hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 難怪DA66退役後好似後繼無人 - 15C 最新營運安排 ...
開啟左側

難怪DA66退役後好似後繼無人 - 15C 最新營運安排

mingfai31 發表於 2014-3-24 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-3-24 19:28 發表

真係好笑,唔夠人拗就直接彈句「錯就係錯,只係你唔認」出嚟,撒嬌乎?

都唔知你真心膠定唔識數學?
睇黎你對"20"少過"30"呢條數唔多明白bo
我講到明82M係有一堆超過30人既班次
而你只係否認/無視呢個事實

全年同全日比例一樣?原來無論係啲咩特別節日同埋遇到交通意外個時,8P都係開緊同樣嘅班次,甚至一至日每日都係跟番同一樣嘅時間表開車~
呢樣我又真係唔知呀

漏左D字@@
8P頂閘單數全年同全日既比例都係少過30%(我冇改過野..只係兩個PO既野加番埋一齊)

PS.對於係咁捉字蝨而冇新Point感到沉悶

第一條 link 應該係呢條: http://www.hkitalk.net/viewthread.php?tid=21276047
第二,我幾時有話過佢係特見?你自己恨影特見恨到當咗我講緊特見?特見你係你自己提出,唔關我事。我只係答緊你話新巴從來冇搵過單層行大線呢句,搞清楚先唔該
第三,同上,依家講緊新巴有冇搵過單層行大線,唔係叫你分析點解新巴搵單層行大線
第四,呢次我真係笑到肚痛,你喺架 DC 上面搵到個中記 logo?就算你對眼大到睇到過哂龍,你點都會望到後面有部新巴色嘅鷹卦?你唔係想話我知中記同新巴有過一日係同時提供專利巴士服務卦?......

第一.繼續死..
第二.單層行大線都係特見黎既..或者我改一改字眼(以紅字顯示)
第二..人地798開線時期係拎DART仔試水溫..個陣仲係細線(唔係你所講既大線囉)
1個月
後有冇再出過DART仔先?

第三.唔知成件事既來龍去脈冇得講架bo
可能就係因為頭單條路有塌樹變左行單層..之後就繼續拎車跳飛機呢
第四.係啦係啦..冇你咁"資深"啦
我只係兩年前先開始接觸巴士..唔識有幾奇
張相既focus point係架dart..好自然就睇最大既野架啦
原因好簡單姐
老新交接時期唔夠車囉
連d dart都食埋咁解

乜原來短躉同12米躉同唔同嘅偈、波箱、殼,所以呢幾十部車係寧寧丁丁?
細數目幾難保養?60xx 你覺得新巴保養呢批車保養得易?
我幾時有話啲單層零件會停產?依家你又唔係幾十部車共用同一件零件,廠入面好少會有哂佢地要嘅件,君不見 APM1, 2500, 2800 壞親都要搞番排先出得番街嘛?
撞咗梗係唔關你事啦,又唔係你去訂件番嚟整,整個個又唔係你

保養咪又係硬件+技術+人手..
咁點解細數目難保養呢?(真心問)..我淨係見架架車都行得走得
停產只係係硬件上打個比喻
冇停產咪入貨囉..
撞左責任係駕駛者(我冇講邊種)..錢就係保險度..訂件最多咪打左form..整個個當然係維修部啦..唔係請佢地做乜?
好普通既事你係要講到咁複雜既..真係..
補充少少..你堆例子都係只此一架..冇零件車呢樣野(1架當然亦係壞左先入)
老城1號仔係有2號仔做零件車
而我既要求係4架..咁就會入定很少量既零件..
problem solved

GENIUS! 你講出重點喇,你 #10 冇引用咪即係同全部人講緊野,而唔係淨係你同事主嘅事啦

嘩乜你講到你自己好似咩都睇通哂咁呀?人地冇聲出代表人地默認?咩道理?

又翻炒..都話你冇points係咁翻炒啦
你係#51所問既關於#10既野我咪係#53解答左你囉..
哇..我自己都唔覺睇通晒點解你會覺既..
又或者我換個講法..人地冇聲出又幾時輪到你出聲呢?你係佢邊位?

「講親既唔係全部都唔駛溝通」唔明
「係你既例子(乜野都好似係)裏面先係唔駛溝通」我幾時有講過個咩都「好似係」嘅例子?
其實你呢段講緊咩?睇到一頭霧水......

