hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息

Gary_B 發表於 2013-8-18 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-8-18 00:16 發表

有人提出過,不過TD唔批,同埋講有影響都會比人批鬥

你搵左葉謝鄧幫手搞私髮腹核未jet? 抑或投訴佢行政塞檔?  
hon_son_wilson 發表於 2013-8-18 00:29 | 顯示全部樓層
來往深水埗至觀塘轉乘組合車費不合理地貴,
最終方案亦依然視若無睹、置之不理!

原40線由美孚至觀塘/麗港城段里數12-14公里,改道後......
用2A,6D<>13D,14,15,16轉乘要$8.0,
但13D,14,15,16全程直達里數12-15公里就收$6.5。
坐6D繞經彩虹道後再轉乘40先收返原價$6.1/$8.4。
即使以同里數路線比較,車費始終較高,仲要係轉乘...

九巴對深水埗來往觀塘的服務真有"誠意"!~
volvo2000 發表於 2013-8-18 00:54 | 顯示全部樓層
既然更改路線/乳豬紙等資料,唔爭在改埋名
40X已經比沙田城隧線用左,叫40A/240......
目前的40好多長者乘搭
唔改號碼有可能中招
BlackBird 發表於 2013-8-18 00:55 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

搭296c咪得囉
1181 發表於 2013-8-18 00:56 | 顯示全部樓層
1181 發表於 2013-8-18 00:57 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2013-8-18 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-8-18 00:55 發表
搭296c咪得囉

原40線南行青山道各站往296C麗閣邨站步行距離800-1300米,
296C麗閣邨站往北行各站步行距離300-1000米,未計本來前往青山道各站路程時間。
而李鄭屋邨及青山道尚有大量民居,千米步程的296C都算唔上替補啦。
你唔好話李鄭屋行上畢架山花園,仲近、仲搭到新40添。

荃灣西行去荃灣站、沙咀道球場行去荃富街都係近千米步程,依你所言坐42C就得,
亦都唔係個個人住福來、祈德尊,有人住近荃灣街市,咁你哋又點解要坐條入市中心嘅40呢?
太子道東巴士站行去6D彩虹道各站不足千米步程,又唔係個個住黃大仙邨,咁點解非入彩虹道不可?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ChungLam + 1 最憎人講 296C 係 40 替補

查看全部評分

S3BL100 發表於 2013-8-18 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2013-8-18 01:31 發表

荃灣西行去荃灣站、沙咀道球場行去荃富街都係近千米步程,依你所言坐42C就得,
亦都唔係個個人住福來、祈德尊,有人住近荃灣街市,咁你哋又點解要坐條入市中心嘅40呢?
太子道東巴士站行去6D彩虹道各站不足千米步程,又唔係個個住黃大仙邨,咁點解非入彩虹道不可?

個事實係,彩虹道無其他替代

至於青山道,事實係一定要搭40(九龍灣打後落車)而唔搭得6D的人真係唔多,而且仲有替代(紅小/港鐵),
客量遠少於荃灣/葵涌 - 東九,撥亂反正停止資源錯配都係好合理。

我自己都唔認為296C係40深水步往觀塘的替代,但實情並唔係青山道無替代喎。
fb.com/scientisthk2usa/
fstephen 發表於 2013-8-18 01:40 | 顯示全部樓層
幫襯一下官青小巴吧....
另外也贊同6D將來怎也要延入觀塘,在牛頭角一向都是歷史因素而己...
S3BL100 發表於 2013-8-18 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-8-18 00:16 發表

有人提出過,不過TD唔批,同埋講有影響都會比人批鬥

要搞清楚一件事,6D入觀塘,唔係TD唔批
-- 自從40俾麗港城反對之後,運吉都徵詢過九巴肯唔肯拉6D入去(佢地都收到意見),
而九巴係唔肯做。
路線重組要運吉九巴雙方都同意先可以出到台,九巴唔肯做既話,你無符架喎。

仲有,話人地批鬥你之前,請你先自行檢討下,你到底咁耐以來的言論
到底得罪左幾多人,點解會搞到本板群情洶湧先啦,有好多野係自招架

當然,我知你會唔忿氣,既然有錢走去出律師信告italk停人板既話,
唔爭在學當年某位為民請命的議員,抗議某隧加價而走去渣貨櫃車塞住隧道口,
等40改路的第一個工作天,搵人渣車打橫塞住呈祥道東行,
到時唔止40啦,38 42C 62X 258D 259D 268C 269C全部都俾你趕晒落深水步啦

申報:並無鼓吹違法行為之意,如板主認為內容不當,請通知,本人將刪文
fb.com/scientisthk2usa/