hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6D加密班次
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 九巴6D加密班次

hon_son_wilson 發表於 2014-3-14 16:58 | 顯示全部樓層

昨日湊巧坐小巴返放工,上繁經龍翔道,下繁經石硤尾。
近9AM前見40來回都係差幾個未坐滿窗口,但同時38/42C滿到要企。
7PM左右見6D經過大坑西,下層已經接近企滿。(唔信就自己親身觀察下)

自己坐過6D早上近9AM前往牛頭角方向,上層都坐滿80%。
不過,6D往美孚方向7:30pm之後班次,客量已經少過繁時好多,高峰時車上大概三四十人。
 樓主| ricky619 發表於 2014-3-14 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FT7052 於 2014-3-14 11:14 發表
加車 定係其他線order?

佢加完都要跟足嚟開先得

6D 拉長去美孚後, 以我觀察 >99%的班次都係準時開出.
toyl 發表於 2014-3-14 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2014-3-14 17:24 發表

6D 拉長去美孚後, 以我觀察 >99%的班次都係準時開出.

調返轉呢幾日40頗唔準時,週二黃昏1855班東行車疑似無咗,早上8:00/8:15兩班西行都比平時遲接近10分鐘到,搞到我都遲到。
今日8:30行去等車先送HU4944車尾追唔到(遲咗8分鐘到),我唯有掉頭走搭鐵。

麗港城開半粒鐘先到彩虹邨,有點誇張……
另外我見夜晚有6D私牌落美孚,係咪有固定私牌?

ME9661 發表於 2014-3-14 17:48 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2014-3-14 17:24 發表

比成75分一個單

仲唔夠跑咩
MT695 發表於 2014-3-14 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-3-14 17:45 發表
另外我見夜晚有6D私牌落美孚,係咪有固定私牌?

GU9338 發表於 2014-3-14 20:16 | 顯示全部樓層
是次改動 一正轉一蛇
請用文明來說服我。
MT695 發表於 2014-3-15 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2014-3-14 13:49 發表
下繁牛頭角方向石峽尾已經有人上唔到車

其實去到寶血醫院已經頂哂閘
FW614@6 發表於 2014-3-15 18:24 | 顯示全部樓層
有冇人知道架蛇車工時,thx
hon_son_wilson 發表於 2014-3-16 15:58 | 顯示全部樓層
繁忙時間企滿人時段,班次可以由12分鐘一班增至10分鐘一班,總算德政。
不過計一計數,發現9巴再一次施展「語言偽術」!
繼去年一句「提升服務 以你為先」斬斷深水埗(東)往返觀塘直達服務後,
今次「增強班次服務」,查實加班幅度不及減班多。
  • 星期一至五7-8am及6-7pm,美孚開出班次達10分鐘一班。
  • 每日7am前及9-11pm班次回復去年重組前水平(20分一班),等於只有7am-9pm因重組而增強服務。
  • 星期一至五由全日對開79班,減少至76班(牛頭角)/78班(美孚),減少1-3班車。
  • 星期六由全日對開77班,減少至對開74班,減少3班車。
  • 星期日由全日74班(牛頭角)/75班(美孚),減少至對開71班,減少3-4班車。
一日少幾班車其實好小事,而且局部時段確實有加班,只係睇唔過眼9巴嘅「語言偽術」啫。

認同。
不過小弟遇過一次周末上午2A/6D齊齊25分鐘一班,
果次轉27上順利總共用咗65分鐘,或者係我唔好彩啦。