hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃

HF3204@243M 發表於 2014-3-12 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-3-12 21:35 發表

其實佢將93K縮短cut車, 我硬係覺得為將荃線舖定路...

將荃似係用 296C 既車多啲
老新多咗條將西版 98C,老九多咗條將荃食東九過山客,咁交換法似乎大家都有著數
rusf101001 發表於 2014-3-12 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-3-12 18:17 發表
93k咁搞我寧願真係經觀繞,九龍灣商貿區,機場隧道出尖東麼地道好過

未係,山上既冇297,亦冇98D,成條93K本來以為會用來開觀荃,點知用692換

縮短簡直係浪費左條線
LF5502 發表於 2014-3-12 22:03 | 顯示全部樓層
新巴光明正大打嬴 296C

邊個話新巴會放棄將荃 ??

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-12 21:51 發表

老新多咗條將西版 98C,老九多咗條將荃食東九過山客,咁交換法似乎大家都有著數
愛護狗疤力量
castanopsis 發表於 2014-3-12 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-3-12 21:10 發表
93K 客量數字終於曝光,
原來 93K 日平均載客量真係仲高過「線王」798。

93K 縮去九龍城真係 O 晒咀,
雖然老九想o係九龍城做大型轉車站,我唔知係咪想將 93K 變成駁腳線。
但如果話係陰乾佢搏取消就肯定唔會,因為其實 ...

我之前都講過,新巴同九巴個客量計算方法應該有明顯差別
條靠啟田做到頂閘的新巴獨營線694只有19%
反而條繁時只是坐滿的九新聯營線692有23%
而計出來的總客量694差過692一大截

條796C歷年來的下繁往將軍澳載客率數字一直只有50%左右
但很多版友(包括我自己)都見796C繁時班班頂閘

究竟真的是694客量低過692/796C乘客撞鬼,定新巴個數據統計同九巴有差別?
這個我留給各位版友自行判斷。

93K擺到明做流水執雞
流水線總客量來計高過798很出奇嗎?
(講真我想知你個798數據是否仍然沿用開線初的5000?)
九巴條2號唔密但可以做到20000人,同118比不相伯仲
條40都做流水做到總客量過萬但比人話客量低
兩個數據可比性成疑
講真,我本來以為你雖然意見向山上傾斜但也算是理性討論
但你現在亂比較數據然後擺出一個魚蛋論姿態,實在令我大失所望

我相信93K這次改動的動機是代替品太多而且客量不標青
其實九巴這樣處理我覺得有他的原因
我都嫌這個做法太退縮保守
明明條線做土瓜灣/尖沙咀特快好有潛力都要縮
山上人口增加,九巴明顯無想過未來對策
kay 發表於 2014-3-12 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-12 22:11 發表

條796C歷年來的下繁往將軍澳載客率數字 ...
唔減價、減4車、行少左成段路,93K呢d應該叫做除笨有精

對比41/45,93K算無咁重手啦,起碼唔會縮短完又全日30分1班先

就算93k變將尖線,都好難寫包單會唔會好似14X咁30分1班
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2014-3-12 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-3-12 22:03 發表
新巴光明正大打嬴 296C
邊個話新巴會放棄將荃 ??

近一兩年新巴對796C的改動令我覺得巴士公司對條線的態度由悲觀漸變為積極樂觀
新巴前排將條線縮番去蘇屋減低成本
今次RDP解決了多年來為人詬病的彩明兜路問題
加上拉條線去尚德/清半開拓客源
令我覺得新巴決意將條線轉虧為營
而事實上唔計九龍段縮短導致的幾個%客量下跌
總體來說條線客量正持續上升,達致收支平衡應該不難
(唯一是拉入天晉,雖可理解為拓展條線,但我覺得有點浪費時間+無謂)

反觀隔離條796S剛剛縮走短途客集中地清半
新RDP有無動作發展新客源
新巴應該剛剛從對條線悲觀變為絕望,應該命不久矣
mak5052 發表於 2014-3-12 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-12 21:51 發表

