hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《年代大激鬥》第8集講巴士舊史
開啟左側

[經歷分享/報告] 《年代大激鬥》第8集講巴士舊史

lsc04d11 發表於 2014-3-27 19:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

巴士是我們常用的交通工具之一,歌手許廷鏗、吳若希,與「星夢幫」的鄭俊弘、王君馨,對古今巴士有多少認識?尖沙咀碼頭巴士總站與旁邊的鐘樓同樣曾面臨被拆的危機,幸好最終也逃過一劫,但許廷鏗面對「明燈」鄧英敏竟敢出言侮辱,看來都是劫數難逃!1998年前,港島區的巴士專營權由中巴奪得,但由於人們對服務不大滿意,以致喪失專營權。不過,原來中巴於春節期間有一項貼心服務……紅隧擠塞是纏繞香港多年的本土問題,但原來七、八十年代曾有人提出一大膽建議改善情況,不知四位嘉賓又有何建議提供呢?

自電視機頂盒節目表

各巴士迷留意一下呢集《年代大激鬥》喇!
播出時間係下星期三晚上10:30

唔知又會唔會有一集講港鐵呢?

對節目集數簡介內的內容也挺有興趣,有冇人知答案呢?
1. 中巴於春節的貼心服務
2. 七、八十年代解決紅隧塞車的建議

根據過往經驗,tvb.com 要o係第七集播完先會有內容,唔知仲會有咩巴士「舊史」呢?

樓主| lsc04d11 發表於 2014-4-2 05:55 | 顯示全部樓層
在香港,除了港鐵之外,巴士應該是最多人乘坐的交通工具。今集主持與嘉賓來到尖沙咀旅遊區,到訪逃過被拆一劫的尖沙咀碼頭巴士總站,回答與香港巴士服務有關的歷史問題。身為歌手的吳若希和許廷鏗,以及「星夢幫」的鄭俊弘、王君馨,對古今巴士又有多少認識?

在尖沙咀碼頭巴士總站旁的鐘樓,當年也曾面臨被拆危機,幸好得到市民大眾聲援,最終得以保存,更獲得一次翻新機會。當年TVB曾派主持走進44米高的鐘樓內,看看鐘樓不為人知的一面,而這段片段就成為今集的其中一道問題。身為屯門王子的「明燈」鄧英敏於這道片段題現身協助嘉賓,但許廷鏗竟然未有聽過「屯門王子」的大名,難怪會答錯問題!

香港於1933年實施巴士專營權制度,其中港島區專營權由中華巴士有限公司獲得,可是由於港島區乘客對其服務不大滿意,以致最終於1998年喪失專營權。不過,原來每逢農曆新年,中巴都有一項貼心服務,而這項服務居然給今集其中一位糊塗女嘉賓猜中了,大家知道那是甚麼服務嗎?

除了巴士,每天還有不少車輛經紅磡海底隧道過海,而多年來,紅隧的擠塞情況始終如一,政府需想方設法為過海隧道分流。但是,原來早在七、八十年代,曾有人提出過一個大膽的建議以圖改善情況,政府更在聽取意見後,於另一條隧道進行試驗,而且反應不俗。究竟該方法能否套用於現今的情況?眾嘉賓又會提出甚麼改善方法呢?

點鮮冇人肯o係節目播出前討論呢? 我真係想知答案,係要人等到節目播出街……
定係我擺錯板,請板友指正呃。
kiwai 發表於 2014-4-2 07:19 | 顯示全部樓層
所謂中巴貼心服務, 可能只係提供通宵線而已.......
而改善紅隧塞車建議, 段估咪又係把其中一條行車線改為雙層, 共提供三條行車線, 兩條俾私家車, 一條俾貨車/巴士

GCx468 發表於 2014-4-2 17:05 | 顯示全部樓層

今晚節目似係有o係車廠範圍拍攝(吳若希社交網站既圖片,見有張合照背景係石屎地、且有地下車位黃色marking,但唔見有巴士)  邊間公司提供車廠場地拍攝? 如果係九巴,梁乃鵬有無份搭路?
PKD32 發表於 2014-4-2 17:09 | 顯示全部樓層
巴士同吳若希 好吸引
 樓主| lsc04d11 發表於 2014-4-2 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2-4-2014 05:05 PM 發表
今晚節目似係有o係車廠範圍拍攝(吳若希社交網站既圖片,見有張合照背景係石屎地、且有地下車位黃色marking,但唔見有巴士)  邊間公司提供車廠場地拍攝? 如果係九巴,梁乃鵬有無份搭路? ...

http://programme.tvb.com/variety/betyourremember/video/533756/174539
架舊巴士車身寫住  xxxx(1933)LTD,你話會唔會係九巴?

據知,第十集主題會講鐵路,但重點在於電車。(當然討論呢方面就去番電車板……)
82M 發表於 2014-4-2 23:30 | 顯示全部樓層

睇完個節目,覺得內容冇咩意見同以前果啲講香港歷史節目差唔多,冇咩太大分別
不過的我覺得TVB真係好小器,連一架行緊巴士嘅banner,都要朦住個品牌名
我初初睇到其中一架車嘅banner被遮住,以為眼花
點知再睇到其中一架AVBE嘅banner係手錶廣告,都要遮住個名
開奶茶,易消達依啲就唔駛遮,名牌就偏偏要遮
平時睇娛樂台訪問啲明星去品牌活動,個明星企係個佈景板
就朦住哂塊佈景板,淨係"括"住個明星,睇完都覺得哂氣,俾你遮你又遮唔得哂
唔好話TVB冇義務幫你賣廣告呀
咁不如唔好出外景,係個廠度搭景算吧啦
oxball 發表於 2014-4-3 00:23 | 顯示全部樓層
佢講紅隧單邊線起多層幾吸引, 完全冇聽過
仲有佢講起舊機場起果個試驗隧道又係未聽過, 唔知係咪後來既機隧, 不
過睇片又唔多似

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
smal + 1 好似珍寶佬講過架。果條隧道係咪機場跑道裡 ...

查看全部評分

S3BL417 發表於 2014-4-3 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 oxball 於 2014-4-3 00:23 發表
仲有佢講起舊機場起果個試驗隧道又係未聽過, 唔知係咪後來既機隧, 不
過睇片又唔多似

Google search 左有關字眼,但只搵到香港仔隧道係起之前曾經開鑿左條試驗隧道
唔知係咪 TVB 既錯,定係呢條唔關事呢?

Ref : http://www.hk-place.com/view.php?id=337
cx734 發表於 2014-4-3 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 oxball 於 2014-4-3 00:23 發表
過睇片又唔多似

在現有隧道加多個建築物,要考慮建築物的結構負荷問題,
紅隧本身樓底就唔高,加多層石屎,樓底矮到唔知得返幾多車先行到
加多層上層係未又起緊急出口通道?
仲有一條線有上下層,三條線是但一條有緊急事故,d車無得緊急切線離開隧道
加多層,不如紅隧隔離再起多條行車管道好過...
每日在長命斜等車的乘客