講親"好似係"既唔係全部都唔駛溝通
係你呢一個例子(乜野都濫用好似係(類似可能..有機會等意思))裏面先係唔駛溝通
口語慣左唔好意思囉
自己代番入去

哦,自己理解錯誤就賴落人地度,話人講錯野,你都幾自我中心吓。
「你引用名言會剷走入面啲字?」呢句入面,「你」係主語,指閣下;「引用名言」係狀語;「會剷走」係謂語;「入面啲字」係賓語。成句帶出嘅意思係「閣下在引用 (別人的) 名言時會刪走名言裏我字詞嗎?」而我從來冇講過「名言」呢個詞語係指緊你嘅說話
係又賴唔係又賴,你不如改性賴啦

我想問你用"引用名言"呢個例子有咩目的?
係呢度根本冇咩名言
而我亦離題地直接答左你有就不能刪除..冇就能刪除
咁我個帖唔係名言
當然可以改啦

我上個帖已經清楚說明以上既野..
自己用錯例就話人賴
你係唔係玩野
定係你選擇性失明復發..

PS.你唔係話我個D係名言即係離題啦?

「咁勁你唔去揸?
車長一定要識揸全部車型架?」

「想請問閣下識唔識睇字?
大大幅圖(/張紙)寫左主要用單層黎行
何來一架人力車固定行15C呢?
唔通我同你所學既中文係唔同既????????

定係你想屈下我機講特別班次???」

「又一個人唔識中文..
何謂之"固定"?」

「唔知頭唔知路唔好出聲
你能唔能夠講出確實行走時間?」

你咪睇吓你自己上面用咗點樣嘅字詞搞到人地覺得你態度有問題囉

對我而言只係一種討論
甚至只係一堆好普通既疑問句
我真心想知答案/某人既想法
你諗多左啦

PS.又一個人唔識中文->係同全部人講but not for him
唔知頭唔知路唔好出聲->係我醒佢一句..因為佢的確將15C特別班次當成15C正線(簡單黎講即係串錯人)

我對人既態度係會因唔同人而有所變化
有D人一開始態度我都會態度唔好
有D人好明知地問問題我都會
我只可以肯定咁講..我唔會無啦啦對人唔好

3ASV3-JE1672 發表於 2014-3-25 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-3-24 22:10 發表

都唔知你真心膠定唔識數學?
睇黎你對"20"大過"30"呢條數唔多明白bo
我講到明82M係有一堆超過30人既班次
而你只係否認/無視呢個事實

講真心膠,我拍馬都追唔上你啦
20 會大過 30 我又真係唔明嘞
你話 82M 出現少於 20 人嘅次數大過出現多於 30 人嘅次數就話解得通姐
但你唔係喎......

原帖由 mingfai31 於 2014-3-24 22:10 發表
漏左D字@@
8P頂閘單數全年同全日既比例都係少過30%(我冇改過野..只係兩個PO既野加番埋一齊)
PS.對於係咁捉字蝨而冇新Point感到沉悶

無計,你唔正確理解番係好難再講落去

第一.繼續死..
第二.單層行大線都係特見黎既..或者我改一改字眼(以紅字顯示)
第三.唔知成件事既來龍去脈冇得講架bo
可能就係因為頭單條路有塌樹變左行單層..之後就繼續拎車跳飛機呢
第四.係啦係啦..冇你咁"資深"啦
我只係兩年前先開始接觸巴士..唔識有幾奇
張相既focus point係架dart..好自然就睇最大既野架啦
原因好簡單姐
老新交接時期唔夠車囉
連d dart都食埋咁解

點解擺鄉土 link 會自動變咗呢度嘅 link 既...
http:// www. discuss .com . hk / viewthread.php?tid=21276047(咁入呢面條 link 個時 del 番哂啲 space 去啦)
第二:
https://www.facebook.com/681BusT ... 619187?stream_ref=5
11月8號都繼續出單層
第三起嘅所謂可能性,你即管繼續吹啦吓,不妨再加多啲幻想力諗多啲原因出嚟喎
事實係有就係有,你再點解釋都冇用
不過第四點要補充番,新巴色嘅鷹最早都係1998年尾先出現

