hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴63X改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴63X改路消息

fw1321 發表於 2014-4-19 17:54 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-19 11:02 發表

259b 回程其實係非戰之罪, 尖咀返屯南要經安友,
服務時間又差, 做唔到最多客的時段, 有埋轉車站就更差.

當務之急就係將259B 回程飛走安友, 安友推比63x 轉車.

其實, 60x 係可以縮去柏景灣, 旺角以南推比63x. ...

我唔知你有冇坐過 259B 回程,根本 259B 客量差係一直以來既問題,轉車站
對佢既影響大極有個限度。

其實 259B 有坐位保證,又唔駛入轉車站,而多數人有得揀都一程車過,我估
坐開果班大多數都唔會轉多程車。

同埋我上面既意思係,如果九巴係有心搞回程西廊特快,照計 259B 客量差左咁多年,
都應該諗諗計谷下客量,而唔係因為服務時間差呢 d 所謂原因就由得佢繼續差落去。
如果用返 259B 個 concept 去做 63X 就弊啦...
NEO_962 發表於 2014-4-19 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-19 11:02 發表
259b 回程其實係非戰之罪, 尖咀返屯南要經安友,
服務時間又差, 做唔到最多客的時段, 有埋轉車站就更差.

當務之急就係將259B 回程飛走安友, 安友推比63x 轉車.

其實, 60x 係可以縮去柏景灣, 旺角以南推比63x.
坐過259B既都應該知唔少安友客
以一架1740開既259B上公路下層向前位坐晒, 上層坐一半有多
呢個客量唔可以叫好, 但總叫見得下人掛
何況入埋安友都比59X快成15mins
尾站位食埋亞皆老街, 快富街客一D都唔難
改改時間同promotion其實又係一條好線

利伸259B客仔
260X 發表於 2014-4-19 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2014-4-18 00:46 發表
一早同 59X / 60X 分折咪好
前者仲可以用黎同碼頭換 59A

63X 改特快 一黎趕走哂深長荔班客 又吸唔到咩新客番黎
加得密 藍地一段又係浪費
根本應該維持現況 再縮去旺角 甚至變到好似 268B 咁
造大 68A 好過
60X客倉係長沙灣道,如果油旺佐唔同荔長深夾埋一齊,一定唔夠客
S3BL343@66 發表於 2014-4-19 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 260X 於 2014-4-19 18:17 發表
60X客倉係長沙灣道,如果油旺佐唔同荔長深夾埋一齊,一定唔夠客

立場一直都係旺角特快不宜做全日,做下繁同假日晚上就可以
但如果點都要有條全日線,要拆都係 59X / 60X,唔係搵 63X
fw1321 發表於 2014-4-19 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 wawawa 於 2014-4-19 13:37 發表

我諗係岩岩改路未太多人知姐, 同埋多人搭既應該會加返密

如果係就要加強宣傳,如果唔係宣傳多多都未必有用。

無論係乜野理由都好,我覺得九巴係要調查大概有幾多乘客支持 63X 改特快
(如果已經或準備做就最好)。

家陣屯門各主要地區都有直線到旺角,你唔調查過點樣估有幾多人係唔知道 63X
快過其他 X 線幾多返屯門? 點樣估計有幾多人只係想一程車過,唔想轉多程車?
點樣估計有幾多人只係唔想畀多 $1.3 ($13.6-12.3) 搭 63X?

當然,目前 63X 改線未夠一個月,你呢個推斷唔係錯得晒。但假如九巴以呢種心態
由得 63X 自生自滅,我只怕大部分人有得揀都唔揀 63X 既時候,63X 客量一直差落去,
到時即使九巴唔陰乾條線,運輸署數客之後都會要求九巴減班。到時先至調整策略就太遲。

拾顓豭 發表於 2014-5-2 19:17 | 顯示全部樓層
早兩晚個人再搭多一次 63x 北行, 但今次係深夜時段不經西廊班次, 客量如下
用車為 70 座 (估計渡華路開出時間為 2330, 準時)

2330 (估計) - 渡華路:
2348 - 銘基書院: +1 (自己上車), headcount 連自己只有 11 人
0001 - 美孚: +6 (1 個 staff)
0003 - 葵涌交匯處: 無上落
0017/0018 - 屯門公路轉車站: -2, +6
(屯門閣道路工程小塞車)
0028 - 市中心 (大會堂): -1, +1 (自己落車)

小結: 11 個客上西廊 (客量繼續慘情)

搭後感:
1. 反映咗行塘尾道同荔枝角道時間係比行西廊差好遠, 同行彌敦道加長沙灣道冇分別
2. 塘尾道同荔枝角道啲燈連行兩支就停一支... 當晚所搭巴士過咗界限街開始排頭位等燈,
   用 50 正常速度行車, 都係連續幾盞燈衝燈尾先做到 13 分鐘到美孚.
3. 上車前一分鐘對岸有架 52x 圓碌碌返市中心, 去到美孚都係同樣時間
fw1321 發表於 2014-5-2 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-5-2 19:17 發表
搭後感:
1. 反映咗行塘尾道同荔枝角道時間係比行西廊差好遠, 同行彌敦道加長沙灣道冇分別
2. 塘尾道同荔枝角道啲燈連行兩支就停一支... 當晚所搭巴士過咗界限街開始排頭位等燈,
   用 50 正常速度行車, 都係連續幾盞燈衝燈尾先做到 13 分鐘到美孚.

3. 上車前一分鐘對岸有架 52x 圓碌碌返市中心, 去到美孚都係同樣時間

夜晚長沙灣道少上落,又唔係組組燈要停,由旺角東到美孚都唔駛 20 分鐘 (以前 15 分鐘左右搞掂)。

另外,我見今個星期朝早八點果班 63X 多返人坐,華都坐滿部 ATSE 出九龍,不過我坐過一次美孚
至少落 1/3 人,去太子打後既人數可能只有少量增長。

48x 發表於 2014-5-2 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2014-5-2 22:58 發表

夜晚長沙灣道少上落,又唔係組組燈要停,由旺角東到美孚都唔駛 20 分鐘 (以前 15 分鐘左右搞掂)。
事實上每晚 68X 尾班車 01:20 左右就已經到長沙灣遊樂場,所以晚間真係幾快下...
shakugan2005 發表於 2014-5-3 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-5-2 19:17 發表
早兩晚個人再搭多一次 63x 北行, 但今次係深夜時段不經西廊班次, 客量如下
用車為 70 座 (估計渡華路開出時間為 2330, 準時)

2330 (估計) - 渡華路:
2348 - 銘基書院: +1 (自己上車), headcount 連自己只有 11 人
...

我昨晚大約2330係美孚上63X, 美孚有我同埋一個兩蚊客上車, 葵涌交匯處落一人, 車上大約20人左右, 最好野係屯門大會堂冇人上落下飛站, 證明依家63X連執雞都唔得! 同一時間58X/59X/60X/68X/69X/265B頂閘格硬停車上幾個, 67X企幾個, 66X有單邊位坐
張偉沖 發表於 2014-5-3 09:14 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-5-3 09:12 發表

我昨晚大約2330係美孚上63X, 美孚有我同埋一個兩蚊客上車, 葵涌交匯處落一人, 車上大約20人左右, 最好野係屯門大會堂冇人上落下飛站, 證明依家63X連執雞都唔得! 同一時間58X/59X/60X/68X/69X/265B頂閘格硬停車上幾 ...

深宵最多人的時段唔入西廊結果就係咁.
盲目反對 香港已死