296C/98C可否如此重組?
296C改經坑口及觀塘繞道,回程深水埗段跟118行
98C縮短至寶琳
加98C←→296C互轉BBI

另外93K若改成縮至彩虹,加觀塘道BBI,98A改行隧道又如何?
3ASV174 發表於 2014-3-12 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-12 22:11 發表

條796C歷年來的下繁往將軍澳載客率數字 ...
RDP 度 694 總客量其實係計得出多過 692 的,但實際不是差太多。

796C 個數我都不能理解,但佢個百份比咁寫我就咁講。
如果你講目測,796C 其實無乜理由得 2,000,至少都有 93A 級數,但唔會有得同 93K 比,因為 93K 我平日中午搭完全程好似架車都無點多人過,
但就咁數都有成 60-70 人上過車,計總客量就唔會理佢係咪流水線,唔會因為佢係流水線,就當佢 7,000 人無到,再者本身 93K 係貴價流水線,有呢個客量,盤數差極有限。

93K 坦白講即使我都會搭,但我都唔會覺得佢係「必需品」,就算要拎走去做其他線,我都無乜異議,
但唔好為搞而搞,因為我真係睇唔到縮去九龍城對乘客而言有咩「功用」,卻只係同現有路線更重疊。

我唔明你「魚蛋論」點解,唔係想人衰,不過議事論事,兩巴在尚德服務重疊問題一直都有,
796C 同 296C 又的確係越見重疊,而且兩者客量亦不標青,卻佔用市區 Quota 派成足足 20 架車,

今次 796C 改埋出長沙灣道,去程同 296C 重疊程度已經去到 80% 以上,主要客流重疊度幾乎百份百,而運輸署係容許,我實在不能理解香港的交通管理哲學。
mak5052 發表於 2014-3-12 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-12 22:21 發表

近一兩年新巴對796C的改動令我覺得巴士公司對條線的態度由悲觀漸變為積極樂觀
新巴前排將條線縮番去蘇屋減低成本
今次RDP解決了多年來為人詬病的彩明兜路問題
加上拉條線去尚德/清半開拓客源
令我覺得新巴決意將條 ...
同班將南議員傾下,開條將荃二線(繁時線),以取消796S做代價,初稿如下,不知是否有吸引力?
749:日出康城←→尚德←→調景嶺←→將軍澳隧道←→觀塘apm←→九龍灣站←(不停站)→葵涌←→荃灣
castanopsis 發表於 2014-3-12 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-3-12 22:35 發表
RDP 度 694 總客量其實係計得出多過 692 的,但實際不是差太多。

796C 個數我都不能理解,但佢個百份比咁寫我就咁講。
如果你講目測,796C 其實無乜理由得 2,000,至少都有 93A 級數,但唔會有得同 93K 比,因為 93K 我平日中午 ...

根據上年份RDP上的數字,692總客量高過694
實數(已經選擇最大的數字去minimize誤差)>>>
692:1224個港島-->將軍澳客佔條線40.5%,總客量 = 3022 (nearest integer)
694:197個唐明街落車客佔條線12.78%,總客量 = 1541 (nearest integer)

我早就在數據公佈後不久就批評新巴計法唔準,694個總客量無可能低過2000人
不過無論如何都可以證明新巴個計法有低估之嫌
(修正:可能計單向,我看錯)

93K方面,信你個客量,中午有60-70人的確幾好
不過可能因為行車時間/路線太長,到頭來都無錢賺
而且亦流水線準則來看,93K客量不高,無計
93K九巴處理手法不知是否要杜絕當93K做11X搭的人(6.9 vs 7.2)+繼續劏98A客
總之十分短視,F1版好多建議都好過直縮九龍城

將南雙C重疊人人皆知
我不滿的是你‘93K有6千幾個客,雙C憑什麼倖免於難?’的態度
好心知重疊就俾D建議出來改善資源運用啦
你單純拎個93K客量出來踩雙C,人地好容易會錯意