保養咪又係硬件+技術+人手..
咁點解細數目難保養呢?(真心問)..我淨係見架架車都行得走得
停產只係係硬件上打個比喻
冇停產咪入貨囉..
撞左責任係駕駛者(我冇講邊種)..錢就係保險度..訂件最多咪打左form..整個個當然係維修部啦..唔係請佢地做乜?
好普通既事你係要講到咁複雜既..真係..
補充少少..你堆例子都係只此一架..冇零件車呢樣野(1架當然亦係壞左先入)
老城1號仔係有2號仔做零件車
而我既要求係4架..咁就會入定很少量既零件..
problem solved

兩方面睇,一邊講維修,另一邊講復修
1) 細數目就唔會成日有機會俾你整 -> 接觸得唔多 -> 唔熟悉架車啲機械 -> 維修無經驗、唔熟手 -> 要用更多精力 / 精神去處理架車 -> Time cost 上升,一個細微嘅問題可以搞好耐 -> 整體成本上升

2) 架車係車隊中嘅少數民族(講緊唔同型號、品牌)-> 用同大多數車都唔同嘅零件 -> 一要零件就要同原廠訂 -> 要用額外嘅錢 -> 要等一段好長嘅時間先有件 ->(駁番去上面個條 flow )

零件車通常唔會搵未出街做過生意嘅一部完整嘅新車做
斷估你唔會叫新巴入五部新單層其中一部做零件車卦?...
四部嚟講...得十分主要個啲件囉

又翻炒..都話你冇points係咁翻炒啦
你係#51所問既關於#10既野我咪係#53解答左你囉..
哇..我自己都唔覺睇通晒點解你會覺既..
又或者我換個講法..人地冇聲出又幾時輪到你出聲呢?你係佢邊位?

一路都講緊呢件事又何來翻炒?
#53 解答咗?我唔知你解答咗啲咩喎
你啱啱先喺 #75 講明話冇引用即係同全世界人講,依家又話睇唔通
嘩乜原來你係咁話人選擇性失明原來係講緊你自己?
人地第二個 post 啲版友夠未對你搭嗲呢件事表態啦,你又直接解讀人地話係默認你啱?幾時輪到你出聲?幾時輪到你代表佢?你又係佢邊位?

講親"好似係"既唔係全部都唔駛溝通
係你呢一個例子(乜野都濫用好似係(類似可能..有機會等意思))裏面先係唔駛溝通
口語慣左唔好意思囉
自己代番入去

哦。

我想問你用"引用名言"呢個例子有咩目的?
係呢度根本冇咩名言
而我亦離題地直接答左你有就不能刪除..冇就能刪除
咁我個帖唔係名言
當然可以改啦

我上個帖已經清楚說明以上既野..
自己用錯例就話人賴
你係唔係玩野
定係你選擇性失明復發..

PS.你唔係話我個D係名言即係離題啦?

引用名言呢個例子係對應番你 #64 呢句「一係就引用入面DEL左單層兩個字」
你叫人改引用番嚟嘅野去切合番自己所講嘅野
我又幾時話過呢度有名言?
引用名言個例子係想從「你平時引用其他名人嘅名言嘅時候會唔會修改入面嘅內容去切合番自己所講嘅野?」呢個問題入面帶出「一係就引用入面DEL左單層兩個字」呢個情況唔應該出現,亦唔應該教唆他人去做呢樣野
陣間改要違背哂你原意就唔好啦
假如你仲係要自我陶醉喺「你講嘅野係名言」呢句你FF出嚟嘅野度我都幫你唔到
你咪繼續話引用普通人講嘅野可以亂咁改,從而話我舉錯例囉
你要死雞撐飯蓋我都無你乎
呢啲情況嚟講咪叫賴囉

對我而言只係一種討論
甚至只係一堆好普通既疑問句
我真心想知答案/某人既想法
你諗多左啦

PS.又一個人唔識中文->係同全部人講but not for him
唔知頭唔知路唔好出聲->係我醒佢一句..因為佢的確將15C特別班次當成15C正線(簡單黎講即係串錯人)

我對人既態度係會因唔同人而有所變化
有D人一開始態度我都會態度唔好
有D人好明知地問問題我都會
我只可以肯定咁講..我唔會無啦啦對人唔好

我唔知你出呢堆啲帖個時係用緊咩態度啦,不過至少睇到呢啲帖嘅人唔一定會知你用緊咩態度。說者無心,聽者有意

mingfai31 發表於 2014-3-25 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-3-25 02:41 發表

講真心膠,我拍馬都追唔上你啦
20 會大過 30 我又真係唔明嘞
你話 82M 出現少於 20 人嘅次數大過出現多於 30 人嘅次數就話解得通姐
但你唔係喎......

