hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 定點班次準確程度
開啟左側

[經歷分享/報告] 定點班次準確程度

ma212223 發表於 2014-3-23 18:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

喺九巴開辦6X嘅討論入面,唔少版友投訴定點班次失敗,因為唔準

我個人就住啓麗,入啓麗圈路線當中5D,13X,15A,24,28B,74A(部份時間)以及641都係採用定點班次
當中,當然有準有唔準

如果連埋其他間中搭嘅路線就定點班次準確度分類
較為準確嘅有24,15A,11D,6D,40,606X
唔太準時嘅有74A,11B,28B,641

28B,641當然係因為行車時間不足而影響定點班次準確程度
但係仲有無其他原因影響班次準繩度?(例如33A,74A係咪因為hea做而收車,做唔到20分鐘班?)
而定點班次又點改善?

歡迎討論
GU9338 發表於 2014-3-23 19:30 | 顯示全部樓層
其他原因 : 站長同車長關係熟絡 , 於是默許車長打大開車
不過最近高層開始嚴打呢套 , 違者後果自負
請用文明來說服我。
3ASV174 發表於 2014-3-23 19:39 | 顯示全部樓層
噚日先中招,
1715 康盛搭車去旺角,見 95 翠林開定點 20 分,1720 就開車,
於是就去總站等 95,1717 開始等,點知一等就等到 1744,等足 27 分。

上咗車計,30 分鐘已經差唔多去到九龍城,
而我就因為信咗佢個定點班次,結果半個鐘零位移…
樂仔〞 發表於 2014-3-23 19:42 | 顯示全部樓層

荃灣地鐵站而家就算 60M 行定點 , D 班次一樣亂開 ...
但 D 班次唔係因為屯公塞車受影響 .. 而係站長時不時都提早

就算我屋企樓下條 66M 唔行定點 , 但好多時係荃灣地鐵站等車都係無定向班次 , 一時早 7 分 , 一時早 3 分 , 一時唔提早 , 一時押後 2 分都有
rkkwan 發表於 2014-3-23 19:52 | 顯示全部樓層
由開線開始坐68E,超準時。大部份都望實部八達通機,喺5秒前關閘,搭到正正開車。不過見過一次早咗廿卅秒,亦有一次搭正先私牌返到,車上另有兩位68E/251A車長,應該食飯,終於開遲咗成三四十秒。

GCx468 發表於 2014-3-23 19:58 | 顯示全部樓層
去到總站,定點線,非繁如果見親遲開,夠鐘開車o個一刹那,成日車長係上左車但係玩緊智能手機!最終遲開60-120秒!

110尖麼新巴時段尾車成日打大
 樓主| ma212223 發表於 2014-3-23 20:18 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

呢個我試過
有一日朝早去完藍田自修室想搭11:30班15A翻屋企
11:25分見住部JC牌短龍離開藍田(北)之後果個站

但後車應該準時開
我11:45先唔想等
一路由啓田商場行牛頭角站搭28B
28B去到Megabox先見倒12:00果班15A
 樓主| ma212223 發表於 2014-3-23 20:20 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

其實跟住時間表放車咪仲簡單
個站長真係好笑(乘客就被迫罰企)
hon_son_wilson 發表於 2014-3-23 20:53 | 顯示全部樓層
樓主數到6D準時,我大致同意,起碼平日早晚繁返放工時段班次,等過幾十次都咁準時。
但係我都試過周末等6D(+2A)等咗20-25分鐘(表列15分鐘時段)。
238X 發表於 2014-3-23 20:54 | 顯示全部樓層

238M 唔知,
但 238X、38A 而家可靠度幾高,
238X 甚至喺太子都完全可以預時間等北行車。
唯一小問題係 38A 平日上晝略為容易過鐘而已。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知