hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴6X開辦消息

HT408 發表於 2014-3-21 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2014-3-21 19:54 發表

紅隧龍尾好少影響到落渡船街0既車。

如果條6x落尖沙咀要18分,從任何角度睇都係慢。

荃灣線站站停都係16分鐘。西鐵呢?以尖東站計去到荃灣西,柯士甸計,去埋錦上路都得。

仲有唔明點解要屈番入彌敦道,唔停1881算數。
如 ...

停1881,豈不是要塞廣東道??
 樓主| FBI2 發表於 2014-3-21 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2014-3-21 19:54 發表

紅隧龍尾好少影響到落渡船街0既車。

如果條6x落尖沙咀要18分,從任何角度睇都係慢。

荃灣線站站停都係16分鐘。西鐵呢?以尖東站計去到荃灣西,柯士甸計,去埋錦上路都得。

仲有唔明點解要屈番入彌敦道,唔停1881算數。
如 ...

呢條線係根據一男子考慮而開辦的,只要一男子才會睇好條線.

長遠改善方案:
1/ 改為由荔枝角開出
2/ 去完尖咀後,行紅繞去紅磡工業區,庇利街做終點站
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
s3n354 發表於 2014-3-21 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HT408 於 2014-3-21 20:13 發表

停1881,豈不是要塞廣東道??

朝早廣東道有幾塞?
s3n370 發表於 2014-3-22 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-3-21 20:14 發表

呢條線係根據一男子考慮而開辦的,只要一男子才會睇好條線.

長遠改善方案:
1/ 改為由荔枝角開出
2/ 去完尖咀後,行紅繞去紅磡工業區,庇利街做終點站 ...

一男子又無理由唔知道西鐵將268B打到幾乎條線都摺埋喎,仲舂個頭埋去?
仲要講緊西鐵元朗站難上車,但美孚係企得好舒服。
就算拉去紅磡,又係玩得幾年。2018沙中線(東西線)通車,一樣打到正。

[FF]計我話要開6X,係就做6D 0既X版去觀塘,而唔係6。順手幫40繁時飛起美孚。
唔夠客預埋四小龍同海麗都好順路。
可見0既將來,往來九龍東西0既鐵路服務唔會有乜大變化,只會繼續迫爆。
東九龍繼續起動,需求有增無減。隨時可以借D意做低埋296C[/FF]
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
hon_son_wilson 發表於 2014-3-22 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2014-3-22 00:37 發表

[FF]計我話要開6X,係就做6D 0既X版去觀塘,而唔係6。順手幫40繁時飛起美孚。
唔夠客預埋四小龍同海麗都好順路。
可見0既將來,往來九龍東西0既鐵路服務唔會有乜大變化,只會繼續迫爆。
東九龍繼續起動,需求有增無減。隨時可以借D意做低埋296C[/FF]

深水埗區搭MTR去尖沙咀唔使轉車,而去觀塘要轉起碼一次車,
加上尖沙咀無咩新發展、新客源,但同時九龍東正在「起動」。
「6D o既X版去觀塘」絕對有用過同西鐵線90%重疊、而速度仍稍遜的6X。(起碼繁時計)
不過我又想知,6D o既X版點樣可以順路做埋四小龍,條線做"官美"定"官青"??
LF6277 發表於 2014-3-22 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-3-21 19:40 發表

6X仲有咩站可以加?
美孚開已經上橋啦喎?

落渡船街後跟12咁行
edhong 發表於 2014-3-22 01:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hokachung 發表於 2014-3-22 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2014-3-21 20:31 發表

朝早廣東道有幾塞?

海港城嗰截就唔知,
不過渡船街/佐敦道/廣東道個路口經常塞到痴綫,倒塞至上一路口並非難事
仲要有特別嘅打尖技巧

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
AD118 + 1 特別嘅打尖技巧

查看全部評分

kmb71k 發表於 2014-3-22 07:30 | 顯示全部樓層
原帖由 LF6277 於 2014-3-22 01:41 發表

落渡船街後跟12咁行

咁搞法會間接搞慢條線之餘又會搞死條線, 制唔過
條線目的係特快尖沙咀, 停埋佐敦上落客一定會趕客, 更加唔值得叫X叫特快

以上回應,是否可行?是否合適?
brianso198 發表於 2014-3-22 07:35 | 顯示全部樓層

朝早計海港城果截好少塞車...
原帖由 hokachung 於 2014-3-22 02:13 發表

海港城嗰截就唔知,
不過渡船街/佐敦道/廣東道個路口經常塞到痴綫,倒塞至上一路口並非難事
仲要有特別嘅打尖技巧