hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要 ...
開啟左側

[服務調整] 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要

3asv6 發表於 2014-3-14 05:08 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ9314@YCC 於 2014-3-14 04:41 發表

沙田出東九既服務原本明明好地地 其實唔洗搞都得
83X又話到水泉澳既? 係咪入伙後先經?

最尾0個度有寫

13.水泉澳5條巴士線沙田288,葵涌47x特別班,灣仔982x,287x,觀塘83A

不過叫83A唔知係米得兩味時間有車行...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
KZ9314@YCC 發表於 2014-3-14 05:14 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-3-14 05:05 發表

所以我覺得, 唔洗249X, 249Y咁複雜
49X不經荃灣就OK

荃灣個位, 開條X43, 由海濱花園, 經49X的路線, 以沙田市中心做總站就的

就算唔洗249X同249Y
一城廣源始終都係要條上到青沙既路線
至於九龍總站放邊就有值得討論既空間
av335 發表於 2014-3-14 06:43 | 顯示全部樓層
無咗直車出太子旺角
相信富安,錦泰同濱景會反對87D提速
除非281X九龍跟番87D走線
kiwai 發表於 2014-3-14 07:43 | 顯示全部樓層

86A咁改, 真係同等死無異....
EX-TL 發表於 2014-3-14 07:48 | 顯示全部樓層
藍田冇左條277X, 搞到觀塘要拆條89X.

88X做繁時循環線特快沙市至藍田站, 恐怕會做到沙市至港島東返工客,
依家港鐵東隧過海已經好爆了, 不過單純從定線分析此線頗進取, 總比早前亂來的80X重組來得好.

89C即係想點, 經咁少地方, 仲整286M轉大隧東九線, 想變繁時線?

83X個前提係咪會同83系區內線整合呢? 不然, 黃泥頭.廣源邨多一條全日版83S,
假設83X設八達通雙向分段.
kmb71k 發表於 2014-3-14 07:50 | 顯示全部樓層
286C去奧運站, 九龍區來回依31B既行法, 既方便去到長沙灣, 又服務到大角咀舊區, 九龍區路線不錯
而沙田區, 尾/首站係第一城, 來回經火炭路走, 咁行真係快好多

新版86A做乜唔入沙角/乙明/博康裡面? 仲有深水埗服務範圍太細, 九龍區齋做石硤尾同深水埗, 硬係覺得會無乜客
仲有來回經沙田圍路(河畔花園同威爾斯醫院)往返黃泥頭
咁富豪花園變成無車出長沙灣/深水埗...

廣源/第一城果邊真係好, 有3條線49X/249X/249Y往返青衣
不過會唔會太亂? 唔怕俾人XY?

286X改為不入美林/美田, 齋做顯徑/隆亨, 非繁夠唔夠客都成問題

美林/美田版去長沙灣既青沙線叫246X好怪下
點解唔拉埋286X一齊改no.?
一個叫286A, 一個叫286B咪得囉
如果怕同86A混淆的話
不如將86A改番做86咪得囉

相信280X都是沙田最大亮點
280X出入尖沙咀係跟260X/269B咁行, 來回首尾站都係佐敦
穗禾苑有全日車來往佐敦/尖沙咀

286M轉乘往九龍東有咩意思?
唔係有89C咩?
而且又無之前提及89C轉兩味呢回事

83X拉去沙田站做大循環出觀塘
89X縮短去濱景花園
河畔花園都叫有新83X側邊經過
但富豪花園就變成無車出觀塘
富豪花園全日來往東九龍, 只有往啟業既74A...

88X山上既路線會唔會太短?
只係去平田, 到喉唔到肺
起碼應該去廣田村, 甚至係油塘鯉魚門...

81C縮至富安, 281B仍保留繁忙時間服務, 281X全日服務
倒不如直接將281B全日服務+81C取消仲好過啦

281M非繁唔出九龍塘
同時間又有82A去美林/美田
倒不如合併好過啦
不過281M咁縮法
唔知顯徑/新田圍果邊會唔會有人反對?

80M取消, 281M非繁縮去顯徑
沙田來往九龍塘既路線幾乎全面陰乾
到時九龍塘得番281M及82S繁忙時間服務
其餘時間一係行去窩打老道搭車
一係繼續搭東鐵

"85B繁忙時間潮水式運作保留"講到咁騎呢
係咪即係轉兩味?

水泉澳區有47X特別班, 287X, 288, 83A, 982X
982X即係直接拉上水泉澳
而家982X都已經做到頂晒閘
拉埋上去水泉澳, 大圍區咪唔駛旨意上車?

仲有47X水泉澳特別班我相信係試水溫
如果夠客我相信會有全日版城隧線
如果只係只靠288轉乘城隧線
會加重288負擔

仲有83A欠詳細資料, 唔知佢點行
倒不如將建議中既83X改由水泉澳開咪仲好?
沙田市中心出觀塘靠89或者88X轉乘都應該夠
沙田市中心實在唔駛三條線出觀塘

總結一下 :
- 禾輋/瀝源/沙田市中心往返長沙灣/美孚服務, 只能靠72, 或者249系/280X去青沙轉乘286C/286X
- 藍田區既大老山隧道線服務唔足夠, 服務範圍太細, 夠唔夠客都成問題, 起碼至少要去廣田或者油塘/鯉魚門, 否則好難夠客
- 沙田來往九龍塘既路線幾乎全面陰乾, 唔會再有全日線來往沙田及九龍塘
- 富豪花園來往觀塘/長沙灣服務變成真空, 富豪花園今次都幾慘
- 水泉澳區長遠計應該要有全日城隧線及大老山隧道線, 以及982X全日化

以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2014-3-14 08:03 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

富豪花園就由得佢啦, 除非佢地反對, 如果74A定點做得好, 用現有74X免費轉乘時間上其實差唔遠, 河畔除左88X仲有條總站線89B.

威爾斯至沙田站就靠晒80K了!

講番88X, 除左做到沙市至藍田站駁鐵過海, 另一邊就做到東九北上客, 真係一條不折不扣的鐵路輔助線, 但還要看看班次吸唔吸引!
81c 發表於 2014-3-14 08:07 | 顯示全部樓層
就咁睇,
即係富豪花園一帶無左
非繁86K去馬鞍山,
86C去長沙灣深水埗,
89X去觀塘,
49X去荃灣,
去油尖旺的81C變有限度服務,

只係多左249X/Y去青衣和駁青沙轉乘。
HF3204@243M 發表於 2014-3-14 08:35 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-3-14 04:48 發表
12.49X不經荃灣, X49P經大河道
咁249X, 249Y重有幾大存在價值?

249Y 做山上來往青沙
49X 做山下來往城隧

真係一條過 249Y 上落青沙算數
青衣唔洗要青沙上水線架
青沙有大埔線
根本青沙對青衣嚟講可以取代到城隧功能,假設全程價錢同而家搭 49X 一樣

另美田嗰條 246X 無端端用四字頭做冧把
青衣無端端又有條 Y 字尾既線
完全唔明老九點改名
AVD1 發表於 2014-3-14 08:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-14 08:35 發表

249Y 做山上來往青沙
49X 做山下來往城隧

真係一條過 249Y 上落青沙算數
青衣唔洗要青沙上水線架
青沙有大埔線
根本青沙對青衣嚟講可以取代到城隧功能,假設全程價錢同而家搭 49X 一樣

另美田嗰條 246X 無端端用四 ...

路線號我一向都唔多理,
呢 D 野到實行之時又可能會改,
唔係冇前科, 大量例子如迪士尼線本來話用 D 開頭結果未用哂 R ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1