hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014) ...
開啟左側

[問題] 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014)

樂仔〞 發表於 2014-2-28 20:17 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-2-28 20:12 發表
更正樓主,66M是改行青雲路非震寰路,等我仲以為屯門警署、九巴車廠站會繼A59取消後重用(往大興方向)(往荃灣方向就同59S同站)

屯門工業區慘lo……要搭961去轉車站轉車……(屯門站都仲可以有新60M)

259X又用15A改行觀塘 ...

我都以為行左九巴車廠 .. 原來跟 57M
即係下一次重組 57M 無命機會極大
另外 , 67M 無取消過 , 只係大部份時間縮短 , 班客一樣可以 67M (67X) 轉 960 961
重組前聽過相關人士講 "67U" 呢樣野 , 我都以為佢記錯 , 點知真係玩 "67U"

lucky_al 發表於 2014-2-28 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-2-28 19:41 發表
66M咁改,57M竟然仲唔取消

57M取消,不如59A改上荔景北啦~~~
HT408 發表於 2014-2-28 20:20 | 顯示全部樓層
荃灣來往深水埗服務又再被縮減……
樂仔〞 發表於 2014-2-28 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 毒蛇 於 2014-2-28 20:12 發表

所以會唔會考慮一下259X跟5M停完九龍灣站之后經福淘街,由牛頭角道天橋入九龍灣。
佢宜家直飛龍翔道,不停黃大仙、新蒲崗、彩虹,已幫助不少

走得出觀塘道黎 , 不如繼續塞入偉業街算啦 , 咪又係行彩虹交匯處天橋 ....
lucky_al 發表於 2014-2-28 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HT408 於 2014-2-28 20:20 發表

搭半粒鐘一班既33A啦
樂仔〞 發表於 2014-2-28 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 HT408 於 2014-2-28 20:20 發表

一早講過 , 唔驚喜 , 但碼頭放唔放行 59A 就另一回事
反而 259C 259E 放行機率比較大 , 但 259X 個起點 ... 夠唔夠客又另一回事

fw1321 發表於 2014-2-28 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-2-28 19:28 發表
259E繁時最高49%載客率我絕對不相信,坐過一次富健特班都能坐滿坐位

統計係指最高一小時 49%,非最多果班車只得 49%。
有時候我見 259E 八點幾開既班次只係坐滿窗門位多少少人,可能得三成幾滿。
fw1321 發表於 2014-2-28 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 CK4013 於 2014-2-28 19:40 發表
成個建議最過份67M需要非繁時縮短至屯公轉車站...
我唔明白點解66M改特快後,山景果邊仲可以留兩條線全日線出荃灣

我認為最應該:
58P全部班次取消
57M改為繁忙時間行走
67M維持不變 ...

估計佢諗住 67M 屯門行車路線比較長,非繁時客量差,轉車客又可以搭 67X,
咪陰乾呢條線O羅。

其實我估 67M 本身經營狀況係麻麻地,即使繁忙時間都經常要等 10 分鐘或以上,
下繁由轉車站返屯門東北都唔旨意上到呢條線。
HR1377 發表於 2014-2-28 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 lucky_al 於 2014-2-28 20:19 發表

57M取消,不如59A改上荔景北啦~~~

最好66M和57M合併,改為大興至荔景北。

另外,如果57M取消,最好961搬去大興,960全日不經大興,咁就可以減少站長數目,節省開支。
lsc04d11 發表於 2014-2-28 20:49 | 顯示全部樓層

即係67M係諗住非繁係兆康苑至屯門公路轉車站??

sorry……我誤解左係屯門公路轉車站至葵芳鐵路站。
但係我都仍然覺得我提出既57M改為屯轉-荔景北 好過67M兆康-屯轉(或名為67U)

回#18
67M最好客應該係華都花園及屯門官立中學站,同埋屯官-->富泰
次次搭完西鐵轉K51/52/53/58都最怕前面有架剛從屯門公路出的67M/67X,屯官落客好耐………
琴晚條巴士車龍(等入站)排到近屯門公路轉出來個彎位……

以前置樂人想要密車及快車就去搭67M/67X,宜家61M同52X已經加密到……真係灰。不過仍然有不少置樂客都係行去屯官(甚至俾$4.1搭K51/52去屯官)轉67M/67X,貪佢即刻到公路。