hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失
開啟左側

[問題] 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失

JX9097 發表於 2013-8-11 02:35 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2013-8-11 00:25 發表
當然,將軍澳線所謂「逼爆」,老實我就真係唔覺得將軍澳段真係有幾逼囉,
如果坑口都話「上唔到」港鐵,成個東九龍都唔使搭鐵過海啦。

咁事實坑口又真係未必可以頭班上到車
(不過只限於首班寶林車)

第時康城車推到上一對一嘅時候
坑口就真係可能要兩三班車先上到
(將軍澳更可能要專等康城車)
AD118 發表於 2013-8-11 02:54 | 顯示全部樓層
運輸署好離普 ,又唔見重組小巴線,村巴線,運輸政策完全失調
私家車有又得佢增長,運輸署傳媒只怪罪於巴士令到路面擁塞,產生污染問題,又話私家車小巴村巴?點解?因為政府欺善怕惡,有錢佬唔敢得罪,小巴村巴商會惡勢力大又唔敢野,為有只搞巴士公司,完全係弱勢政府管治無方, our government is completely rubbish, rubbish Transport department
gordon 發表於 2013-8-11 03:01 | 顯示全部樓層
反而我關心, 新203C會點行法, 係尖東總站循環又一村, 定係又一村循環尖東.
似乎尖東總站循環又一村會比較理想:
1. 尖沙咀東巴士總站
2. 科學館
3. 麼地道
4. 新世界中心
5. 新港中心
6. 1881
7. 半島酒店
8. 栢麗大道
9. 佐敦鐵路站
10. 勞資審裁處
11. 衛理道
12. 伊利莎伯醫院
13. 何文田山道
14. 麥花臣球場
15. 聯運街
16. 伊利莎伯中學
17. 旺角警署(由1/1A/2/6轉來)
18. 警察體育會
19. 丹桂路(八達通方向轉回程)
20. 協同中學
21. 地錦路
22. 又一居
23. 又一村巴士總站
24. 香島中學
25. 香港城市大學
26  石硤尾警署
27. 東龍樓
28. 大坑東遊樂場
29. 勵德街
30. 協和小學
31. 太子鐵路站(轉乘1/1A/2/6)
32. 水務署
33. 染布房街
34. 何文田山道
35. 伊利莎伯醫院
36. 九龍佑寧堂
37. 白加士街
38. 炮台街
39. 柯士甸道
40. 港景峰
41. 中港城
42. 九龍公園道
43. 尖東站
44. 麼地道
45. 百利商業大廈
46. 香港理工大學
47. 尖沙咀東巴士總站
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
89B 發表於 2013-8-11 04:06 | 顯示全部樓層

原帖由 fuwing 於 2013-8-11 00:36 發表
我想問重組之後85A會唔會延長尾車時間?
而家東鐵北行線收車之後經常都要靠82M返沙田
如果有延長起碼我仲可以80M>85A

85A 接到80M 尾班客九龍城尾車要延長至0045
既然270A 都拆條深夜缐,
除非東鐵增開沙田尾班等人駁馬鐵0106大圍尾車
否則82M 好應該留返最尾三班
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
FBI2 發表於 2013-8-11 07:54 | 顯示全部樓層
明天西貢區開巴士小組會,班議員又會搵692來插啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2013-8-11 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2013-8-10 14:54 發表

咁又唔係咁講啦, 如果九巴肯執執 31B/32/35A/36A/36B
執到車出黎找數唔出奇
當然夠唔夠俾 40P 全日又係另一回事

或者執到幾架既,但係無可能夠40P全日,所以更顯得40改快的重要性,等38/40/40P/42C日後可以再重組
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2013-8-11 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2013-8-10 19:19 發表

早晚客量真係唔差架,
九巴都想改做秀茂坪繞場一周後返落山, 理順走線, 今年RDP有,
不過講o左半年都郁唔到, 仲要最密只開三個字一班,
我又唔知係區議員定九巴玩o野.

只不過, 要抽車加新o既去外區服務, 又要郁唔到其 ...

RDP果個叫乜野理順走線丫……原來係順時針loop,上山方向曉光街左轉秀明道
右轉秀茂坪道左轉寶林路入寶達出站,出站後
左轉秀茂坪道右轉曉光街落山,
咁既走線,秀明道會有人搭佢落山至奇……

最弊係有人傻下傻下支持
fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2013-8-11 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-8-11 11:11 發表
RDP果個叫乜野理順走線丫……原來係順時針loop,上山方向曉光街左轉秀明道

最弊係有人傻下傻下支持 ...

個人覺得不論順時針好逆時針也好
都一定有部份人會坐耐咗
(只係差在近南邨定近順天位置)

不過權衡輕重之後逆時針方向應該影響細d
因為曉光街直上秀茂坪道的話,秀明樓一帶可以經南邨返屋企
而唔一定要坐到返秀明道先落
而13M亦可以唔入寶達總站,寶達人請於橋底落車
(反正寶達總站落車都要落番兩層樓去平台)

咁樣整體行車時間大約可以縮到8-10分鐘
相信足以令到13M喺唔加車情況下加到班
LF5502 發表於 2013-8-11 13:13 | 顯示全部樓層
好似有人話將荃線已有結果 ????

原帖由 FBI2 於 2013-8-11 07:54 發表
明天西貢區開巴士小組會,班議員又會搵692來插啦.
transbus 發表於 2013-8-11 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-8-11 11:11 發表

最弊係有人傻下傻下支持 ...

九巴唔係答o左話考慮逆時針行咩?
其實旺角小巴都係咁逆時針行.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