hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 機場員工優惠一問
開啟左側

機場員工優惠一問

ctb8107 發表於 2014-3-25 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2014-3-25 14:28 發表

唔好意思我住大埔,機鐵我一個月平均用一次倒喇

咁你咪唔好申請囉,
冇人逼你嫁嘛,咁唔願意.
不過逃票就唔好咁理直氣壯,
人地可以拉你上警崗嫁,到時你連permit都冇埋返唔倒工就唔好睇喇嘛......;P

(非法使用 ...

我都冇逼你唔用我亦冇講過自己逃票,我唔搭機鐵點可能逃票?你咁樣以言入罪好可怕!
我只係話自己冇用咋嘛,亦冇代表過任何一區講過乜野,你唔需要咁急為大埔起義!

石頭 發表於 2014-3-26 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 wally 於 2014-3-25 00:44 發表
pdf唔識upload上黎但收費如下(2012年6月起):
香港站機場/expo - $39.4
九龍站機場/expo -$35青衣站機場/expo -$23.2

加左價了,

青衣至機場 $23.7,九龍同香港唔記得幾多~
PoohPoohJoe 發表於 2014-3-26 06:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-3-25 14:30 發表

我申請時係公司人事部印(指定要)+我簽名就ok,
可能間間公司唔同?

人事部CHOP完印應該都要簽..?
Oliver_ME16 發表於 2014-3-27 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2014-3-25 17:18 發表

我都冇逼你唔用我亦冇講過自己逃票,我唔搭機鐵點可能逃票?你咁樣以言入罪好可怕!
我只係話自己冇用咋嘛,亦冇代表過任何一區講過乜野,你唔需要咁急為大埔起義! ...

你話以前剩係用permit上城巴A車比特價丫嘛,咁咪逃票囉.
城巴出通告時寫到明係一定要show機場八達通,唔信可以自己去check.

另外,我話我住大埔只係想話比你知我同你一樣返工唔係日日都搭機鐵,
但呢個唔係我想起義D乜,你唔駛偷換概念,我住邊區我講o既野都一樣成立.......

我只係話比你知你#29入面既做法,已經係犯法,
想問下你何為以言入罪?

即係你講o既野係犯法,我指出黎就係以言入罪?
我...
Oliver_ME16 發表於 2014-3-27 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2014-3-26 06:15 發表

人事部CHOP完印應該都要簽..?

我當年(十年前)就冇再簽過,
直接去機鐵站交form做証
可能而家變左都唔定.......
我...
ctb8107 發表於 2014-3-27 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-3-27 00:08 發表

你話以前剩係用permit上城巴A車比特價丫嘛,咁咪逃票囉.
城巴出通告時寫到明係一定要show機場八達通,唔信可以自己去check.

另外,我話我住大埔只係想話比你知我同你一樣返工唔係日日都搭機鐵,
但呢個唔係我想起義D乜 ...

龍門任你搬,一時A車,一時機鐵
仲有,上車時show證就叫逃票?主導權喺城巴度,你反過黎話人逃票,逃票係唔比錢,而家啲員工係按正常程序拍卡比錢,至於價錢我一早講左係視符比唔比人情,有呢個遊戲規則因為機場有好多工種唔係經常返機場,唔方便申請八達通,呢個世界太多你呢啲人破壞哂遊戲規則。

我從來都唔需要show hkaa證去用優惠,我只係觀察到前前後後都有人show證去用優惠而一般係可以既,我自己每次都係show另一種證,我回文並冇講過自己咁做,你以言入罪係你唔啱!
放鬆啲啦,大埔人!

Oliver_ME16 發表於 2014-3-27 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2014-3-27 13:24 發表

龍門任你搬,一時A車,一時機鐵
仲有,上車時show證就叫逃票?主導權喺城巴度,你反過黎話人逃票,逃票係唔比錢,而家啲員工係按正常程序拍卡比錢,至於價錢我一早講左係視符比唔比人情,有呢個遊戲規則因為機場有好多工種唔係經常 ...

唔好意思,我一直都冇話過你逃機鐵票喎,你邊度見倒我有講過你逃機鐵票?
上車show證?

show o既係無效証件(對城巴而言),去意圖誤導人地比優惠show證o既人,
咁都唔算逃票?

我以言入罪仲好笑,
你話你未試過show 機場permit拎優惠咁我都入你唔倒嫁嘛係咪?
你何必自己對號入座?

老實講你咁教人犯法,轉過頭又話自己冇份,
龍門任你搬呢五隻字我覺得襯你多D.

ps:多謝關心,我一直都好放鬆,只不過我會路見不平想制止其他人法犯咁o者

我...
WANG@@@ 發表於 2014-3-29 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-3-27 00:10 發表

我當年(十年前)就冇再簽過,
直接去機鐵站交form做証
可能而家變左都唔定.......

小弟前排先交表申請
可以畀少少資料大家...

申請表一定要係T2機場站3號月台嘅Counter拎表+交表
要填自己個人資料、僱主名稱、員工編號
另外有一part係要畀公司負責人簽名同蓋公司印
證明你係o係機場返工

另外所需文件
1.申請人相片一張
2.$70入數紙收據 (金額要入o係港鐵嘅匯豐戶口) $50係按金,$20係申請費用
* 相片同入數紙收據嘅背面都要寫上你嘅全名、ID Card Number同僱主姓名

交表後三星期後60天內連同申請收據去返同一Counter拎卡
Oliver_ME16 發表於 2014-3-29 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 WANG@@@ 於 2014-3-29 22:41 發表

小弟前排先交表申請
可以畀少少資料大家...

申請表一定要係T2機場站3號月台嘅Counter拎表+交表
要填自己個人資料、僱主名稱、員工編號
另外有一part係要畀公司負責人簽名同蓋公司印
證明你係o係機場返工

另外所 ...

咁真係改過晒,以前我係直接比70蚊個counter,而且當年T2未開..........
我...
k_depot_tko 發表於 2014-3-30 00:01 | 顯示全部樓層

想問以有八達通轉乘優惠的E線轉A線是否能照樣享有轉乘優惠 + 機場員工價?
e.g. E22A --> A29 = $27 ?