hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [理性討論]講真,E50D真係我認為最惡坐啲巴士 ...
開啟左側

[服務調整] [理性討論]講真,E50D真係我認為最惡坐啲巴士

tkf_2005 發表於 2014-4-3 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HUgo8370 於 2014-4-3 01:36 發表
運吉署俾咩?好似8000個尾登組件張咗少少都唔得你諗吓長多10cm可唔可行?

E500一出都拎過闊批文啦...

佢肯正正經經,拉到12.1米長,再同運吉傾,冇話唔得....掛...

*40英尺櫃都=12.19米啦...
kaladze 發表於 2014-4-3 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 sam0904 於 2014-4-2 22:54 發表
老九果批最大敗筆真係張凳

坐墊真係薄到呢
坐過咁多巴士中 呢隻車真係唯一一款巴士係坐到講哂粗口

話說E50D打冷震的問題真係好嚴重下
唔止老九 城巴果批都有呢個問題
有次坐681坐中其中一部 一停車就係咁震 : ...

個人認為呢個問題城記批市區躉最犀利,直頭震到好似坐按摩椅咁。
s031096 發表於 2014-4-3 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-4-2 23:42 發表
除左窄位呢樣間間公司同買咩車都出現既問題外,
E500MMC 的確係有幾個白痴設計,完全係違反人體工學。

(1) 呢個好多人都鬧左好耐,就係三軸 Trident 車系中尾軸距太短,根本就唔夠位裝兩對背對背位,E500MMC 仍然夾硬裝仲要用 ...
裝工就要多謝香港巴士公司隊成千部車去廣通砌啦
NEO_962 發表於 2014-4-3 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 s031096 於 2014-4-3 21:05 發表
裝工就要多謝香港巴士公司隊成千部車去廣通砌啦
問題在於同樣珠海出世既蛋又冇事果下先奇怪
brianlhm 發表於 2014-4-4 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2014-4-2 14:02 發表

都係果句, 成日拎17年前的車來同宜家新車比, 咁真係無得比
我夠可以講3+2 ADS 舒服過雞鴨車啦, 起碼有冷氣先

3ASV, ATR 上層都係59座, 但人地係正常座椅先, Legroom 都合理
而ATENU, AVBWU, 8361打後 果d 用埋晒d ...

其實E3ATR 仲頂腳過ATENU
都唔知ATENU裝到咁貼窗做咩
LF5502 發表於 2014-4-4 01:19 | 顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

座椅闊 480mm
愛護狗疤力量
JF1261 發表於 2014-4-4 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2014-4-4 01:13 發表

其實E3ATR 仲頂腳過ATENU
都唔知ATENU裝到咁貼窗做咩

講開橙蛋又真係裝得無咁貼窗
但搞到通道窄過ATENU 好多, 不過我行條通道最多咪十秒
坐係個位就起碼10分鐘, 咁橙蛋做法就好d
3ASV174 發表於 2014-4-4 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-4-4 01:19 發表
座椅闊 480mm
張凳唔似闊得過以前,而且坐落唔覺得比 ATSE 既 Revo 闊,
我覺得都只係 440mm 黎,應該無車用 480mm。
brianlhm 發表於 2014-4-4 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2014-4-4 01:24 發表

講開橙蛋又真係裝得無咁貼窗
但搞到通道窄過ATENU 好多, 不過我行條通道最多咪十秒
坐係個位就起碼10分鐘, 咁橙蛋做法就好d

最好野就係每兩行就中窗框
坐個啲就真係要摺埋自己先得
S315E 發表於 2014-4-4 04:35 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2014-4-3 00:53 發表

橙蛋仲有個細節位係好好的
就係椅腳係裝係座位中間位置,
而ATENU 係裝係座位邊位

當你坐通道位, 而又想伸隻腳去前面果陣, 橙蛋係完全沒有障礙
而ATENU 就被椅腳阻住 ...

櫈腳嘅問題,其實躉開始已經有,個位重要只係放到隻半腳…