無計,你唔正確理解番係好難再講落去

痴左線..係20少過30
我重申多次
你#51所講:差唔多全年每單客量可以少於20人嘅82M;同全年大部份每單客量都足以頂閘嘅8P
兩句都與事實不符
我亦清楚說明點解有錯..包括82M係有一堆單超過30人..同埋8P全年/全日頂閘既比例係少於30%
你聽唔入耳/唔正確理解番你只係得個拗
又俾唔到實質證據推翻我

點解擺鄉土 link 會自動變咗呢度嘅 link 既...
http:// www. discuss .com . hk / viewthread.php?tid=21276047(咁入呢面條 link 個時 del 番哂啲 space 去啦)
第二:
https://www.facebook.com/681BusT ... 619187?stream_ref=5
11月8號都繼續出單層
第三起嘅所謂可能性,你即管繼續吹啦吓,不妨再加多啲幻想力諗多啲原因出嚟喎
不過第四點要補充番,新巴色嘅鷹最早都係1998年尾先出現

對於你黎講82係大線..
對於我黎講21點後既82係霉線
我有話過入單層可以非繁行..
PS.就算繁時都可以去110
第二呢..11月8號同9號都係1個月內..
798係10月10號開線
第三.9號颳風天前後有出過單層(自行睇9號巴典圖集)
第四..我真係唔熟歷史..以我有限既理解力只能知道車源短缺..

兩方面睇,一邊講維修,另一邊講復修
1) 細數目就唔會成日有機會俾你整 -> 接觸得唔多 -> 唔熟悉架車啲機械 -> 維修無經驗、唔熟手 -> 要用更多精力 / 精神去處理架車 -> Time cost 上升,一個細微嘅問題可以搞好耐 -> 整體成本上升

2) 架車係車隊中嘅少數民族(講緊唔同型號、品牌)-> 用同大多數車都唔同嘅零件 -> 一要零件就要同原廠訂 -> 要用額外嘅錢 -> 要等一段好長嘅時間先有件 ->(駁番去上面個條 flow )

零件車通常唔會搵未出街做過生意嘅一部完整嘅新車做
斷估你唔會叫新巴入五部新單層其中一部做零件車卦?...
四部嚟講...得十分主要個啲件囉

有咩車一買番黎就識維修?
初初乜野車(就算有幾大額)都係要靠維修黎累積經驗架啦
只係大額同少額既累積經驗時間唔同
初初點都會Time Cost上升架..
做得多咪會少番時間囉..
零件車呢個例子只適用於零件停產時
正常人係會起碼入定零件各一掛(唔係成架車)
同埋講真..以現時巴士傾向ADL既時候
如果入番E200技術上唔會差太遠既..

一路都講緊呢件事又何來翻炒?
#53 解答咗?我唔知你解答咗啲咩喎
你啱啱先喺 #75 講明話冇引用即係同全世界人講,依家又話睇唔通
嘩乜原來你係咁話人選擇性失明原來係講緊你自己?
人地第二個 post 啲版友夠未對你搭嗲呢件事表態啦,你又直接解讀人地話係默認你啱?幾時輪到你出聲?幾時輪到你代表佢?你又係佢邊位?

因為#10所答既野係另一張帖..所以引用唔到
不過#53都有解答到你既問題:
除左該帖引用下頭三句外
個人觀感問題

其實最主要個問題係呢:另一版友都未出聲..而係你呢個第三者係度出聲
既然你最後個句咁講(我唔記得左隔離版..)..即係已經兩次咁做啦(包括"幫"#20)
我就一定唔知佢點諗..而你亦都一樣..咁同幫人強出頭冇分別
諗黎諗去你除左得閒無野做搵交嗌之外..諗唔到其他可能性
另同#75冇衝突..因為我有回答過你

引用名言呢個例子係對應番你 #64 呢句「一係就引用入面DEL左單層兩個字」
你叫人改引用番嚟嘅野去切合番自己所講嘅野
我又幾時話過呢度有名言?

