hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15東區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-15東區巴士路線發展計劃

ksmbh 發表於 2014-3-3 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-3-3 23:29 發表

睇來第日又可以幫襯141啦!

不過,我個人反對641改回行紅隧,因為灣仔返觀塘特快要靠佢,下下靠601P真係死得.
另外,81上東廊係好事,但會死得更快.

佢都係想用81幫8x/19尾站清客
又可以減一車cut cost遮

不過好心有誠意D加埋
25A>85,85>25A,41A>82轉乘
有得同站轉乘
唔好要班客搭到摩頓台行去維園轉車啦!
nwfb1601 發表於 2014-3-3 23:34 | 顯示全部樓層
81 上東廊,真係唔俾新記一個 like 唔得。

東行仲可以搵77 / 99 頂住(但呢兩條線又係逼到黐線),西行?新記
咁搞,即係想訓練我0既耐性,忍受 2A / 82 同 85 o既 premium service
0者......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
castanopsis 發表於 2014-3-3 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2014-3-3 23:17 發表
641 回程主要客路係觀塘市中心同牛頭角,而家飛晒,睇黎唔易過....

81 興華勵德都應該唔會俾佢咁易過.....

914X/P 咁就可以加價 44%,118 係咪都要考慮收返 $13.4? ...

641九龍走線我估原意是要製造雙向客源,可惜兩頭不到岸
現在條新走線一樣繼續兩頭不到岸,啟德不見得有客支持條641(尤其下繁)
下繁麗港城堆客準備100%趕走(不過講真621下繁客量好差,cut得)
而九龍灣工業區堆客繼續只聚焦在幾班車
我對141未來發展不感樂觀
ksmbh 發表於 2014-3-3 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-3-3 23:30 發表

撥咩亂? 914最好方法係只留早繁出港島,其他時間全CUT.

入禮頓到又塞又少客
出返去咪正路囉
估唔到914咁都做得住遮!
ccicoltd 發表於 2014-3-3 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-3-3 23:32 發表
如果改得番141

行車路線同101X有何分別??

一條做西環、九龍灣、觀塘,一條做上中下環、啟德啟業和麗港城,單看港島定線已知兩者毫無關係。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| cheungtszfung 發表於 2014-3-3 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2014-3-3 23:30 發表
有關141/641,RDP只係提及下午往九龍方向改經紅隧。
係咪其實上午照有行東隧0既641,下午繁時就改開141?

個人意見(單純以佢用字推論)

如果只改下繁,佢用字應為
"隧巴641線下午繁忙時間班次改為行經紅隧..."

但RDP係寫
"隧巴641線改為行經紅隧..."
castanopsis 發表於 2014-3-3 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2014-3-3 23:35 發表
入禮頓到又塞又少客
出返去咪正路囉
估唔到914咁都做得住遮!

同意,堆線入面又以15B得益最大
無人會特意行入禮頓道搭上山頂
入銅鑼灣市中心可以大大提高知名度以及方便程度
ccicoltd 發表於 2014-3-3 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2014-3-3 23:34 發表
81 上東廊,真係唔俾新記一個 like 唔得。

東行仲可以搵77 / 99 頂住(但呢兩條線又係逼到黐線),西行?新記
咁搞,即係想訓練我0既耐性,忍受  ...

西行?除非去灣仔會考慮坐 2,否則都是坐電車。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
FW614@6 發表於 2014-3-3 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-3 23:30 發表

撥咩亂? 914最好方法係只留早繁出港島,其他時間全CUT.
前年好似題及過成條914cut淨上繁,不過當然俾人反對啦
其實下繁914都仲做得住嘅
straysheep123 發表於 2014-3-3 23:42 | 顯示全部樓層

拉條紅隧線去尾站取消621村巴?

根本冇可能過到厲鬼城

當笑話睇算