hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解962系列重組唔用方案3?
開啟左側

[問題] 點解962系列重組唔用方案3?

張偉沖 發表於 2014-1-30 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Sita1004-1017 於 2014-1-30 11:35 發表

http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/common/2013/ttc/doc/ttc_2013_026.pdf

民x 黨己出聯署, 反對962 系重組.
1320 發表於 2014-1-30 14:02 | 顯示全部樓層
其實宜家962x/b 下繁都好易出現頂晒閘,不過想加車就唔知車從何來.......
The Designer
張偉沖 發表於 2014-1-30 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-1-30 13:01 發表

青公確實相對少客先要兜

遠如n年前67M都要兜
後來人口增加,加上本身做地鐵接駁先可以獨立成唔洗兜嘅52M/61M
52X一樣兜深井

唔夠客,點都要兜,爭在係兜前定兜後(舊67M/52x)
想唔兜都得,青公過海獨立成線,繁時20分鐘一 ...

青山灣客明就唔駛嘈咁耐, 唔夠客, 又要嘈住晒反反反,
962 就識嘈, 52X 就唔識得嘈, 青山灣客夠膽就罷搭52X.
jx6215 發表於 2014-1-30 15:50 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2014-1-30 14:02 發表
其實宜家962x/b 下繁都好易出現頂晒閘,不過想加車就唔知車從何來.......

所以應該嘈既
係下晝果幾班962 同埋未夠密既B車班次
下下只係識講962B兜深井 根本就講唔通

如果(拿我只係講如果 我唔係城巴我咩都唔知)
如果962同962B合併個班次密左 就已經抵消左經深井既時間

到繁忙時間人多 就自然會有962出現去做特快
非繁時段客源不足 冇學九巴開一個鐘一班你應該還神
lsc04d11 發表於 2014-1-30 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 30-1-2014 03:50 PM 發表

所以應該嘈既
係下晝果幾班962 同埋未夠密既B車班次
下下只係識講962B兜深井 根本就講唔通

如果(拿我只係講如果 我唔係城巴我咩都唔知)
如果962同962B合併個班次密左 就已經抵消左經深井既時間

到繁忙時間人多 就 ...

我反而覺得下繁都谷番碼頭乘客搭962X,下繁開的改為962S(甚至以恆福花園作終站,方便青公乘客轉乘962X往碼頭區)都不錯。

原帖由 Sita1004-1017 於 30-1-2014 08:31 AM 發表
962B1我可以預時間搭車,但你行多左既時間係冇得整走

20-30分鐘一班,如果出張好準確既時間表,冇錯,係可以預時間先落樓然後行去車站上車,但你要到達港島區的時間會遷就你嗎?
正如朋友約你7:00,你話要改7:20先去到,因為我要就一條962B1線。
朋友可以改時間,但會議、工作、重要約會不能吧。

或者你可以改乘早一班班次,但你到達港島時便會早了10分鐘,該10分鐘最後又是浪費了……

原帖由 Sita1004-1017 於 30-1-2014 08:35 AM 發表
青山公路出港島喎...過左繁忙時間有咩直接車唔洗行深井直出港島?

如果要服務大地區,咁點解277P咁少人可以全日?

係咪屯門每一個區都要有得直出港島?
繁忙時間我會認同此點,但非繁不認同。
屯碼客原本都可以屯門泳池的海皇路、皇珠路上公路,非繁及下繁(962C,962X)一樣要行置樂。
259B下繁都一樣要行埋友愛、兆麟。

277P的這個時間表也叫全日?咁樣仲衰過金鐘版的962B bo……

你拎277P出黎講,咁條277E都一樣只做非繁。
你宜家講既青山公路乘客就差不多等同清河邨乘客,清河邨乘客於繁時可以好快上公路(277E),但非繁一樣兜粉嶺(277P)。
同樣,青公宜家繁時有962,962S,非繁時有962B,或者(962B-->962X),277P個case都唔係好好多呀。

我都想問,點解洪水橋唔可以有直出港島?良田區唔以直出港島(要行大興)?山景區唔可以跟66X直上公路?
我亦都想問,點解置樂居民反而番工時間唔可以直上屯門公路,而要兜青山灣及大欖?(而非繁可以有條962X)

原帖由 Sita1004-1017 於 30-1-2014 08:38 AM 發表
應該cut 962X,962改回全日並加密,962B改為30分鐘一班(繁忙時間15-20)
仲要下午放工迫人兜深井

呢個建議比原有的金鐘962B+金鐘962X+962更恐怖
CUT左962X,而962B又減至30分鐘一班,嘩,962真係非繁都可以做單數班次BO………
咁深井及置樂乘客又要打回原形,甚至比原形更慘?