對乜野?
引用同引用名言意思差一截
更何況最主要問題係..我講肯定唔係名言(你都講冇啦)
而且我有清清楚楚解答左你:係名言唔可以刪改..唔係名言可以刪改(已經講第三次了)
結論:我個句係可以刪改..同你名言呢個例子完全相反
咁我想問..你引用名言有咩目的?誤導?定混淆視聽?

引用名言個例子係想從「你平時引用其他名人嘅名言嘅時候會唔會修改入面嘅內容去切合番自己所講嘅野?」呢個問題入面帶出「一係就引用入面DEL左單層兩個字」呢個情況唔應該出現,亦唔應該教唆他人去做呢樣野

既然你話我講既唔係名言
憑乜唔可以刪改?
我而家分拆你句子(你都跟左我)都係改緊架
呢個情況點解唔應該出現?
死啦..我算唔算教左你去做呢樣野..

陣間改要違背哂你原意就唔好啦

起碼唔會令人誤會囉
如果改到違背原意..
我相信要刪改左主語/賓語或者亂加字先能夠bo
係我個例子裏面:至於81既單層跳去咩大線我想知
若刪掉"既單層"
我仲知佢答咩
又或者答案中註明雙層
話時話..呢句野你好似未答我

假如你仲係要自我陶醉喺「你講嘅野係名言」呢句你FF出嚟嘅野度我都幫你唔到
你咪繼續話引用普通人講嘅野可以亂咁改,從而話我舉錯例囉
你要死雞撐飯蓋我都無你乎
呢啲情況嚟講咪叫賴囉

除左我以上所講
你例子根本有好大盲點
名言邊個講出黎?名人
名人係邊度?呢度冇
以上兩句已經KO左你成個例子(呢個論點話你舉錯例..而唔係話咩普通人亂咁改)
我當著你不知者不罪
當你唔識先咁武斷講人賴
下次講野唔該三思而後行

我唔知你出呢堆啲帖個時係用緊咩態度啦,不過至少睇到呢啲帖嘅人唔一定會知你用緊咩態度。說者無心,聽者有意

個腦生係你度..你點諗我阻止唔到..亦都冇打算去阻止
3ASV3-JE1672 發表於 2014-3-26 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-3-25 10:26 發表

痴左線..係20少過30
我重申多次
你#51所講:差唔多全年每單客量可以少於20人嘅82M;同全年大部份每單客量都足以頂閘嘅8P
兩句都與事實不符
我亦清楚說明點解有錯..包括82M係有一堆單超過30人..同埋8P全年/全日頂閘既兩句都與事實不符
我亦清楚說明點解有錯..包括82M係有一堆單超過30人..同埋8P全年/全日頂閘既比例係少於30%
你聽唔入耳/唔正確理解番你只係得個拗
又俾唔到實質證據推翻我

「包括82M係有一堆單超過30人」唔知你係聽唔入耳吖,定唔正確地理解咗,你係明顯選擇性失明咁無視咗開頭「差唔多」呢三個字

「同埋8P全年/全日頂閘既比例係少於30%」、「同埋8P全年/全日頂閘既兩句都與事實不符」你呢兩句都冇實質證據去推翻我,從中亦無法看出呢兩句與事實相符

原帖由 mingfai31 於 2014-3-25 10:26 發表
對於你黎講82係大線..
對於我黎講21點後既82係霉線
我有話過入單層可以非繁行..
PS.就算繁時都可以去110
第二呢..11月8號同9號都係1個月內..
798係10月10號開線
第三.9號颳風天前後有出過單層(自行睇9號巴典圖集)
第四..我真係唔熟歷史..以我有限既理解力只能知道車源短缺..

你係鍾意話九點後嘅82係條少客線去推翻我既,我都阻你唔到,你咪繼續囉,不過九點後曾經有單層行82行到頂哂閘亦係事實
如果一間巴士公司開咗條線幾個禮拜,甚至差一日就夠一個月,都唔清楚條線嘅客量係點,仲要繼續試水溫既,咁我真係唔知佢憑咩去做呢條巴士線
韋森特襲港個次呢,天文台7月24號十點十分已經落番三號波,而啲相係樓主7月25至27影既...

