hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區域性模式重組 - 沙田區 <已連結附件> ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 區域性模式重組 - 沙田區 <已連結附件>

straysheep123 發表於 2014-1-6 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Lawliet 於 2014-1-6 23:03 發表

我都有諗過搵249X學42落橋兜一兜葵芳
但諗番49X就係比人投訴兜荃灣耐 如果249X而家先改落葵芳 我諗反對聲音都應該唔少

46X 客量其實係邊到多?
以前葵芳等47X番沙田 永遠46X車密又少人 (對比47X少)
好似靠城隧轉乘 ...
你咪玩啦
46X如果唔密車

上到轉車站死硬

成個大圍靠佢,唔通真係等VAN仔咩......

47X多人係因為佢太疏,而唔係多客
Lawliet 發表於 2014-1-7 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2014-1-6 23:27 發表

46X邊到多客我都唔敢講 比較少坐46X
但係改城隧循環線絕對唔得,
依家已經成村人要係城隧轉46X落大圍
再推埋其他客上去排隊?
係公路排隊啦?

原有既荔景葵芳一帶有新46P(青沙)
係光輝圍無姐
再唔係擺梨木樹 - > 葵涌道 - > (睇下跟唔跟61M入唔入葵芳地鐵站外圍) - > 荔景 - >青沙
以經COVER番曬原有46X(美孚<>梨木樹)既乘客
咁剩番既 都係本身城隧轉46X既客
以 顯經 <> 城隧  同  城隧 <> 美孚 比
車程應該差唔多 拆線後(當車分一半比46P) 應該都唔會疏太多掛...

原帖由 straysheep123 於 2014-1-6 23:57 發表
你咪玩啦
46X如果唔密車

上到轉車站死硬

成個大圍靠佢,唔通真係等VAN仔咩......

47X多人係因為佢太疏,而唔係多客

我知轉車站靠佢落大圍
但我係想帶出 46X除轉車站客外 邊到係客倉
如果濟做轉車站 點解唔整條 顯經 <> 城隧 循環線
以原有車隊既一半數量 都應該維持到而家既班次
而且假如開48X(青沙版)
荃灣客亦可以上青沙 轉 46P(青沙版) / 286X 落顯經大圍一帶

而家就係想分流城隧過多客既問題
咁整條荃灣(48X) 整條葵芳美孚(46P) 整條青衣線(249X) 過青沙搞新轉乘站
唔係重好咩

到時城隧轉車落大圍一帶既 得番 263 269D 43X(石圍角一帶) 49X
都未必洗做到咁密添...
ccchhhuuunnn 發表於 2014-1-7 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 eternalflame 於 2014-1-6 23:56 發表

北區去大圍轉乘? 這位區議員看來連議程都未睇

份briefing除兩條隧道轉車站外就係大圍轉車站

數埋有咩線有機會用大圍轉車站
1) 獅隧線, 但其餘三隧轉車站已經好大覆蓋, 未必有用, 而且經大圍的獅隧線唔多
2) 區內線, 沙田好似無乜地區只有區內線無對外線, 有對外線已經好大機會用到三隧轉車, 未致於用251A/68E模式
(又或者區內線一樣入大圍轉車站, 地區做雙飛轉車站模式)
3) 大埔公路(甚至加埋大窩西?)沿線而非北區
早前有傳72A/73A重組再配合轉車站出九龍, 長遠取消74A

應該重點係3)
不過多人極有限, 點塞爆大圍??
 樓主| pch_yeung 發表於 2014-1-7 12:44 | 顯示全部樓層

本人覺得, 46X最大的問題, 係因為來往荃灣顯徑無直車, 才引致46X於轉車站超負荷,
所以忽發奇想, 可否將大圍南北分家...

46X縮去大圍鐵路站, 經海福, 美田, 美松, 美林, 城隧
286X改為美田開, 經美松, 美林, 海福, 大圍站後上青沙 (以免與246X重疊)
246X新線, 顯徑開跟原46X至新翠, 青沙, 葵涌道/興芳路, 青山公路, 荃灣(荃威有位嗎?)

