hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有九龍城區議員要求40改回行經九龍城
開啟左側

[服務調整] 有九龍城區議員要求40改回行經九龍城

GW4866 發表於 2014-3-30 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-3-30 15:59 發表

你唔講我完全唔記得仲有 234C 呢條線,
而家呢條線只得一班咁大把, 竟然有機會玩全日 (如果 #55 真係暗示 234C)

不過 234C 基本上 cover 到 40P o既服務範圍,
但係非繁時深井出東九龍究竟會有幾多客,
我好懷 ...
234C去程係有分段,回程(如全日)就要搞雙向分段
同埋234C服務唔到上葵入面,得和宜合道運動場掂到上葵
打開門,行出去,去遠啲!
石頭 發表於 2014-3-30 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2014-3-30 17:40 發表

回程唔做短途客,改為落車拍卡,就可以唔需要雙向分段~

狂想:
如果234C做全日線
40改經安蔭石籬
38往平田方向改經葵芳(運動場)
42C修改青衣走線,經南橋出,加停美孚

咁又點睇?
GW4866 發表於 2014-3-30 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-3-30 19:24 發表

回程唔做短途客,改為落車拍卡,就可以唔需要雙向分段~

狂想:
如果234C做全日線
40改經安蔭石籬
38往平田方向改經葵芳(運動場)
42C修改青衣走線,經南橋出,加停美孚

咁又點睇?
長遠我係想用40P全日代替32做石圍角<>石籬/華員邨之間既短途客,32就可以同其他線(36A)合併重組

你呢個狂想同我早排個狂想差唔多
但現實40荃灣客未必肯兜石籬安蔭
打開門,行出去,去遠啲!
S3BL100 發表於 2014-3-30 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-30 15:18 發表

唔係唔得,只不過啲線要遠離地鐵,同埋只可以行龍翔道
因為要睇住搭地鐵最少要轉一次車個缺點嚟打
所以之前有人提過 13P 取代 13D,2B 轉 2X
就係想東九山上客可以特快落深水埗以西,吸引本來要轉多次車既客

遠離地鐵都要行車時間打得贏(或者至少相若)先得,巴士再快都好難做到 20 分鐘觀塘往返深水步…

13P 變 13D,如果仲要經觀塘巿中心的話,對山上客特咩快?
山上西九係絕對有得做,不過都要睇下條線點行…

都係果句,而家想擺多條新線落觀塘道,似乎都有少少難度…

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-30 15:18 發表

入九龍灣係可以考慮
不過就唔知邊度有車
同埋不如攞 40 38 是但一條入一入去會比較好
(驚塞車就另計)

我係講如果開西九觀塘,方便西九客(而唔係觀塘山上往西九返工)的話,
一定要入九龍灣做獨巿,反方向又可以做埋啟德深水步,否則好難撈。

問題係車從何來…

40 38 都無必要入九龍灣,因為唔使擔心觀塘道無客要走入去九龍灣做獨巿…
況且兩條線繁時雙向都爆,改入九龍灣都會影響觀塘客。

你唔係講 234C 會全日吓話...
咁上葵客會被屈深井價喎...

當然唔係 234C…
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2014-3-31 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2014-3-30 17:40 發表

我回上文個陣睇錯左,
睇左石圍角收 $ 9.20 (234C 分段, 實情應該係收 $ 8.30) ~

我本來 o既意思應該係咁講,
假如 234C 全日, 往新界方向東北葵屈深井價呢個問題上,
咁唯有起去九龍方向個下補償, 例如由石圍角開始收 $ 6.90 (234C 全程收 $ 9.70, 40P 收 $ 8.30 兩者相差 $ 1.40, 咁九龍方向個分後就減 $ 1.40, 當班人坐 234C 返新界之時就收 $ 9.70, 加埋之後都係同本來 o既 $ 16.60 一樣) ~

一係就用八達通優惠處理,
即日來回 234C 減 $ 1.70 (適用於石圍角打後上車之乘客 (即九龍方向收 $ 8.30 批客身上)) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2014-3-31 12:42 | 顯示全部樓層
叫九巴整一日兩班40A行九龍城塞住議員把口算啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2014-3-31 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-3-31 12:42 發表
叫九巴整一日兩班40A行九龍城塞住議員把口算啦.

無啦啦邊度搵兩架車做 40A 先 ?
就算比佢開得到呢條線有幾多人幫襯都係個問題 ~

以前條 40 真係兜到阿媽都唔認得 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
unknown000hk 發表於 2014-3-31 15:03 | 顯示全部樓層
加多D轉乘既路線好過啦,唔使死等40號,塞住D人把口先
例如: 2A/6D<>30X/33A/36A/37/38A/234X
石頭 發表於 2014-4-1 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2014-3-30 20:03 發表
長遠我係想用40P全日代替32做石圍角石籬/華員邨之間既短途客,32就可以同其他線(36A)合併重組

你呢個狂想同我早排個狂想差唔多
但現實40荃灣客未必肯兜石籬安蔭 ...

咁而家40都要兜到美孚先走,回程仲要兜長沙灣廣場,其實兩條走線差唔多兜,
但如果經安蔭石籬,非繁忙時間40的車程有機會用更少時間~