有咩車一買番黎就識維修?
初初乜野車(就算有幾大額)都係要靠維修黎累積經驗架啦
只係大額同少額既累積經驗時間唔同
初初點都會Time Cost上升架..
做得多咪會少番時間囉..
零件車呢個例子只適用於零件停產時
正常人係會起碼入定零件各一掛(唔係成架車)
同埋講真..以現時巴士傾向ADL既時候
如果入番E200技術上唔會差太遠既..

慘在 APM1, 2500, 2800, 60xx 買咗咁多年都唔識維修呢
到現時嚟講維修部對於上面啲車都仲係累積唔到經驗,整嘅時間一樣係咁長
技術會唔會差太遠呢樣,咁就要睇吓佢如果真係入單層嘅話會入邊款嘞

因為#10所答既野係另一張帖..所以引用唔到
不過#53都有解答到你既問題:
除左該帖引用下頭三句外
個人觀感問題

其實最主要個問題係呢:另一版友都未出聲..而係你呢個第三者係度出聲
既然你最後個句咁講(我唔記得左隔離版..)..即係已經兩次咁做啦(包括"幫"#20)
我就一定唔知佢點諗..而你亦都一樣..咁同幫人強出頭冇分別
諗黎諗去你除左得閒無野做搵交嗌之外..諗唔到其他可能性
另同#75冇衝突..因為我有回答過你

引用唔到你又唔去番啱嘅帖度覆?
同樣地,被覆個位版友都未出聲,而係你呢個第三者係度出聲,仲要幫人表埋態,你咪做埋人地嘅代言人囉
你第二句講緊咩?完全唔明
不過,既然你都講咗「人地係同全部人問緊問題(冇引用)」呢句啦,即係唔駛再講咁多~

對乜野?
憑乜唔可以刪改?
我而家分拆你句子(你都跟左我)都係改緊架
呢個情況點解唔應該出現?
死啦..我算唔算教左你去做呢樣野..

你做中文閱讀理解時題目要你引用文中嘅句子去說明一樣野,而你又搵唔到啱嘅句子嘅時候,你會唔會求其喺篇文度抽一句句子,將入面啲字加加減減,改到句句子變哂樣、唔同哂意思,去 fit 番條題目要你說明個樣野?(基本上呢個動作已經唔係叫「引用」)
問題係,你分拆嘅時候有刪改過我啲句子,導致佢地所表達嘅意思同我原本想要表達嘅意思有出入咩?

起碼唔會令人誤會囉
如果改到違背原意..
我相信要刪改左主語/賓語或者亂加字先能夠bo
係我個例子裏面:至於81既單層跳去咩大線我想知
若刪掉"既單層"
我仲知佢答咩
又或者答案中註明雙層
話時話..呢句野你好似未答我

至少咁改法,個意思已經由「單層會跳去邊」變咗做「啲車會跳去邊」,兩者嘅對象已經唔同哂。
雖然係可以減低引起誤會嘅機會,但出嚟個答案已經同條問題本身所要嘅答案唔同哂

除左我以上所講
你例子根本有好大盲點
名言邊個講出黎?名人
名人係邊度?呢度冇
以上兩句已經KO左你成個例子(呢個論點話你舉錯例..而唔係話咩普通人亂咁改)
我當著你不知者不罪
當你唔識先咁武斷講人賴
下次講野唔該三思而後行

首先,我幾時有講過個例子係講緊呢度?係你自己恨做名人恨到將自己代入咗做我例子入面講名言嗰個,而我從來冇講過個例子係講緊呢度。
我亦從來冇講過呢度有名人,甚至冇講過話你係名人,唔該唔好再將你腦入面FF出嚟嘅所有咩「你係名人」、「你講嘅野係名言」呢啲當係真,從而話我錯。
KO?點KO法?
話俾人知你中文理解能力同妄想力好犀利咋嘛
「我當著你不知者不罪
當你唔識先咁武斷講人賴
下次講野唔該三思而後行」
同你自己講番

個腦生係你度..你點諗我阻止唔到..亦都冇打算去阻止

至少依家唔係淨係得我咁諗
mingfai31 發表於 2014-3-26 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-3-26 00:05 發表
「包括82M係有一堆單超過30人」唔知你係聽唔入耳吖,定唔正確地理解咗,你係明顯選擇性失明咁無視咗開頭「差唔多」呢三個字
「同埋8P全年/全日頂閘既比例係少於30%」、「同埋8P全年/全日頂閘既兩句都與事實不符」你呢 ...

