hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

transbus 發表於 2014-4-5 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2014-4-5 00:47 發表
倒不如叫人搭2B/2F
在九龍塘行去映月台轉車

我只見到官員想人自己諗計去石硤尾站月台轉(列)車

邊個當日話過一男子過海打工,
之後大家搭車會有運行,
依家不妨講兩句呀。

係行運,不過下下行個大嘅..

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
s3n354 發表於 2014-4-5 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-4 23:56 發表

搵你就免喇,你平時都係作開一D治標不治本,以達到目的而唔係解決問題為首要考慮的路線建議,
當然都會好過今次呢份垃圾RDP既…

如果可以off-site做part-time幫手整RDP既話,我唔介意年中花少少時間幫九巴度橋,
撥亂反正,順 ...

係時候入紙申請, 我義務上16樓幫手度份正常兼區會唔會反檯既2015荃葵青RDP又點話
yyy5138 發表於 2014-4-5 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-4-5 00:35 發表
首先,事先聲明,本人並不是九巴員工,也沒有策劃此份RDP.

講番呢份垃圾,有幾樣野我覺得仲可以接受:
1/ 87D提速,因為唔係飛富安,而係飛埋一城濱景,的確可以快好多,挑剔也無謂,其實仲可以減多D車
2/ 40X提速減車,佢飛富 ...

雖然87D提速係有減車空間
但其實87D靠馬市+耀安食糊
富安+沙田客真係唔多(特別係回程)
夜晚返到馬市都仲有半車客
提速後話唔定仲可以吸引返馬市一帶馬鐵客
用不着減5部咁多掛
富 豪 大 法 好!
av335 發表於 2014-4-5 00:55 | 顯示全部樓層

問題係281X改路後唔夠車,23架仲要同81C/281B分,點支持
KG1428 發表於 2014-4-5 00:57 | 顯示全部樓層
石硤尾是否多公公婆婆??

一旦通過後,他們被迫日日上上落搭MTR
kps19862008 發表於 2014-4-5 01:01 | 顯示全部樓層
睇個款九巴先唔多想做40X,最終目的都唔知係咪條度縮數幾好計,
最好你地塞爆條43X,請馬鞍山居民善用已經飽和既城隧轉車站出入葵涌,
40X收檔唔玩,之後呢三線43X,46X,47X,象徵式加一兩架車,
咁又節省到十架八架車 呢d純正叫賺到盡算到盡,老九正向呢個大目標重點發展,
不過現實就當然唔會咁完美,鬼叫40X多客,否則老九真係夠膽咁做,

KG1428 發表於 2014-4-5 01:06 | 顯示全部樓層

今次改動
看怕新田圍﹐澤安成為孤島

得疏落巴士提供服務

住在兩條邨居民,自求多福吧
KZ9314@YCC 發表於 2014-4-5 01:09 | 顯示全部樓層
睇完沙田份RDP
雖然總比之前流傳合拼85K/86K同咩249Y果份好
不過我都係重申之前講到口水乾果兩點:
1. 280X同246X應該對調九龍區行車路線
2. 80X延長至大圍並保留全日服務, 反而取消89B

另外, 88X客量十分成疑, 試問有幾多人會特登等佢去藍田?
同一條線兩種走法, 對九龍區既乘客造成不便(大家響新聞都睇到部分市民睇指示既意識較差)
一個唔好彩咁岩走左班車既話 坐港鐵出去咪仲好
一係就將88X同83X做順向同反向循環線(37A 37B mode), 比乘客選擇先公路後觀塘道定相反
83A同83X可以合併, 一黎沙田市中心有速度差唔多既89比人揀 應該盡量避免兩線爭客

馬鞍山/第一城/廣源第時坐乜去石硤尾? 理應搵條青沙線cover過去石硤尾果邊離補服務
第一城內圍/愉田苑/威院/愉翠苑一次過無左89X去市中心/86回程服務 好多區內客都見車就上
所以亦應該幫80K加返部車清客(而家好多時非繁都坐滿至少七成)
mak5052 發表於 2014-4-5 01:14 | 顯示全部樓層
成份RDP,都有不少毛病,建議修訂如下:
1:81C/281B/281X之整合,建議正式拆分81C,281B/281X全日
2:83X/89X重組,建議修改如下:
83X拉到石門,做濱景及小瀝源
89X縮至沙田圍
新設289:沙田站←→平田,沙田如798,九龍如277E加15,大老山至創紀之城不停車
3:建議將48復活(行青沙、四美及只到海濱)取代開246X,以讓荃葵入青沙network
4:所有青沙線票價應再議
5:建議新86/新86C對調九龍總站,87D可以不更名,86A拉去新城市(沙田用N170行法)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 所有青沙線票價應再議

查看全部評分

mak5052 發表於 2014-4-5 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ9314@YCC 於 2014-4-5 01:09 發表
睇完沙田份RDP
雖然總比之前流傳合拼85K/86K同咩249Y果份好
不過我都係重申之前講到口水乾果兩點:
1. 280X同246X應該對調九龍區行車路線
2. 80X延長至大圍並保留全日服務, 反而取消89B

另外, 88X客量十分成疑, 試問 ...
石硤尾問題,用281M延長到石硤尾來攪,再加所有行經大圍線同86A、281M之BBI,如何?