hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014) ...
開啟左側

[問題] 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014)

shakugan2005 發表於 2014-3-8 03:19 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2014-3-8 01:04 發表

很抱歉
兩條A字尾既線係葵青區「被檢討」既對象
建議乘客可以在屯門公路轉車站轉乘61M或57M 由荔景總站步行代替

下咩話?? CUT57M改61M??
相信乘客可以改乘搭班次更密的58M及67M 由葵芳步行代替  價錢仲更便宜 ...

要搭九巴就係咁先嫁啦, 以前70慢極都仲係一程過, 依家變左要轉到七彩, 一陣又話冇連續優惠, 一陣又話落車拍卡! 以前60又係一程過, 依家就快連架59A都冇埋! 我前面都講過, 九巴咁唔想做就將58X, 59A, 62X, 67M既專營權交出黎重新招標, 由新既中標公司係小欖果度做轉乘!

fw1321 發表於 2014-3-8 14:36 | 顯示全部樓層

回復 251# 的帖子

設立轉車站本身就係想令部分人由一程車變做搭多程車,但如果巴士公司係想
班人轉車轉得心甘命抵既,就應該畀返少少甜頭人,而唔係令人等車又要等耐左,
搭果部車仲要迫過以前,搞到一班本來衰極只係企一程車既人,要先迫完一輪車,
去到轉車站又要呆等一輪,然後又要迫第二輪車,總車程隨時不減反增。

好似之前通過取消 66,其中一個原因係九巴答應屯門區整體用車既資源唔會減少,
將 66 取消而慳到既車拎去加班。但結果係點大家有目共睹,主要淨係得一小撮
朝早搭 258P、960X、960S 果幾條特別線既人受惠。

P.S. 唔知係咪三月頭多左人開工,以我所見 67M 早繁班次忽然密左好多...
JC8385 發表於 2014-3-8 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2014-3-8 14:36 發表
設立轉車站本身就係想令部分人由一程車變做搭多程車,但如果巴士公司係想
班人轉車轉得心甘命抵既,就應該畀返少少甜頭人,而唔係令人等車又要等耐左,
搭果部車仲要迫過以前,搞到一班本來衰極只係企一程車既人,要先迫完一輪車 ...
開多幾部車自然做低個載客率啦
原帖由 shakugan2005 於 2014-3-8 03:19 發表

要搭九巴就係咁先嫁啦, 以前70慢極都仲係一程過, 依家變左要轉到七彩, 一陣又話冇連續優惠, 一陣又話落車拍卡! 以前60又係一程過, 依家就快連架59A都冇埋! 我前面都講過, 九巴咁唔想做就將58X, 59A, 62X, 67M既專 ...

如果59A同67M城巴做個競爭應該幾可觀
BlackBird 發表於 2014-3-8 23:15 | 顯示全部樓層

回復 240# 的帖子

ER......由荔景北個站行過去啦
P960早日摺線
jx6215 發表於 2014-3-9 05:52 | 顯示全部樓層
原帖由 JC8385 於 2014-3-8 18:42 發表
開多幾部車自然做低個載客率啦

如果59A同67M城巴做個競爭應該幾可觀

下!!乜唔係只得數車果陣 又或者要做個空載率出黎
先會出齊車架咩??!! 我以為係必然架...

咁先嬲
唔好話咩可行唔可行會定唔會
明明兩條線唔係冇客唔係冇錢搵 有心做點會做唔起
要講既263一樣可以取消唔使做 唔見得空載量低/重疊少
拖拖拉拉先迫住開263加有緣人班次 送錢落袋都唔受
唔係話城記萬能 起碼唔會有生意唔做先...
shakugan2005 發表於 2014-3-9 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2014-3-9 05:52 發表

下!!乜唔係只得數車果陣 又或者要做個空載率出黎
先會出齊車架咩??!! 我以為係必然架...

咁先嬲
唔好話咩可行唔可行會定唔會
明明兩條線唔係冇客唔係冇錢搵 有心做點會做唔起
要講既263一樣可以取消唔使做 唔 ...

59A, 67M/67X, 62X如是, 261又係咁, 成日都有生意唔做, 最可悲係打工仔唔搭佢唔得, 依家九巴根本完全就係當年既中巴, 如果唔係政府限死部車一定要18年就退, AD/AV/AL分分鐘仲係未退, 九巴幾時先會好似中巴咁比人削專營權嫁?

eric278 發表於 2014-3-13 09:13 | 顯示全部樓層

跟進消息:2014-2015屯門區RDP已經出爐
樓主列出的建議,除67M非繁縮短至屯門公路轉車站沒有列入計劃外,
全部均已列入建議內。

來源:「2014-2015年度屯門區巴士路線發展計劃」文件
(屯門區議會交通及運輸委員會文件13/2014號)
http://www.districtcouncils.gov. ... oc/ttc_2014_013.pdf
還看香港公交
GU9338 發表於 2014-3-13 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-3-9 10:47 發表

59A, 67M/67X, 62X如是, 261又係咁, 成日都有生意唔做, 最可悲係打工仔唔搭佢唔得, 依家九巴根本完全就係當年既中巴, 如果唔係政府限死部車一定要18年就退, AD/AV/AL分分鐘仲係未退, 九巴幾時先會好似中巴咁比人削 ...
九巴師傅有排都未到中巴師傅偷懶唔開車既地步
原帖由 fw1321 於 2014-3-8 14:36 發表
搭果部車仲要迫過以前,搞到一班本來衰極只係企一程車既人,要先迫完一輪車 ...

嚴格講佢冇呃你 , 66M 66X 67M 960 果堆 P 車仍然會出車

請用文明來說服我。