hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關港島路線編號幾問
開啟左側

[歷史資料] 有關港島路線編號幾問

mingfai31 發表於 2014-3-21 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2014-3-21 14:54 發表
2_路線為東區(銅鑼灣至筲箕灣線)的理據:

- 20 40 70 80均是使用字頭的半直通路線
- 開辦7__路線時,北角至筲箕灣線使用72_,柴灣使用78_
- 中巴在70年代將其它地區的2_線重新編號,但19以下的不變(21->56,22->88)

另外請問20號 ...

中巴係有用過20號
係來往山頂至山頂醫院既循環線(中西區)
後來改名為24號
而24號於1973年取消

以上資料均可在巴典搵到
唔該請先自行上網查找

另外想問你70年代即係指幾多年?

PS.歷史資料唔會錯啦掛?

miklcct 發表於 2014-3-21 16:01 | 顯示全部樓層
路線開辦年份
19:1962
20:1964-1969 (->24) / 1973
21:1964-1977 (->46) / 1978
22:1964-1976 (->88) / 1980
23:1965-04-11
24:1966 / 1969-1973 / 1973-1974 / 1976-1987
25:1973
26:1987(其實有沒有更早期的26線?我在巴典找不到)
27:1978

我還未確定1973年的24及25線是按順序開辦的路線還是按地區編號的,但1974年已經有地區編號的做法(60及90豪華線在1974年開辦),1975年打後的路線應全部都是跟地區的(40、70、80線都是1975年開辦)。在1974年,當時中巴最大的編號(不包括3位數)是25。而46->56似是重新劃界的做法(新界的70至89都有拆細)。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kiwai + 1 24和25於73年係同日開辦

查看全部評分

3av234 發表於 2014-3-21 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-3-21 13:03 發表

下..講緊中巴講老城?
城巴定編號角度..
係市區線而不在3x-9x呢個區域時
咪1-29內而不重疊編號囉

咁樓主係講緊 "港島路線編號" 嘛
佢自己都有講城新o既 29R 同 30X啦, 難道唔可以講城巴嗎? 唔o岩 "咀型" 乎?
29R 係 629 拆出o黎, 咁咪仲容易同 529 攪亂, 當初 29R 已經係一個錯誤選擇.
若如mingfai31兄所言, 1-29內而不重覆, 點解又唔用17, 24, 28?
唔通真係好似 74 咁 "搵位攝" 就可以嗎?
我咁問都只係好奇想知點解城巴 M16 會揀 16 呢個數字o者...
勝利二型集團總裁#4020
mak5052 發表於 2014-3-21 17:47 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2014-3-21 14:54 發表

- 20 40 70 80均是使用字頭的半直通路線
- 開辦7__路線時,北角至筲箕灣線使用72_,柴灣使用78_
- 中巴在70年代將其它地區的2_線重新編號,但19以下的不變(21->56,22->88)

另外請問20號 ...

19以下都改了一條:18改為78
mingfai31 發表於 2014-3-21 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 3av234 於 2014-3-21 16:04 發表

咁樓主係講緊 "港島路線編號" 嘛
佢自己都有講城新o既 29R 同 30X啦, 難道唔可以講城巴嗎? 唔o岩 "咀型" 乎?
29R 係 629 拆出o黎, 咁咪仲容易同 529 攪亂, 當初 29R 已經係一個錯誤選擇.
若如mingfai31兄 ...

咁講緊中巴無啦啦走左條城巴線出黎...
我都係覺得呢個係順序
可能當時城巴開線時1-15已有
所以咪16再加M
或者你知唔知02年個陣1-15係唔係已有?(唔得閒深入搵 )
kiwai 發表於 2014-3-21 21:15 | 顯示全部樓層

另外請問20號 ...

21變46和22變88係因為佢地分別係堅尼地城以西及柴灣
並不是因為佢地係非東區線而改名,
如果係因為非東區線而改名, 兩條線就應該同日改名....

另外, 如果中巴真的界定2x線為東區(銅鑼灣至筲箕灣線),

我相信10A,10B,16,18應該係2字頭,

而23A,23B,24,24M,25A,26應該係1字頭.......