為左青山灣及青公一帶,就可以大大犧牲置樂+深井乘客?咁到時又有邊個可憐佢地?

放工迫人兜深井?同一句啦,唔想兜深井,改用九巴屯公轉乘吧!或者962X-->962B吧,下繁等962B轉車真係唔會耐,放心。
深井人都唔想有青公人同佢地爭位坐啦!佢地可以坐的時間只有約半小時,都有人同佢地爭。

原帖由 張偉沖 於 30-1-2014 11:12 AM 發表

無? 962 系重組嘈得最勁的係青公囉我想講.

咩叫唔可以? 52X 咪一樣經深井, 青公客咪一樣坐52X.
'

我知一直都有人唔鍾意52X要兜埋深井先出港島,尤其是延長至旺角後,與60X收費睇齊,但都要繼續兜。(以前平少少都可以受下呢D兜路氣)
但有屯公後,再加埋長轉長都有優惠時,真係唔滿意,搭52X/53/61M轉59X/60X/67X,大有選擇。
同樣,962乘客不滿意,都係利用九巴啦!幫幫下虧蝕中的九巴吧!又幫到你唔駛兜深井及心理上好D,一舉兩得!

overall,我o係度講番自己既立場。
我咁多年都成日搭52X出深水埗,我係唔鍾意佢延長去旺角都一樣價錢,但唔覺經深井有咩問題。
覺價錢有問題?改去安定搭66(熱狗)。覺兜深井有問題?改搭61M轉33A/37/59A(平少少啦,但時間確實要耐左)

962B未改組前,962好處係到銅鑼灣,快少少,但多D人。962B雖然兜深井,但其實真係唔係慢好多,少D人,舒服D。
當然,重組後962B延至銅鑼灣又食埋青公客,時間上當然會花多了點,但有得坐總好過冇得坐(我指屯公轉車)。

屯門公路撞車位置,永遠都係青龍頭之前既路段,好少聽深井後有,真係唔好彩,事件剛在你的車程時間內發生,962B可以避過一劫(我指塞車而已)(但當然,封行車線數十分鐘後,青公一樣耋就冇優勢)

BlackBird 發表於 2014-1-30 23:38 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

呢個CASE係原本唔洗兜,但係變成要,絕對有權嘈
52X一開始就要兜,嘈都無用
P960早日摺線
2076 發表於 2014-1-31 01:20 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-1-30 08:32 發表

搭村巴出荃灣站, 上左荃灣線仲要轉2次, 你話同962B 速度差唔多搵鬼信你咩?
反962 重組都唔好作大丫.

唔好玩啦,我屋企根本要行20分鐘出到青山公路先有962B搭,仲要等車,樓下架村巴夾啱時間半個鐘一班20分鐘出到荃灣站,港鐵荃灣坐到中環29分鐘。
乜962B可以29分鐘出到去中環嗎? 以前962都唔係話冇可能,但係962B就一定冇可能
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2014-1-31 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-1-30 14:04 發表

青山灣客明就唔駛嘈咁耐, 唔夠客, 又要嘈住晒反反反,
962 就識嘈, 52X 就唔識得嘈, 青山灣客夠膽就罷搭52X.

唔好意思,52X我係唔搭的,旺角-美孚番去永遠地鐵<->村巴,因為就算等半個鐘村巴都快過52X
家人太古城放工亦唔再中環轉962B,改為佐敦轉紅小

宜家我只會在港島回程見962X/B照上
出港島除非去南區,西隧轉970,不然一定村巴->地鐵
抗議962B重組
還我962全日服務
FBI2 發表於 2014-1-31 09:05 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-1-30 14:01 發表

http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/common/2013/ttc/doc/ttc_2013_026.pdf

民x 黨己出聯署, 反對962 系重組.

哥仔,朱小姐係白鴿架.
本來區議會傾向用方案3並接近通過,點知白鴿陳X英搞搞震,又話疏又話乜,要再傾. 結果傾極都傾唔掂數,老運話轉車站一通就要改,加上民協向運輸署施壓要
盡快落實重組,最終反對重組的青公鄉佬蘇紹成提議向決定權交給城巴並得到議員同意. 最終城巴選擇方案一.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
chiukit2001 發表於 2014-1-31 13:39 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2014-1-31 01:27 發表

唔好意思,52X我係唔搭的,旺角-美孚番去永遠地鐵村巴,因為就算等半個鐘村巴都快過52X
家人太古城放工亦唔再中環轉962B,改為佐敦轉紅小

宜家我只會在港島回程見962X/B照上
出港島除非去南區,西隧轉970,不然一定村巴->地鐵 ...
甘煩搭的士lo 講到有村巴你應該叫你條村開港島線啦 完全不是理性討論