程中有咩事, 邊個幫到你.
(看來真的是內地或者台灣會比較適合, 始終是講中文的地方)
去廣州都係搭番和諧號或者高鐵好了, 計番時間, 一般由市區搭車去機場要45分鐘至1小時, 登機手續, 安檢, 過關, 行去登機閘要1小時, 航程要1小時, 到步由花都返廣州市區又要45分鐘, 咁最少都要2小時45分至3小時才完成整個航程, 但你搭和諧號, 計你由紅磡坐東鐵去羅湖, 過埋關用1小時, 和諧號的車程是1小時20分鐘, 咁都係2小時30分鐘, 就可以完成整個行程, 而車費又只是搭飛機的十分之一, 就算你由紅磡坐直通車去廣州東都係2小時鬆少少, 所以搭飛機留番下一次啦(總有機會的)

其實最好的飛行體驗又真係1小時30分至大約3小時的航班, 一來呢個航程應該有一餐飛機餐(視乎時間給予的是早, 午, 晚定佐膳), 二來用機上椅背的AVOD, 應該可以睇到一套電影.
坐50分鐘, 真係可能只有一杯飲品加一包花生, 椅都未坐暖就要落機

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
syp 發表於 2013-5-16 16:48 | 顯示全部樓層
咁又唔同講法, 各位, 佢係有目的去廣州探伯父, 同埋佢係貪近, 唔係貪平, 咁大家都係圍繞返佢嘅需求提建議啦 ~~ 唔駛同佢慳錢噃
下一站係西營盤
KG1428 發表於 2013-5-16 17:01 | 顯示全部樓層

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
cruisesnet 發表於 2013-5-16 17:32 | 顯示全部樓層
提一提樓主, 去大陸既航班小心delay, 特別係夏天天氣吾穩定
barca_399 發表於 2013-5-16 18:32 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

空中會出事.......搭鐵路,搭直巴就唔會出事嗎?
以香港<>廣州,我覺得廣深高速公路比空中危險好好好好多.....
如果你真係驚,我就建議你唔好搭了,萬一架飛機飛左上天,你驚起上黎冇人救到你

AVD1 發表於 2013-5-16 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 hkcnbus 於 2013-5-16 16:29 發表

坐55分鐘都想死,在空中都唔知道會唔會有事出,好惊好惊

完全唔想去外國及遠一點地方,即使去北京都搭G79/80次動車、去廈門等廈深動車起好先去、去西藏坐T264啦。

廣州一天游,順便探下大伯父,冇其他事,可以試下搭飞機 ...

與其係咁, 點解唔索性坐返直通巴或者直通火車 ?
又想試又要驚, 反而我會諗起某著名 o既壇 o既一句金句 - 又要威又要帶頭盔
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Neutroginger 發表於 2013-5-17 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2013-5-16 18:32 發表
空中會出事.......搭鐵路,搭直巴就唔會出事嗎?
以香港廣州,我覺得廣深高速公路比空中危險好好好好多.....
如果你真係驚,我就建議你唔好搭了,萬一架飛機飛左上天,你驚起上黎冇人救到你 ...

一日咁多架飛機
飛上天, 偏偏就係搭中出事果班

咁真係認命囉

如果樓主真係驚得咁緊要既話, 我諗你最好唔出街
地球真的很危險
syp 發表於 2013-5-17 01:20 | 顯示全部樓層
如果樓主未坐過飛機, 覺得驚都係人之常情, 唔知樓主平時有冇畏高, 又或者好怕啲離心力咁嘅呢?
下一站係西營盤
HS6573_MP3905 發表於 2013-5-17 15:12 | 顯示全部樓層

都唔明佢咩心態,坐1hr機都要驚,但又要坐
我國的人要堅持活下去!