(A6)相片及短片分享/攝影技術討論
(A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目 (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(B0)香港巴士車務及車廂設備討論 (B1)香港巴士廣告消息討論 (B2)香港巴士討論 (B22)巴士迷交流天地 (B3)巴士多媒體分享區 (B13)巴士車輛相片庫 (B18)香港巴士路線相片集
(B4)兩岸三地巴士 (B5)外地巴士討論 (B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B71)焦點巴士動向 (B72)廣告巴士追蹤最前線 (B8)路線資料表擂台
(B9)巴士車隊資料庫 (B11)巴士精華區 (B15)舊掛牌資料庫 (B16)新加坡巴士 (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻   (D1)公共交通有關商品 (D2)汽車及其他模型  
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表   (R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路

13 12
發新話題
Share |

[分享] 《年代大激鬥》第8集講巴士舊史

《年代大激鬥》第8集講巴士舊史

引用:

巴士是我們常用的交通工具之一,歌手許廷鏗、吳若希,與「星夢幫」的鄭俊弘、王君馨,對古今巴士有多少認識?尖沙咀碼頭巴士總站與旁邊的鐘樓同樣曾面臨被拆的危機,幸好最終也逃過一劫,但許廷鏗面對「明燈」鄧英敏竟敢出言侮辱,看來都是劫數難逃!1998年前,港島區的巴士專營權由中巴奪得,但由於人們對服務不大滿意,以致喪失專營權。不過,原來中巴於春節期間有一項貼心服務……紅隧擠塞是纏繞香港多年的本土問題,但原來七、八十年代曾有人提出一大膽建議改善情況,不知四位嘉賓又有何建議提供呢?

自電視機頂盒節目表

各巴士迷留意一下呢集《年代大激鬥》喇!
播出時間係下星期三晚上10:30

唔知又會唔會有一集講港鐵呢?

對節目集數簡介內的內容也挺有興趣,有冇人知答案呢?
1. 中巴於春節的貼心服務
2. 七、八十年代解決紅隧塞車的建議

根據過往經驗,tvb.com 要o係第七集播完先會有內容,唔知仲會有咩巴士「舊史」呢?

引用:
在香港,除了港鐵之外,巴士應該是最多人乘坐的交通工具。今集主持與嘉賓來到尖沙咀旅遊區,到訪逃過被拆一劫的尖沙咀碼頭巴士總站,回答與香港巴士服務有關的歷史問題。身為歌手的吳若希和許廷鏗,以及「星夢幫」的鄭俊弘、王君馨,對古今巴士又有多少認識?

在尖沙咀碼頭巴士總站旁的鐘樓,當年也曾面臨被拆危機,幸好得到市民大眾聲援,最終得以保存,更獲得一次翻新機會。當年TVB曾派主持走進44米高的鐘樓內,看看鐘樓不為人知的一面,而這段片段就成為今集的其中一道問題。身為屯門王子的「明燈」鄧英敏於這道片段題現身協助嘉賓,但許廷鏗竟然未有聽過「屯門王子」的大名,難怪會答錯問題!

香港於1933年實施巴士專營權制度,其中港島區專營權由中華巴士有限公司獲得,可是由於港島區乘客對其服務不大滿意,以致最終於1998年喪失專營權。不過,原來每逢農曆新年,中巴都有一項貼心服務,而這項服務居然給今集其中一位糊塗女嘉賓猜中了,大家知道那是甚麼服務嗎?

除了巴士,每天還有不少車輛經紅磡海底隧道過海,而多年來,紅隧的擠塞情況始終如一,政府需想方設法為過海隧道分流。但是,原來早在七、八十年代,曾有人提出過一個大膽的建議以圖改善情況,政府更在聽取意見後,於另一條隧道進行試驗,而且反應不俗。究竟該方法能否套用於現今的情況?眾嘉賓又會提出甚麼改善方法呢?
點鮮冇人肯o係節目播出前討論呢? 我真係想知答案,係要人等到節目播出街……
定係我擺錯板,請板友指正呃。

所謂中巴貼心服務, 可能只係提供通宵線而已.......
而改善紅隧塞車建議, 段估咪又係把其中一條行車線改為雙層, 共提供三條行車線, 兩條俾私家車, 一條俾貨車/巴士

今晚節目似係有o係車廠範圍拍攝(吳若希社交網站既圖片,見有張合照背景係石屎地、且有地下車位黃色marking,但唔見有巴士)  邊間公司提供車廠場地拍攝? 如果係九巴,梁乃鵬有無份搭路?

巴士同吳若希 好吸引

引用:
原帖由 GCx468 於 2-4-2014 05:05 PM 發表
今晚節目似係有o係車廠範圍拍攝(吳若希社交網站既圖片,見有張合照背景係石屎地、且有地下車位黃色marking,但唔見有巴士)  邊間公司提供車廠場地拍攝? 如果係九巴,梁乃鵬有無份搭路? ...
http://programme.tvb.com/variety/betyourremember/video/533756/174539
架舊巴士車身寫住  xxxx(1933)LTD,你話會唔會係九巴?

據知,第十集主題會講鐵路,但重點在於電車。(當然討論呢方面就去番電車板……)

睇完個節目,覺得內容冇咩意見同以前果啲講香港歷史節目差唔多,冇咩太大分別
不過的我覺得TVB真係好小器,連一架行緊巴士嘅banner,都要朦住個品牌名
我初初睇到其中一架車嘅banner被遮住,以為眼花
點知再睇到其中一架AVBE嘅banner係手錶廣告,都要遮住個名
開奶茶,易消達依啲就唔駛遮,名牌就偏偏要遮
平時睇娛樂台訪問啲明星去品牌活動,個明星企係個佈景板
就朦住哂塊佈景板,淨係"括"住個明星,睇完都覺得哂氣,俾你遮你又遮唔得哂
唔好話TVB冇義務幫你賣廣告呀
咁不如唔好出外景,係個廠度搭景算吧啦

佢講紅隧單邊線起多層幾吸引, 完全冇聽過
仲有佢講起舊機場起果個試驗隧道又係未聽過, 唔知係咪後來既機隧, 不
過睇片又唔多似
本帖最近評分記錄
  • smal iLike +1 好似珍寶佬講過架。果條隧道係咪機場跑道裡 ... 2014-4-3 00:53

引用:
原帖由 oxball 於 2014-4-3 00:23 發表
仲有佢講起舊機場起果個試驗隧道又係未聽過, 唔知係咪後來既機隧, 不
過睇片又唔多似
Google search 左有關字眼,但只搵到香港仔隧道係起之前曾經開鑿左條試驗隧道
唔知係咪 TVB 既錯,定係呢條唔關事呢?

Ref : http://www.hk-place.com/view.php?id=337
再見偉大而堅!

引用:
原帖由 oxball 於 2014-4-3 00:23 發表
過睇片又唔多似
在現有隧道加多個建築物,要考慮建築物的結構負荷問題,
紅隧本身樓底就唔高,加多層石屎,樓底矮到唔知得返幾多車先行到
加多層上層係未又起緊急出口通道?
仲有一條線有上下層,三條線是但一條有緊急事故,d車無得緊急切線離開隧道
加多層,不如紅隧隔離再起多條行車管道好過...
每日在長命斜等車的乘客

13 12
發新話題
Share |