hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用 ...
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用

FBI2 發表於 2013-6-7 08:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE31 於 2013-6-6 22:18 發表

好應該要搵線補 荃灣市深水埗依個位, 依家因為有多條線做緊依個功能(59A,66,30X,33A,40,234X(單向)),
所以在每條線而言, 依個路段的客量佔總客量的比例唔高, 但唔代表需求低
除左搵30補位外, 36A/38A都可能係理想 ...

其實地鐵又密又快又方便,點解係都要留條巴士呢? 我平時荃灣出SSP都搭地鐵算,等得巴士來,搭地鐵早已到步.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 等得巴士來,搭地鐵早已到步

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HF3204@243M 發表於 2013-6-7 08:40 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2013-6-7 06:05 發表
者係咁
當係係光輝圍大窩口千色店依D位 遇著59A收左檔但係58M條龍可以同265M/46X有得比果陣
你就知道59A有咩用
唔好同我講話咩行去搭59M
明明原站就有車可以坐到轉車站轉只不過你上唔到車咁解
(別提企 千色店既企位 ...

只可以咁講
碼頭區賺既係 259D 快咗
蝕既係 59A 減剩兩繁,原 59X 客要等多幾班車...

其實老九個意思係唔係 59A 做完兩繁一定會走去做番 59X 或者 59M?
因為我唔覺老九有講到原 59A 既車做完 59A 後點處置

不過 59A 改線後連葵芳地鐵站都唔入就真係有點兒那個
就算係 38S 個總站或者新都會都可以落完客上葵涌道/屯公私其他線架...
GU9338 發表於 2013-6-7 08:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-7 08:07 發表

其實地鐵又密又快又方便,點解係都要留條巴士呢? 我平時荃灣出SSP都搭地鐵算,等得巴士來,搭地鐵早已到步.
大佬
59A 收緊 $5.5 , 但荃灣線已經收緊 $7.3 , 個價相差左 30%
仲未計港鐵 6 月 30 號又再加
一味叫人搭地鐵當窮人無到者
請用文明來說服我。
FBI2 發表於 2013-6-7 09:01 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2013-6-7 08:55 發表
大佬
59A 收緊 $5.5 , 但荃灣線已經收緊 $7.3 , 個價相差左 30%

供求問題而已.
要解決也很簡單,整個58M轉37轉乘就搞掂晒啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
238X 發表於 2013-6-7 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR50 於 6/6/2013 22:07 發表

荃灣來往深水埗,唔一定要搭MTR的,紅小都得(荃佐線,經青山道)
仲有唔好忘記有33A的存在耶!

一、
如果由荃灣計,
33A 同 30X / 59A 佢哋啲站距離無雷公咁遠,
再加上兜到九彩,你搭埋我嗰份。

二、
政府梗係想你俾錢港鐵多過可能係社團操控的紅小啦。
張偉沖 發表於 2013-6-7 09:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-6-7 08:55 發表
大佬

你回程返荃灣咪又係要比全費.
GU9338 發表於 2013-6-7 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-6-7 09:28 發表

你回程返荃灣咪又係要比全費.
回程除左兩蚊客我諗唔到邊個會搭 59A / 66 ....

我既意思唔係要留低 59A 出九龍 , 但我要求有一個價錢相宜的替代服務。
請用文明來說服我。
ksmbh 發表於 2013-6-7 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-7 08:05 發表

繁時就講得通,非繁59A客量就真係麻麻,過左葵芳班班得十個八個.
當然,我個人唔太支持減59A減得太盡,維持現有路線但非繁減到30分鐘一班反而會較佳.

但59a同其他碼頭線係碼頭區走線不同
減到半個鐘太狼死了
張偉沖 發表於 2013-6-7 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-6-7 09:43 發表
回程除左兩蚊客我諗唔到邊個會搭 59A / 66 ....

我既意思唔係要留低 59A 出九龍 , 但我要求有一個價錢相宜的替代服務。

大大條33A 可以出到九龍.
GU9338 發表於 2013-6-7 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-6-7 11:28 發表

大大條33A 可以出到九龍.
原帖由 238X 於 2013-6-7 09:12 發表
一、
如果由荃灣計,
33A 同 30X / 59A 佢哋啲站距離無雷公咁遠,
再加上兜到九彩,你搭埋我嗰份。

不作回應
請用文明來說服我。