hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15大埔區巴士路線發展計劃(已加RDP 文件) ...
開啟左側

2014-15大埔區巴士路線發展計劃(已加RDP 文件)

jocosben 發表於 2014-3-24 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-3-24 22:15 發表
72X上青沙有曬心理準備啦,不過經富榮花園、奧運先出到旺角,
足夠令主力旺角客源車程比原來慢10分鐘,不過要駁青沙網絡就要咁搞。

72X做青沙提供轉乘我覺得值得試, 但走線應該有更好既提議吧
KG1428 發表於 2014-3-24 22:49 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

73全日大埔工業村
73A可以改去沙田市中心
72A縮去沙田市中心

咪可以做到聯合班次
HF3204@243M 發表於 2014-3-24 22:54 | 顯示全部樓層
咁 74A 堆車又唔係幫 74B 全日,去晒邊?

272P 落埋葵芳,不如 73X 開葵芳分支好過,咁拉法好明顯拉長條線收貴啲...
不過用番同樣諗法,74A 可以成組車冇晒,用兩三班 74B 頂替,72 都可能會咁,用 272P 頂替

72X 其實冇必要入富榮,早一個路口可能重好,不過都冇所謂,可以直上直落已經可以
HF3204@243M 發表於 2014-3-24 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-3-24 21:37 發表
72A 啲客預時間等車都坐到架 AVC 差啲要企,
好似 73A 咁定點 30 分鐘一班都尚可,
一個鐘?佢痴線架?抗爭到底喇!

74A 直情改行科學園,取代 272S,
亦都唔使開 74B 喇 ...

72 同 72A,老九梗係留 72 食貴價流水...
S3BL100 發表於 2014-3-24 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2014-3-24 22:44 發表

73A又唔係大埔開出, 根本好難同72A做聯合班次, 而且本身73A同73做緊聯合班次, 點同協調到2個聯合班次

況且72A/73A沙田服務範圍爭咁遠,有聯合班次都無用

原帖由 KG1428 於 2014-3-24 22:49 發表
73全日大埔工業村
73A可以改去沙田市中心
72A縮去沙田市中心

咪可以做到聯合班次

而家72A/73A沙田仲都有一定數目捧場客,純粹因為服務範圍遠離鐵路,
將兩條線改晒去沙田巿中心有咩用?埔公客搭28K,北區客搭鐵路,剩返小瀝源、瀝源禾輋乙明全部都唔同你搭巴士啦…
fb.com/scientisthk2usa/
cong 發表於 2014-3-24 23:07 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2014-3-24 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-24 22:54 發表
咁 74A 堆車又唔係幫 74B 全日,去晒邊?

272P 落埋葵芳,不如 73X 開葵芳分支好過,咁拉法好明顯拉長條線收貴啲...
不過用番同樣諗法,74A 可以成組車冇晒,用兩三班 74B 頂替,72 都可能會咁,用 272P 頂替

72X 其實冇必要入富 ...

其實非繁真係應該減既,係74X…

74X繁忙時間多人的方向爆瀉,但係一至五非繁根本唔夠客都仲要開5-7分一班,
好多時每車平均得30個客。

以74X的定線行車時間絕對優勢,非繁就算減到10/12分一班,都唔見得會趕客,反而可以提升乘載率同成本效益。
慳返的資源,維持偏遠地區基本服務好過…

自74A由觀塘縮去九龍灣,倒走唔少兩繁埔公返公客之後,已經無眼睇,
而家話取消,我已經無太大意見,但本身可以做好D,
做大72A轉乘,改72上青沙,同時又俾74B全日。

74B全日的話,我覺得大埔走線可以調整,做太和、大埔中心、富亨、新興、廣福走人,同74X分工,
又將太和、富亨納入大隧轉乘網絡。
九龍灣megabox附近其實係有客,我覺得74B非繁做15分一班,
已經可以送74X來回不經彩虹新蒲崗鑽石山,啟業尾站入隧道,又可以大幅減車,除笨有精…

72X入富榮,似乎係為左令到陳議員支持,但亦似乎係想令到青沙轉車站有快車直落大角咀。
似乎行法會同270B唔同,會係去到窩打老道出口先出連翔道。
問心,咁行其實唔係太差,不過72X改行青沙,真係有為改而改的感覺,倒不如直接搬72上青沙算數…
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2014-3-24 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-3-24 23:08 發表

其實非繁真係應該減既,係74X…

74X繁忙時間多人的方向爆瀉,但係一至五非繁根本唔夠客都仲要開5-7分一班,
好多時每車平均得30個客。

以74X的定線行車時間絕對優勢,非繁就算減到10/12分一班,都唔見得會趕客,反而可以提升 ...

74X非繁開5-7分一班都可以頂閘出九龍,咁都話冇客?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kmb71k 發表於 2014-3-24 23:15 | 顯示全部樓層
72X咁改法, 去大角咀就快左方便左, 去旺角我睇唔到快過而家經獅隧囉

71K咁拆線法, 不如用番而家行法算啦, 搞到原本班客亂晒

其實大埔公路留72A/73A加轉乘都足夠啦
72/74A都係踢出吐露港甚至科學園算啦

你可以取消74A
但唔該你俾番D全日特快出九龍既路線入太和或運頭塘
否則我一定反對
唔好同我講搭火車
某程度上我真係唔鐘意搭火車
大埔墟/太和上車硬係要企到出市區
以上回應,是否可行?是否合適?
238X 發表於 2014-3-24 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 24/3/2014 21:54 發表

留就留 72A, 但係咪要一個鐘咁誇張 ?
半個鐘基本服務是應該吧 .. ?

如果我無記錯,FBI2 想佢開 10-15 分鐘一班的,詳見 F1 板。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知