hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 定點班次準確程度
開啟左側

[經歷分享/報告] 定點班次準確程度

GR1473 發表於 2014-3-25 00:52 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2014-3-25 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ausbus 於 2014-3-24 12:24 發表
支持! 個人認為所有超過15分鐘一班車o既路線都不應 拉班次 , 預o岩時間等真係死得.

就如你呢個例子, 好多時少o左架車拉班次會變o左0230開車...

其實老九轉左定點班次後好多路線雖然減左車,但因為編定行車時間大增令總站擺車數量隨時比前仲多,
好多 15 或 20 分鐘一班既線總站都可以經常唔止一架車泊,呢o的情況如果因為有壞車或收車而少左架車行,係咪真係唔可以拉下班車開早一個班次頂上?
我其實係好懷疑。
應該好多路線依家都可以支持到收多架車,都照維持到原有班次唔失班,只係有師傅要做多轉。

好似 93K 咁,日間俾成 100 分鐘一單,但我早排搭過,加士居道塞埋車都係 59 分鐘就由寶林去到旺角東,總站擺成 3 架車,
如果你話無車要失班,我真係唔信。

又講返 #3 星期六我搭 95 個例子,
1720 翠林應該要有車開,但我 1717 康盛開始等等到 1744 先有車,期間 1720 係有一架 ASV 落山返翠林,
然後 1730 有架 3AV 私出九龍,到 1744 先有架 AVBE 到站,即係話架 3AV 根本一早就在翠林 Stand-by,但無依時開車反而擺多 10 分鐘私走,
個總站最多車時係泊左 3 架車o係度,1720 都至少泊左 2 架,但都唔跟班次開,又唔拉車,下班照開 1740,有無搞錯呢?
KD3321 發表於 2014-3-25 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-3-23 22:04 發表
以慈雲山線為例

203E一向較準確
就算遲,都有1/2分誤差

15A就算定點都係惡等果隻
P.S 有時見15A係吉車遊街

唔好意思...我個人喜歡有D數據實在D
203E
21/2/2014 星期五
彩虹
原定開出時間 1500,1515,1530,1545,1600
實際開出時間 1500,1515,1535,1555

九龍站
原定開出時間1600,1615,1630,1645,1700,1712,1724,1736,1748,1800
實際開出時間 1600,1615,1630,1645,1700,1718,1730,1745,1800

九巴熱線就 1500-1600 時段失準的回覆 : 車長缺勤,後備車長前往替補遲左
(我就覺得當日有車收左,條收左車既字軌係度兩邊總站飄移,睇下邊個唔好彩...如果定點都收車認真恐怖)
1700-1800 時段失準的回覆 : (旺角)交通阻塞
(九巴第一日開辦203E? 旺角塞車九巴第一日知? 明知塞車編時間時果時做乜唔比多D行車時間?)

3ASV174 發表於 2014-3-25 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 KD3321 於 2014-3-25 01:31 發表

唔好意思...我個人喜歡有D數據實在D
203E
21/2/2014 星期五
彩虹
原定開出時間 1500,1515,1530,1545,1600
實際開出時間 1500,1515,1535,1555

九龍站
原定開出時間1600,1615,1630,1645,1700,1712,1724,1736,1748,18 ...
九巴有部份轉左定點班次既路線的確仍然有收車既情況,不過長收字軌應該就唔會有,
之前都分享過 93K 連續一星期早繁唔跟定點班次開車,就肯定係因為收車先會咁。

203E 個 case 車長缺勤其實已經等於認左收車,無人接下段就肯定會甩,
但我又會係同一個問題,依家o的路線加時加得咁勁,o的車長有成一兩班車時間抖,如果明知有後備車長黎接更,真係唔可以調動師傅開早一個班次,直至有人頂為止?
GU9338 發表於 2014-3-25 08:21 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-3-25 01:45 發表
九巴有部份轉左定點班次既路線的確仍然有收車既情況,不過長收字軌應該就唔會有,
之前都分享過 93K 連續一星期早繁唔跟定點班次開車,就肯定係因為收車先會咁。

203E 個 case 車長缺勤其實已經等於認左收車,無人接下段就 ...

睇下師傅表點編既者
好似 110 咁 , 開車時間前十分鐘要到站候命 , 咁就算有咩問題都可以即時調動班次
但其他路線跳飛機跳到傻又冇咁既安排 , 一收車全部提早既話最後肯定有人食死貓做多轉 , 萬一師傅劈車點算 ?
請用文明來說服我。
ME9661 發表於 2014-3-25 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-3-25 01:45 發表

203E 個 case 車長缺勤其實已經等於認左收車,無人接下段就 ...

你後面個個頂左前面個洞

如果無外人頂個位咪永遠都有個洞.............

叫司機開多一轉??
可能影響補水.收入
可能有司機唔制
也不見得係九巴既作風..........
,頂多係STANDBY字軌既人頂上.........
 樓主| ma212223 發表於 2014-4-7 18:45 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

Sorry咁耐之後先回令到變間接推post
有次5M壞咗部車(就係揾ATSE代果次),後車已翻到
後車竟然等到夠鐘先開,結果當然頂哂閘

15分鐘已經可以行完一轉5M
好心壞咗車個carlo攞後車先
架車翻到先換carlo一路落去
直到有後備車到為止
其實完全無問題
ME9661 發表於 2014-4-7 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-4-7 18:45 發表
Sorry咁耐之後先回令到變間接推post
有次5M壞咗部車(就係揾ATSE代果次),後車已翻到
後車竟然等到夠鐘先開,結果當然頂哂閘

15分鐘已經可以行完一轉5M
好心壞咗車個carlo攞後車先
架車翻到先換carlo一路落去
直到有後備 ...

管理差O者

加上個CARLO邊會咁好心幫你諗埋
做多左野又怕比人話./......
s3n354 發表於 2014-4-8 20:13 | 顯示全部樓層
其實套政策係條線如果行緊定點班次, 15分鐘或以上既班次一定要開正, 除非塞車返唔到黎,
欠人收車就直接搵後一個字軌頂上, 總之後面班次無論如何都要開準
可以既話抽其他線既車黎頂替, 或等後備車長出黎

有柯打車(如N線柯打)就插係兩班定點班次之間開

不過下面班大帝理唔理規矩就第二件事啦...
ME9661 發表於 2014-4-12 18:22 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2014-4-8 20:13 發表
其實套政策係條線如果行緊定點班次, 15分鐘或以上既班次一定要開正, 除非塞車返唔到黎,
欠人收車就直接搵後一個字軌頂上, 總之後面班次無論如何都要開準
可以既話抽其他線既車黎頂替, 或等後備車長出黎

有柯打車( ...

有一晚係順利等42
竟然同你開2320 仲要總站有幾部車係到?
仲話定班定點?