246X<>286X 青沙轉乘往九龍西
88K<>46X 美林轉乘往荔景山/和直合道
246X<>47X 葵芳轉乘往葵盛(原城隧轉乘)
246X<>43X/48X/49X 千色店轉乘往青衣/荃灣西/南(原城隧轉乘)

P.S. 考慮不周, 無想過263/269D<>顯徑點用一次轉乘解決(可否用出九龍的X線, 於偏僻的葵涌道...)

Snoopy@FB8617 發表於 2014-1-7 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2014-1-7 12:44 發表
本人覺得, 46X最大的問題, 係因為來往荃灣顯徑無直車, 才引致46X於轉車站超負荷,
所以忽發奇想, 可否將大圍南北分家...

46X縮去大圍鐵路站, 經海福, 美田, 美松, 美林, 城隧
286X改為美田開, 經美松, 美林, 海福,  ...
咁即係大圍要陪兜?

而家46X既問題根本就唔係有冇直車去荃灣既問題
而係葵青路線太長做成班次不穩
變左係城隧落大圍根本就係冇定向班次

而且客量上來講
係唔係真係足夠撐起兩條線亦都成疑問
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cheungtszfung 發表於 2014-1-7 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-1-7 14:03 發表
咁即係大圍要陪兜?

而家46X既問題根本就唔係有冇直車去荃灣既問題
而係葵青路線太長做成班次不穩
變左係城隧落大圍根本就係冇定向班次

而且客量上來講
係唔係真係足夠撐起兩條線亦都成疑問 ...

兩味做到拆到條落荃,非繁未必夠客
同埋46X又唔可以cut左荔景山路一段,因為真係有客搭(當流水定上城隧都有)
Snoopy@FB8617 發表於 2014-1-7 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2014-1-7 14:10 發表

兩味做到拆到條落荃,非繁未必夠客
同埋46X又唔可以cut左荔景山路一段,因為真係有客搭(當流水定上城隧都有)
兩味拆既一樣有佢既問題
而家葵涌/荃灣其實做緊大約五五開
若果過左部分班次做荃灣既位
變左葵涌<->城隧運載力下降
非荃灣要轉車既客可能要用更耐既時間先上到車

或者上繁都叫做有空間拆下既
不過實際上拆得多班次出o黎又唔係
拆得少既又效用不大咁lo

始終反而最大問題係流水既問題
玩盡D成段荔景山過去青沙系統都得既
不過就係差在中間段流水客先係最大問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
straysheep123 發表於 2014-1-7 19:22 | 顯示全部樓層
老老豆豆

重開45X先係皇道

一樣野就搞掂晒
straysheep123 發表於 2014-1-7 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-1-7 00:34 發表

原有既荔景葵芳一帶有新46P(青沙)
係光輝圍無姐
再唔係擺梨木樹 - > 葵涌道 - > (睇下跟唔跟61M入唔入葵芳地鐵站外圍) - > 荔景 - >青沙
以經COVER番曬原有46X(美孚梨木樹)既乘客
咁剩番既 都係本身城隧轉46X既客
...
47X太疏
興芳客上轉車站基本上係等46X

所以46X九巴條數肯定靚,轉車站前同後都係客倉

46X個FLOW通常係:

美孚荔景葵芳->沙中,馬市,一城,大埔

荃灣->大圍

46X唔使轉車的人大約1/3-40%......
friend 發表於 2014-1-7 19:34 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2014-1-7 07:27 PM 發表
47X太疏
興芳客上轉車站基本上係等46X

所以46X九巴條數肯定靚,轉車站前同後都係客倉

46X個FLOW通常係:

美孚荔景葵芳->沙中,馬市,一城,大埔

荃灣->大圍

46X唔使轉車的人大約1/3-40%...... ...
46x d
also come from 263,269d->46x