又或者我直接D拉大個數據範圍
以早繁7-8為例..
3班富欣花園特別班次
4班小西灣開出既正常班次
裏面大部分(即約5-6班)都係載多過2X人
不過咁..我俾堆數你都未必有用既
差唔多即係差幾多..

8P呢條線咪淨係識單向頂閘
朝早就西行..夜晚就東行
真正識頂閘既班次都只得每邊半個鐘至一個鐘
我當0900-1800出緊7分一班車
大約有77班次..計埋來回就約154班次
早繁同下繁個1個鐘我當佢出緊3分一班(注:另一方向係出緊7-8..即2-3班到總站要私1-2班)
3分班都係20班次..另一方向大約13班次
20班次都唔係班班頂..13班次就一定唔頂
至於假日就更加好難頂閘(不過唔係冇)
假日將繁忙時間打散左..所以都好難頂閘
計百分比啦
賣下大包求其淨計早下繁單向VS上下午非繁
40/(154+40)=21%
足以知道你所講既"8P全年大部分每單頂閘"與事實不符

我堆字只係轉述姐..你驚我真係捉錯你意思咩..

你係鍾意話九點後嘅82係條少客線去推翻我既,我都阻你唔到,你咪繼續囉,不過九點後曾經有單層行82行到頂哂閘亦係事實
如果一間巴士公司開咗條線幾個禮拜,甚至差一日就夠一個月,都唔清楚條線嘅客量係點,仲要繼續試水溫既,咁我真係唔知佢憑咩去做呢條巴士線
韋森特襲港個次呢,天文台7月24號十點十分已經落番三號波,而啲相係樓主7月25至27影既...

82下繁後東行最大客倉係太古城中心(我係7-8點見唔少82黎到得小貓幾隻)
個度最多只係上20個
西灣河至筲箕灣每站都10個下..
理論上夠載..不過我唔清楚

差一日係我講/我設定既界限黎姐
我唔會知巴士公司點諗

另外9號咪颱風天前後出單層囉..
或者可能真係某度塌樹XD

引用唔到你又唔去番啱嘅帖度覆?
同樣地,被覆個位版友都未出聲,而係你呢個第三者係度出聲,仲要幫人表埋態,你咪做埋人地嘅代言人囉
你第二句講緊咩?完全唔明
不過,既然你都講咗「人地係同全部人問緊問題(冇引用)」呢句啦,即係唔駛再講咁多~

第一句:因為#10我同全部人講..冇離題就得啦
第二句:我唔係好記得邊度講過野啦..有冇LINK
第三句:你最後個句講我隔離版..不過我唔記得隔離版講過咩..另"咁做"係指幫人出聲

你做中文閱讀理解時題目要你引用文中嘅句子去說明一樣野,而你又搵唔到啱嘅句子嘅時候,你會唔會求其喺篇文度抽一句句子,將入面啲字加加減減,改到句句子變哂樣、唔同哂意思,去 fit 番條題目要你說明個樣野?(基本上呢個動作已經唔係叫「引用」)
問題係,你分拆嘅時候有刪改過我啲句子,導致佢地所表達嘅意思同我原本想要表達嘅意思有出入咩?
至少咁改法,個意思已經由「單層會跳去邊」變咗做「啲車會跳去邊」,兩者嘅對象已經唔同哂。
雖然係可以減低引起誤會嘅機會,但出嚟個答案已經同條問題本身所要嘅答案唔同哂

都係個句
佢當初唔引用咪乜事都冇
佢就咁講都可以架
點解要引用埋我?
又或者引用唔係唔得
但點解唔寫明只係雙層先會跳
如果其他唔熟東區既版友無聊入黎望到
可能以為2A係霉線或者當左特見

首先,我幾時有講過個例子係講緊呢度?係你自己恨做名人恨到將自己代入咗做我例子入面講名言嗰個,而我從來冇講過個例子係講緊呢度。
我亦從來冇講過呢度有名人,甚至冇講過話你係名人,唔該唔好再將你腦入面FF出嚟嘅所有咩「你係名人」、「你講嘅野係名言」呢啲當係真,從而話我錯。
KO?點KO法?
話俾人知你中文理解能力同妄想力好犀利咋嘛

又係你話對應
乜都你講晒
又或者請解釋下你對應既目的同用處
3ASV3-JE1672 發表於 2014-3-27 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-3-26 17:24 發表

又或者我直接D拉大個數據範圍
以早繁7-8為例..
3班富欣花園特別班次
4班小西灣開出既正常班次
裏面大部分(即約5-6班)都係載多過2X人
不過咁..我俾堆數你都未必有用既
差唔多即係差幾多..

