hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [求證] 城巴三頭用4波波箱?
開啟左側

[問題] [求證] 城巴三頭用4波波箱?

8166NL 發表於 2014-3-25 20:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城巴雙門三頭(除341由一頭改成唔肯定有冇換波箱外)一向用開五波ZF波箱,坐過嘅可以求證,YouTube亦有片可驗證
究竟話得四波嘅source係由邊度得知香港全部凍蘭都係得4波?(最離奇係幾個大網站集體搞錯嘢)

PatPatLeo 發表於 2014-3-25 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2014-3-25 08:05 PM 發表
城巴雙門三頭(除341由一頭改成唔肯定有冇換波箱外)一向用開五波ZF波箱,坐過嘅可以求證,YouTube亦有片可驗證
究竟話得四波嘅source係由邊度得知香港全部凍蘭都係得4波?(最離奇係幾個大網站集體搞錯嘢) ...

你睇邊條片感覺有5波?! (如果幾個大網站都話係4HP500,你會唔會懷疑一下係聽錯左呢 )
請留意以下多年前城巴網站之規格資料。

樓主| 8166NL 發表於 2014-3-25 22:18 | 顯示全部樓層
城巴自己都寫錯規格。有搭過3頭跑公路係咁意有數過波段嘅冇可能數唔到有5波。

畀埋片你睇:
http://www.youtube.com/watch?v=d78UXcJzWZQ

加按:片段及以下文字皆為轉載,轉波時刻經吾確認無誤
另為昨晚忘加以上備註,不慎剽竊抱萬分歉意

0:04 起步-一波油
0:06 一波直
0:08 二波直
0:13 三波,同時有波箱聲出黎
0:22 四波,三波波箱聲消失
0:24 Kickdown,三波
0:34 上番四波
0:50 入五波
1:31 落四波

我唔明點解重有咁多人堅持佢得四波。

mingfai31 發表於 2014-3-25 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 8166NL 於 2014-3-25 22:18 發表
城巴自己都寫錯規格。有搭過3頭跑公路係咁意有數過波段嘅冇可能數唔到有5波。

畀埋片你睇:
http://www.youtube.com/watch?v=d78UXcJzWZQ
0:22  ...

先聲明..我唔識波箱或車既規格個類
我只係用普通人去睇(聽)E條片..
去到50秒個陣其實係似高速(因為落斜)高轉上唔到波咁..一係就似落斜唔俾油而越行越快
又或者咁講..好似唔多覺5波低轉聲..
HX1961 發表於 2014-3-25 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2014-3-25 22:18 發表

畀埋片你睇:
0:22  ...

0:50只系4波高轉既聲,並無上過5波
我之前搭388都錄過

https://www.youtube.com/watch?v=1ZbIcSN91OA

由30秒開始聽
00:32 一波油,
00:34 一波直,
00:38 二波直,
00:44 三波,
00:50, 四波
之後一直到片尾都系四波

樓主| 8166NL 發表於 2014-3-25 22:59 | 顯示全部樓層
我轉載段片入面嗰把四樓兄台「所謂」4波高轉聲係尾牙聲嚟,唔係咩4波高轉,根本副偈依然keep低轉。
留意0:50前兩秒同後兩秒把引擎聲低頻嗰part,0:52已經好明顯係同0:48之前相比低咗。

ZF ecomat 4波同5波比率距離比3波上4波細得多,係冇咁明顯,但畀心機聽一定聽到。如果聽唔到嘅可以用尾牙聲比較。

樓上兄台放出嚟條片其實已經聽到架車上咗5波,大約喺1:52附近。一樣都係要留意引擎低頻聲。如果同0:50至0:55嗰段(即轉4波嗰度開始)相比,引擎聲差唔多頻率(即差唔多轉數),但尾牙聲已經高音咗好多。
 樓主| 8166NL 發表於 2014-3-25 23:28 | 顯示全部樓層

如果重係唔信嘅話,以下轉載另一段片,少咗尾牙聲應該易聽好多。
http://www.youtube.com/watch?v=8skr140yH6E

04'47" 1C
04'49" 1L
04'53" 2L
04'58" 3
05'15" 4
05'23" 5

轉載多段:
http://www.youtube.com/watch?v=DMxmpYm7I4U

01'54" 1C
01'57" 1L
01'59" 2L
02'05" 3
02'12" 4
02'34" 3
02'36" 4
02'48" 5
請特別比較 02'41"及02'48"兩個時刻嘅引擎聲。

NEO_962 發表於 2014-3-25 23:48 | 顯示全部樓層
其實冇記錯呢批車有唔少都有5波,
特別跑三幹真係用4波用5波真係唔難分

不過到底係城仔個網錯, 定係同第批車調轉左 (同期又有批6頭點踩都唔識上5波)
定還是城仔後期加返個5波落去,
ZF Ecomat個5波本來就係optional, 自動波行星齒輪既組合上亦唔排除有呢個可行性 (睇過某本車書先知)
*而後來既6波ATE都係用5HP602
呢個小弟真係唔多知
CTB1545 發表於 2014-3-25 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2014-3-25 22:59 發表
我轉載段片入面嗰把四樓兄台「所謂」4波高轉聲係尾牙聲嚟,唔係咩4波高轉,根本副偈依然keep低轉。
留意0:50前兩秒同後兩秒把引擎聲低頻嗰part,0:52已經好明顯係同0:48之前相比低咗。

ZF ecomat 4波同5波比率距離比3波上 ...
部車速度夠截左油咪低頻聲
FS1819 發表於 2014-3-25 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 25-3-2014 23:48 發表
其實冇記錯呢批車有唔少都有5波,
特別跑三幹真係用4波用5波真係唔難分

不過到底係城仔個網錯, 定係同第批車調轉左 (同期又有批6頭點踩都唔識上5波)
定還是城仔後期加返個5波落去,
ZF Ecomat個5波本來就係optional ...
4HP比5HP同6HP少一組齒輪,係5HP同6HP先可以用Software轉波段數量
唔講・唔等於・唔做