hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6修訂行車班次
開啟左側

[服務調整] 九巴6修訂行車班次

GU9338 發表於 2014-3-16 19:14 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2014-3-16 15:20 發表
途經美孚時間表已經出左, 原來每小時荔枝角開的七班車
並非平均的 8-9分一班, 頭33分鐘有三班8分鐘,一班9分鐘,
後半小時就一律9分一班.

有少少錯誤
應該係 8 > 8 > 9 > 8 > 8 > 9 咁去
請用文明來說服我。
ricky619 發表於 2014-3-16 22:55 | 顯示全部樓層
8 > 8 > 9 > 8 > 8 > 9 又點會去番每小時00分有車...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GU9338 + 1 8 > 8 > 9 > 8 > 9 > 9 &gt

查看全部評分

2500 發表於 2014-3-16 23:45 | 顯示全部樓層
執完又睇下可以準時幾耐
chiuandy123 發表於 2014-3-16 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Marlboro 於 2014-3-16 04:43 發表

大角咀一帶已掛滿橫額 強烈反對63x 改經西廊

我一直有個疑問
點解條路起完好似連巴士經都唔得
山頭主義大哂?
Marlboro 發表於 2014-3-17 05:09 | 顯示全部樓層
原帖由 chiuandy123 於 2014-3-16 23:49 發表

我一直有個疑問
山頭主義大哂?

一路以黎佢地都係話只有巴士製造嘈音同會行爛條西廊,
而因為其他車輛限制唔到,所以就向專營巴士埋手以得到選民支持。
張偉沖 發表於 2014-3-17 08:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Marlboro 於 2014-3-17 05:09 發表

一路以黎佢地都係話只有巴士製造嘈音同會行爛條西廊,
而因為其他車輛限制唔到,所以就向專營巴士埋手以得到選民支持。

有個別板友當呢d 看唔到走去盲目支持區會架.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-3-17 08:21 | 顯示全部樓層

原帖由 chiuandy123 於 2014-3-16 23:49 發表

我一直有個疑問
山頭主義大哂?

呢d 野係巴士版撈得耐的板友都會明,
唯獨一些板友選擇裝睡, 當作看唔到, 看不見.
盲目反對 香港已死
238X 發表於 2014-3-17 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 17/3/2014 08:21 發表

呢d 野係巴士版撈得耐的板友都會明,
唯獨一些板友選擇裝睡, 當作看唔到, 看不見.

有啲嘢睇合唔合理

不過呢,呢啲擺明反對得唔合理嘅,
又唔見你咁勇猛走去同佢哋曉以大義?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
lsc04d11 發表於 2014-3-18 06:10 | 顯示全部樓層
那些嫌嘈的居民其實有少許野蠻。

如果你係O係西九龍走廊起好後先買先租先搬入去既話,你明白點解個租/售價平左,就係因為要承受嘈音。
相反,反而那些未建走廊便住在那兒的人就嘈得有道理些少,但都不代表可反對巴士駛進。

爭取唔到起隔音屏障(應該建築上唔容許起到大型公路那種隔音設施),就要爭取唔俾車上。
你話唔支持改線上西廊後,該區少了巴士服務,都正常,不過63x/30x/41a等線好像與大角咀都沒太大關係,係咪都要行出旺角搭啦,如果真係咁既,美孚既轉乘除左6號,加個經大角咀道既31B囉。(i或者去奧運站既37)
其實要BAN貨車或重車唔去有幾難,加個牌,再執下法就得,錦繡花園都有一陣子ban貨車入啦!(唔記得o個條叫咩路,錦繡大道?)

但當我見到青山公路(青山灣段),近三聖邨的一個位都建議加個半開放隔音屏,我就知……
人的要求越來越高,唔係高速公路,普通一條有車行既路都要加隔音………

講番,6x係行西廊定西九龍公路?
係前者就肯定開線無望,舊線想轉用都唔得烙

lucky_al 發表於 2014-3-18 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2014-3-16 15:20 發表
途經美孚時間表已經出左, 原來每小時荔枝角開的七班車
並非平均的 8-9分一班, 頭33分鐘有三班8分鐘,一班9分鐘,
後半小時就一律9分一班.

唔知四點打後既安排係點呢?

因為星期一至五8-9時段去到1920,如咁去法就突左20分鐘;星期六就去到1950,突左50分鐘

另外,尖碼方面又唔知係點呢,最後亦有40分鐘突左