hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15元朗區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-15元朗區巴士路線發展計劃

kchole 發表於 2014-3-24 20:48 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

N969應該被人ban左,因為加長左天水圍居民的行車時間
至於正題,我幾欣賞新265M的走線
至於68X,班次看落就。。。
lsc04d11 發表於 2014-3-24 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 24-3-2014 08:28 PM 發表

我記得之前又話N969改回程行屯公唔知係我記錯定係無左回事?
真係唔明點解搞得69M又唔搞埋69X..明明大家都要改
定係想睇下反應先?

係咪同63x情況一樣,屯門公路紅橋附近居民投訴行車聲音太嘈,故反對N969改行屯門公路,如果行青山公路又好似會將路線轉型,所以都係KEEP住大欖隧道……

69X應該係區議員爭取,同埋269X只有265B同佢配合,唔只M線有四組。
69X同265B都係分區做啦!265B=天水圍西北加東北,69X=天水圍南,即係分南北。

而且264M冇左,我諗265B可以頂一頂翠湖路的欖隧接駁。(當然只限長程,不限往來荃葵)

原帖由 kchole 於 24-3-2014 08:48 PM 發表

又話洪水橋區發展,但68X繁時30分鐘一班,其實係逼你地搭268轉68X(元朗西開出特班)/69X,想直接車就睇住時間表做人吧!

ctb969 發表於 2014-3-24 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2014-3-24 16:33 發表
268B, 269B 往紅磡碼頭到尖東後經紅磡繞道及紅磡南道, 新增與260X,8轉乘往漆咸道南及蕪湖街一帶

講到尾都係想cut兩部車,漆咸道南兩站值得保留,要避加士居道不如經紅磡火車站、都會道、紅荔道返總站

原帖由 limited 於 2014-3-24 16:33 發表
E34分拆為E34A(天水圍市中心開出,經天水圍北)及E34B(元朗媽橫路開出), A33延伸至洪水橋

E34A其實行返濕地公園路可以覆蓋天晴、慧景軒,走線都順路,而家建議行天影路北上感覺古怪
let the spirit move you
LF5502 發表於 2014-3-24 21:17 | 顯示全部樓層

咁洪水橋都叫做有 63X ge.....

其實 63X 可唔可以入埋洪元路 ??

原帖由 lsc04d11 於 2014-3-24 21:01 發表

又話洪水橋區發展,但68X繁時30分鐘一班,其實係逼你地搭268轉68X(元朗西開出特班)/69X,想直接車就睇住時間表做人吧!
愛護狗疤力量
JC8385 發表於 2014-3-24 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-3-24 21:01 發表

係咪同63x情況一樣,屯門公路紅橋附近居民投訴行車聲音太嘈,故反對N969改行屯門公路,如果行青山公路又好似會將路線轉型,所以都係KEEP住大欖隧道……

69X應該係區議員爭取,同埋269X只有265B同佢配合,唔只M線有四組。
69X ...

咁洪水橋人有63X 68X特快兩飛
68X朝早拉疏嚟開係可以接受嘅
EH2674 發表於 2014-3-24 21:20 | 顯示全部樓層
留名等睇李帝反檯

3M咁變法我第一個支持,早繁搭69M出,其餘時間搭265M出,要揀位坐仲可以過隔離村搭269M,回搭69M,我條村竟然變大贏家,夫復何求 ,但李帝就輸到全日得返269M呢條短車線,我都係興奮完就算喇
真係估唔到E34會咁改,我仲點好意思反對

268/9B咁改,不如縮去尖東站算啦...

強人所難,不可一不可再
kmb63x 發表於 2014-3-24 21:50 | 顯示全部樓層

69M呢個繁時兜入天瑞既先例一開,即係66M第日都有機會繁時入一入山景
原帖由 lsc04d11 於 2014-3-24 19:40 發表
968X早上總站由媽橫路縮往元朗西原因,係兩邊方向總站不統一。大佬……你又唔係全日線,又唔會話落錯車要於總站原站搭番回頭車。你咁講,好多港島線都要改總站啦!
968X朗庭園一個站都上到坐滿足...
D客唔搭到落鰂魚涌當968特別班次落中環金鐘灣仔都好
咁都要CUT埋人地個站...
原帖由 LF5502 於 2014-3-24 21:17 發表
咁洪水橋都叫做有 63X ge.....

其實 63X 可唔可以入埋洪元路 ??

63X一直都入洪元路調頭返洪水橋唔經洪水橋輕鐵站真係無乜吸引力..
原帖由 kchole 於 2014-3-24 20:48 發表

之前有建議係返天水圍方向先改經屯門公路
連屯門去天水圍既分段收費$6個幾都有...
唔知點解會不了了之左
KG1428 發表於 2014-3-24 21:51 | 顯示全部樓層
錦田變成陰乾對象

77K無直車去粉嶺
251系無得出市區
樂仔〞 發表於 2014-3-24 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-3-24 19:49 發表
51假日縮線的話,荃灣西站開頂閘情況會更嚴重

51 縮線就係唔想錦田既客同行山客迫埋同一班車 , 唔係應該減少頂閘情況咩 ?
FBI2 發表於 2014-3-24 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kchole 於 2014-3-24 20:48 發表
至於正題,我幾欣賞新265M的走線

N969北行經屯公已獲元朗區會通過,只是因為城巴遲遲未做,等下啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工