8P呢條線咪淨係識單向頂閘
朝早就西行..夜晚就東行
真正識頂閘既班次都只得每邊半個鐘至一個鐘
我當0900-1800出緊7分一班車
大約有77班次..計埋來回就約154班次
早繁同下繁個1個鐘我當佢出緊3分一班(注:另一方向係出緊7-8..即2-3班到總站要私1-2班)
3分班都係20班次..另一方向大約13班次
20班次都唔係班班頂..13班次就一定唔頂
至於假日就更加好難頂閘(不過唔係冇)
假日將繁忙時間打散左..所以都好難頂閘
計百分比啦
賣下大包求其淨計早下繁單向VS上下午非繁
40/(154+40)=21%
足以知道你所講既"8P全年大部分每單頂閘"與事實不符

我堆字只係轉述姐..你驚我真係捉錯你意思咩..

82M 我計哂成日,即係由 07:20 去到 16:20
藍灣開:
07:35 - 09:15 做緊 20分一班, 即係開咗6班,當中2班係上繁7-8開
09:15 - 16:35 做緊 40分一班,即係開咗11班,當中0班係上繁7-8開
藍灣特車有兩班,當中全數係上繁7-8開
富欣特車有五班,當中3班係上繁7-8開
上繁開嘅班次有7班,非繁開嘅班次有13班
從而得出,少於20人嘅班次佔一整日中嘅全部班次:
(13/20)*100% = 65%
佔多於50%
仲未計埋其實 07:45 之後個啲已經俾之前個啲班次少咗好多學生客(足以令全車客量少於20人),計埋嘅話個 percentage 已經去到 75%

8P
唔好睇少呢條線,頂閘嘅時段唔係咁平穩,就算係平日都係咁話,啲時段可以一時長啲,一時又短啲,下繁後西行亦可以頂閘。咁當然又係要你重新計多次既,啲數字好難捉摸
可能我舉 8P 呢個例子又真係唔係幾適合

原帖由 mingfai31 於 2014-3-26 17:24 發表
82下繁後東行最大客倉係太古城中心(我係7-8點見唔少82黎到得小貓幾隻)
個度最多只係上20個
西灣河至筲箕灣每站都10個下..
理論上夠載..不過我唔清楚

差一日係我講/我設定既界限黎姐
我唔會知巴士公司點諗

另外9號咪颱風天前後出單層囉..
或者可能真係某度塌樹XD

咁其實82太古打後去到南安里不時都會出現幾十個客上車嘅情況既,當然唔會係日日發生啦...

第一句:因為#10我同全部人講..冇離題就得啦
第二句:我唔係好記得邊度講過野啦..有冇LINK
第三句:你最後個句講我隔離版..不過我唔記得隔離版講過咩..另"咁做"係指幫人出聲

第二句...或者我唔應該用「表態」呢個詞,「仲要幫人表埋態」成句應該改做「仲要對人地無回應你嘅呢個行動落定論」啱啲

都係個句
佢當初唔引用咪乜事都冇
佢就咁講都可以架
點解要引用埋我?
又或者引用唔係唔得
但點解唔寫明只係雙層先會跳
如果其他唔熟東區既版友無聊入黎望到
可能以為2A係霉線或者當左特見

咁呢層你要問番佢喇~

又係你話對應
乜都你講晒
又或者請解釋下你對應既目的同用處

「引用名言」呢個例子我話係對應「一係就引用入面DEL左單層兩個字」呢句,或者我可能用錯「對應」呢個詞啦(中文差請見諒)
總之我係想從「引用名言」個例子對於「一係就引用入面DEL左單層兩個字」呢句,帶出「唔應該擅自刪改(指改動人地原本嘅意思)人地嘅說話」呢句理論。