hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔知城記/其他巴士公司有冇諗過為批E500(直梯版)加位.? ...
開啟左側

[問題] 唔知城記/其他巴士公司有冇諗過為批E500(直梯版)加位.?

tkf_2005 發表於 2014-3-31 15:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Lazzerini 都出左輕量位...而如果巴士公司肯加位,
上層近門位一邊跟番現有E50D SETTING 都應該加得足2排,上到57位.
梯位都唔預佢會加多排,加完真係窄唔少...
一邊闊D一邊窄D都仲可以叫比客仔揀下坐左排定右排...

對城記黎講,遲下南港島/西港島開通,又少左客,
如果8100-8319都改得到上層57座,TOTAL  都多左大約10架12米車載客量...
***E500NG-8320-8360(低載) 如果改得應該都直接上59座,可以唔洗驗多次車...

更何況,城記對服役中車隊更新都唔係冇前科,
如果改得成,都可以叫配合黎緊車隊整合計劃同為來年CUT線作準備~

kmbodth 發表於 2014-3-31 18:54 | 顯示全部樓層
如果城仔有意為低載E50D加位,一早可學老9改訂單。
另外正如在下早前建議,新記可接收原本城記嘅車,繼而將5555-5582訂單改為E50D。
有指就唔到交貨期所以先買舊款E500,其實將舊車續多幾個月就等到交貨啦,5555-5582同樣板80xx出牌差幾個月,舊車續多幾個月用到盡仲好啦,資產淨值短期下跌斷估唔會搞到又要巨額回贈甚至破產掛
bnr34 發表於 2014-3-31 19:24 | 顯示全部樓層
加座位係一定要驗車, 所以通常就返年驗先至會做類似動作
現時e500冇類似單邊高載設定, 所以一定要重新做 type approval

不過加完座位,就會輪到風口位就會對唔正座位, 將來冷氣一變弱就大鑊了

...

換車期既計劃一早要提交運輸署, 唔相信巴士公司誅多要求搞到買唔切車都係額外續期既一個理由

將啲車左手交右手, 重新噴過油都要時間同金錢, 唔係單單入紙申請轉公司咁簡單架
kmbodth 發表於 2014-3-31 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 bnr34 於 2014-3-31 19:24 發表
換車期既計劃一早要提交運輸署, 唔相信巴士公司誅多要求搞到買唔切車都係額外續期既一個理由將啲車左手交右手, 重新噴過油都要時間同金錢, 唔係單單入紙申請轉公司咁簡單架
原來有提交換車期計劃..但似乎上年度個計劃有好大改進空間。一方面早退舊車,仲要急住買多堆重多700kg嘅車黎燒油,唔等改良版。請問唔通個計劃要早幾年一次過plan好,未能準確計到準一準eg:交貨期?
另外貼全車身廣告成本大概幾多?thx

如果有長期嘅全廣要上,直頭連自家招聘廣告都慳翻

在下早前的ff是將7040-59改予新記,續埋堆細7/若干舊車,唔洗重新翻髹之餘,又好似不涉及過戶,過幾個月就可以用E50D取代細7
8166NL 發表於 2014-3-31 20:33 | 顯示全部樓層
如果真係幫直梯車加位,其實就算用薄凳都冇可能單靠門位加凳加到57個位。而家門位嗰邊唔計最尾嗰五張凳其實都已經14排,同低載E50D一樣多,高載版尚且只能偷位加到門位梯位各一排,一次過喺一邊偷到兩排位真係唔敢諗會窄成點。
參考例子其實有都柏林三軸B9,用曲梯,有啲似城新曲梯E500,但係就係玩單邊高載做到上層57個位,以此推算直梯車頂多做到上層塞55個位
不過既然都係要重做type approval,順便改埋冷氣槽再一次過type approval我諗唔會加特別多功夫掛
dogdog 發表於 2014-4-1 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2014-3-31 20:33 發表
如果真係幫直梯車加位,其實就算用薄凳都冇可能單靠門位加凳加到57個位。而家門位嗰邊唔計最尾嗰五張凳其實都已經14排,同低載E50D一樣多,高載版尚且只能偷位加到門位梯位各一排,一次過喺一邊偷到兩排位真係唔敢諗會窄成點 ...

同埋張凳本身都係錢,咁舊果堆凳唔通扔左佢咩
 樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-1 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 8166NL 於 2014-3-31 20:33 發表
如果真係幫直梯車加位,其實就算用薄凳都冇可能單靠門位加凳加到57個位。而家門位嗰邊唔計最尾嗰五張凳其實都已經14排,同低載E50D一樣多,高載版尚且只能偷位加到門位梯位各一排,一次過喺一邊偷到兩排位真係唔敢諗會窄成點 ...

咁講法,咁即係最多都係搞到上層門位一邊攝多一排咁大把....