hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15東區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-15東區巴士路線發展計劃

ksmbh 發表於 2014-4-2 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2014-4-2 23:39 發表

呢期興搬龍門嘛

沙田大埔區域性重組文件話獅隧/東隧塞車影響行車時間而改行青沙
原來新城市出面個D就唔係叫塞車

一向都任TD UP
怡和街塞車
禮頓道
塞車咪又係堆線踢出黎又踢返入去
cruisesnet 發表於 2014-4-3 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 poohpter 於 2014-4-2 19:50 發表
運輸署及新巴已就取消81有回應啦。

交通及運輸事務委員會 文件第18/14號

雙方大致都指出81跟2A、82等班次頻密路線重疊,
並稱「方案尚在初步諮詢階段,本公司歡迎各委員就方案提出寶貴建議及意見。」

...

睇來我要搵幾日上繁落街拍條片, 寄比區議會;運吉; 新巴睇下何謂班次頻密既2A先得
avianwind 發表於 2014-4-3 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-4-2 23:53 發表
一向都任TD UP
怡和街塞車
禮頓道塞車咪又係堆線踢出黎又踢返入去

兩者都塞
就會話想踢出告士打道(如某將軍澳過海線)

mingfai31 發表於 2014-4-3 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-4-2 20:20 發表
將81裁剩北角以東,27延長至中央圖書館,是否可行?

27延長去圖書館有咩用先?
81 CUT 左勵德又點計先?
咩原因都冇
零分重做
mingfai31 發表於 2014-4-3 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2014-4-3 10:28 發表

睇來我要搵幾日上繁落街拍條片, 寄比區議會;運吉; 新巴睇下何謂班次頻密既2A先得

"班次頻密"只係形容詞
個詞巴士公司任UP
你吹唔漲架..

仲有你攪錯重點(有堆巴迷都好似攪唔清)
班次係指總站開出時間
而唔係分站到站時間
你係街拍條片有鬼用?

不過又咁..上繁既2A的確有位入
mingfai31 發表於 2014-4-3 12:47 | 顯示全部樓層
其實好認同brian兄所講唔洗睇落去
不過好有興趣認真地同你玩下

原帖由 loveandpeace 於 2014-4-2 20:19 發表
太古城中心之後,
經東區走廊, 健康西街, 七姊妹道, 英皇道, 民康街, 東區走廊, 東區海底隧道去九龍;
東區海底隧道之後,
經東區走廊, 健康西街, 七姊妹道, 英皇道, 民康街, 東區走廊去太古城中心.

其實你吹夠水未呢
寫出黎D路線樣衰到咁..
仲要放棄鰂魚涌(點解好似個個都同鰂魚涌有仇既..)
606P又只有南行兩班

118, 8X / 19都可以咁拆線

118同8X就知道拆過線
19拆過咩線?

77, 99雙向分段都可以搞掂

非繁就話霉些少姐
下繁你同我試下北角上99

整幾班2X經太古城上東廊,
好過減720P

請問你知唔知720P 9點後實際客量?
你上繁有冇搭過720/P架?

請問你又知唔知兜太古要用5分鐘
2X係時間上同地獄都冇咁大優勢既時候
兜太古既西筲邊個搭你?
點解2X冇客都要開得密?
就係因為要同地獄鬥
你又有冇搭過2X?

一味望著幅地圖係度紙上談兵冇用架

PS.請問你有咩證據/跡象認為太古需要一條老銅線..

loveandpeace 發表於 2014-4-3 16:49 | 顯示全部樓層

原帖由 poohpter 於 2014-4-2 19:50 發表
運輸署及新巴已就取消81有回應啦。

交通及運輸事務委員會 文件第18/14號

雙方大致都指出81跟2A、82等班次頻密路線重疊,
並稱「方案尚在初步諮詢階段,本公司歡迎各委員就方案提出寶貴建議及意見。」

欲知後事如何,請看明天開會……

今日我去0左聽. AGENDA如下.

- PART A改道無意見.
- 康翠台, 勵德邨反對81改道呼聲好大.
- 81兜筲箕灣仲迂迴.
- 81改道後轉乘配套唔好.
- 有人反對改道後81CUT雙層巴士.
- 85P, 81S同路唔同價.
- 上東廊唔可以加價.
- 反對鐵路為主.
- 有人質疑巴士公司透過減班去趕客.
- $2客濫用過海巴士0係東區搭1個站, 例如118.

- 運輸署官腔廢話REPLY一大論, 講0左等於無講.
limited 發表於 2014-4-24 19:05 | 顯示全部樓層
根據南豐補選候選人單張, 巴士公司收回81改行東廊建議
icecone 發表於 2014-4-24 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-3 12:47 發表
好過減720P請問你知唔知720P 9點後實際客量?
你上繁有冇搭過720/P架?

講開試過一次星期6搭 0930班720P
坐唔到一半
但約0925有架企滿既720到站,最後有冇頂閘走就唔知
如果720P消取架720一定上唔晒
星期六都咁,1-5應該仲衰
但RDP又冇話720P提早尾車後加番720班,不過新巴都應該識做既
ccicoltd 發表於 2014-4-24 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2014-4-24 19:05 發表
根據南豐補選候選人單張, 巴士公司收回81改行東廊建議

近日在西灣河見過工黨內容相同的 poster。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2