又或者咁講, 23M和16都係城市花園往金鐘/中環, 23M取消後唔夠一個月就開16

如果中巴真係界定2X線為
東區線, 就唔會一條1字頭, 1條2字頭啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
miklcct + 1 Ok you win

查看全部評分

3asv6 發表於 2014-3-21 21:39 | 顯示全部樓層

有點OT,真係有無車搞過56出黎都成問題.
呢張話1978/12影但仲係搞緊46.3幅式
牌布搞到都唔搞,中巴應該唔會為一條只"生
存"幾個月的線另整新牌布吧.56可能只係
"字面"上存在過,無車搞過唔奇.除非影相
者記錯拍攝日期吧...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
ccicoltd 發表於 2014-3-21 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-3-21 16:01 發表
路線開辦年份
我還未確定1973年的24及25線是按順序開辦的路線還是按地區編號的,但1974年已經有地區編號的做法(60及90豪華線在1974年開辦),1975年打後的路線應全部都是跟地區的(40、70、80線都是1975年開辦)。在1974年,當時中巴最大的編號(不包括3位數)是25。而46->56似是重新劃界的做法(新界的70至89都有拆細)。

與其說 60 90 是按地區編號,不如說只是在 6 和 9 基礎上多加一個 0。即使到了九十年代,都仍有類似做法,例如機場的 N11 開辦前曾經叫做 E110。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
LNChickenRice 發表於 2014-3-21 23:19 | 顯示全部樓層
當年中巴都試過路線編號加a加b
(例: 8A [現82,不過經渣華道出鰂魚涌:就係82未改道之前0既事情啦],
5C [已取消,正是中巴薜頓出沒0既中型巴試版線])
不過,唔係因取消路線/重組而改號碼0既情況
晌中巴時代真係「好少發生」...
[換句話: 真係懶得改冧把...]
不過,中巴服務走下坡0既同時
城巴亦開始從中巴手上搶客...
可能因為唔想令乘客有「仲係中巴時代」0既錯覺啦
所以: 幾乎城巴晌1990年代初、中期由中巴接手0既巴士路線
(注意: 由運輸署指明「轉台」0既路線除外!!所以85依舊都係85...)
都被城巴加上一個「A」字尾....[例: 41A...(前世係中巴41!)]
所以呢個A字本來晌中巴時代,言之「輔助路線」0既意思
就俾城巴做手腳,變成「由新公司開的舊路線」...
[很怪,不過當時城巴想洗脫中巴「不良印象」0既想法,的確有此需要...]

而中巴時代唔多出沒0既「B/C」
亦都由城巴加工: 變成37A/37B, 25A/25C 呢堆「同一個圈,方向唔同」0既組合...
(OT)至於962/969系列0既字母就更加成為當時0既「字林之譏」:
當正牌路線係專利巴服務0既同時,大量加入「居民邨巴」要素0既A、B、C...等等
真係唔係當地居民都唔識分邊個打邊個...(已經OT啦...)
仲有,城巴亦將九龍、新界地方X線0既概念引入港島:
8x 同埋 新巴時代0既 2x 正好說明呢一點

至於 P 呢個尾巴: 沒搞錯一定係新巴版0既「X」
[仲唔明點解唔用「X」?新、城第一日交手,竟然晌小弟面前(小西灣)打大交!
新巴仲會跟城巴0既系統「搞窩」小新0既新型象?!]
不過,日後連九巴都學小新0既8P....就真係場面巧合0者...

最後: M系不必多講啦 - 同地鐵有關
(指0既係連港島線都仲未通車0既年代...1985年之前0既事囉...)

PS 雖說新城而家同一家人
不過P、X分野依舊存在...除0左係要保持型象之外
好明顯又係8X 對 8P 0既歷史問題「作怪」
PS2 東廊路線晌中巴時代
真係晌本來0既2個位路線上面加個「7」字晌前面!
(720、721、722、780、781)<-中巴當年第一堆東廊特快線

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
3av234 發表於 2014-3-24 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-3-21 18:18 發表

咁講緊中巴無啦啦走左條城巴線出黎...
我都係覺得呢個係順序
可能當時城巴開線時1-15已有
所以咪16再加M
或者你知唔知02年個陣1-15係唔係已有?(唔得閒深入搵 ) ...

mingfai兄, 您都講 "覺得呢個係順序", 咁即係您自己覺得啦.
我知道02年個陣1-15已經有, 咁巴士公司係咪一定要順序先o岩程序呢?
我咁問, 都係想睇o下有冇師兄會有官方資料睇o下咋.
講緊中巴, 都可以講城巴新巴o者, 都係港島路線喎, 咁我又冇引用其他文, 難道唔可以開個問題問o下嗎? 我又冇離題: 港島路線編號
我講新巴701, 796 呢o的就話離題o者.
樓上都有師兄講九巴8P, 您咁講法都離晒題啦, 咁您又唔問佢 "咁講緊中巴無啦啦走左條九巴線出黎... " ?
勝利二型集團總裁#4020