hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 張炳良指會與巴士公司研究分流港鐵乘客 ...
開啟左側

[問題] 張炳良指會與巴士公司研究分流港鐵乘客

mak5052 發表於 2014-3-19 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 PE3529 於 2014-3-19 21:53 發表
澳門細而且價$統一分明
你想點玩?
乘客除坐機場A線外,可以跨公司任意轉乘,第二程票價若貴於第一程,只須補差價,相反則免費,最多可坐三程,限180分內轉乘,每拍一次卡重新計時拍卡優惠為凡用八達通搭巴士即打七五折

PB602 發表於 2014-3-19 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S315E 於 2014-3-19 21:34 發表
現時巴士公司喜愛將乘客變成「夾心威化」作增加載客量,舒適度似乎隨新車投入服務而下降。

直接同方便方面,香港近呢兩年有轉車站同重組路線計劃出現,
不少直達路線因重組而取消或者減班減至不合理密度,遠超過乘客忍耐程 ...

巴士公司經常收車減班,乘客日日中伏,自然流失乘客。鐵路雖然迫但點都叫做幾分鐘一班,等幾班車都有預算。巴士失驚無神收車,等四五個字點知下班又客滿飛站,根本無得預算。

點解巴士公司夠膽收車?因為開10架車成本總比開12架車少20%,好多線又唔係話賺大錢,同一時間即使流失5%至10%乘客,巴士公司計過都有著數。但只要開放巴士市場,引入直接競爭,巴士減班20%隨時換來乘客流失50%,咁巴士公司先有決心去改善服務,從而吸引鐵路乘客。

90年代東涌線通車前,荃灣線嚴重飽和,同一時間港英政府引入城巴,新公司為爭取市場佔有率,大量開辦好多舊公司覺得無錢搵但更直接快捷嘅路線,結果迫令舊公司開線都要更進取(如中巴38A, 43X, 新80, 94A, 94X, 99, 788, N8等,無城巴出現中巴一定唔會開),九巴為防城巴插旗,開辦隧道線方面亦非常積極。所以只要引入新經營者,乘客自然得益。

PF2802 發表於 2014-3-19 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kchole 於 2014-3-19 21:53 發表

這方面政府需要發揮更積極的協調角色,如果按總區域計費(澳門)/總里程計費(新加坡),乘客的確可以節省車費。不過路線方面也需要加密班次,否則落車上唔到要轉的車也費時失事。

新的巴士線班車的確太疏落。。。
至於學生 ...
澳門同新加坡細過香港咁多入新界差唔多去邊都要坐成粒鐘
加上香港巴士路線網絡發展已經成熟哂
根本做唔到人地個套
PF2802 發表於 2014-3-19 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-3-19 22:22 發表
乘客除坐機場A線外,可以跨公司任意轉乘,第二程票價若貴於第一程,只須補差價,相反則免費,最多可坐三程,限180分內轉乘,每拍一次卡重新計時拍卡優惠為凡用八達通搭巴士即打七五折 ...
既然都係要轉車, 我搭返鐵路唔好?
3ASV174 發表於 2014-3-19 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-3-19 22:22 發表
乘客除坐機場A線外,可以跨公司任意轉乘,第二程票價若貴於第一程,只須補差價,相反則免費,最多可坐三程,限180分內轉乘,每拍一次卡重新計時拍卡優惠為凡用八達通搭巴士即打七五折 ...
大人計,拎住澳門通,由關閘搭到黑沙都係 MOP3,但一上最低消費都要 MOP2,當然可以俾你咁樣轉,
但係香港大咁多,如果連搭三程都係補差價,只要搭三程票價相約既路線,就可以用 1/3 程票價搭到好遠,
例如由兆康搭 67M 去葵芳($9),就可以免費轉 36A 再轉 6 去到尖沙咀碼頭,甚至係轉 40 再轉 98A 去坑口,根本無可能俾你搭轉,
仲要拍卡 75 折,即係 $6 個幾俾你屯門搭到將軍澳,甚至係 $8 唔使就可以尖沙咀搭到沙頭角?發夢就好。
mingfai31 發表於 2014-3-19 22:55 | 顯示全部樓層

岩晒巴迷遊車河啦
舉個垃圾例子(本人唔熟老九)
678+948+E21..上水去到EXPO/大角咀

根本旺丁唔旺財
七五折你補貼?
講野之前可唔可以諗下會唔會俾人入?
mingfai31 發表於 2014-3-19 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2014-3-19 22:41 發表

90年代東涌線通車前,荃灣線嚴重飽和,同一時間港英政府引入城巴,新公司為爭取市場佔有率,大量開辦好多舊公司覺得無錢搵但更直接快捷嘅路線,結果迫令舊公司開線都要更進取(如中巴38A, 43X, 新80, 94A, 94X, 99, 788, N8等,無城巴出現中巴一定唔會開),九巴為防城巴插旗,開辦隧道線方面亦非常積極。所以只要引入新經營者,乘客自然得益。

你呢一段就說明左點解有QUOTA制同港島點解咁多重疊線

舉個例
85(前529)就係因為開左條線落寶馬台
攪到而家寶馬山重組好麻煩
mak5052 發表於 2014-3-19 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-3-19 22:55 發表

岩晒巴迷遊車河啦
舉個垃圾例子(本人唔熟老九)
678+948+E21..上水去到EXPO/大角咀

根本旺丁唔旺財
七五折你補貼?
講野之前可唔可以諗下會唔會俾人入? ...
巴士公司於七五折之損失,按現時兩蚊優惠所造成之損失處理

mingfai31 發表於 2014-3-19 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-3-19 22:59 發表
巴士公司於七五折之損失,按現時兩蚊優惠所造成之損失處理

納稅人既錢唔係俾你咁濫用
呢個兩蚊計劃已經垃圾(垃圾係不限時間地點同路線)
唔好再加多個

同埋你3程當1程錢會唔會OVER左D呢
mak5052 發表於 2014-3-19 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-3-19 23:04 發表

納稅人既錢唔係俾你咁濫用
呢個兩蚊計劃已經垃圾(垃圾係不限時間地點同路線)
唔好再加多個

同埋你3程當1程錢會唔會OVER左D呢
三程當一程計,並無問題,因為現時某些九巴路線已有此種BBl,如北區及屯轉相關BBl