hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

LD9156 發表於 2014-4-20 14:38 | 顯示全部樓層

有個想法,大家不妨俾下意見
89C,89P取消
一至六早繁:
89D烏溪沙開經馬鞍山路直達大老山,不經市中心,耀安,富安及彩虹(停啟業)
班次:6-7
開特別班:
市中心開,經福安,耀安直達大老山,不經富安及彩虹(停啟業)
班次:3-7
頌安開,經恆安,欣安,富安總站直達大老山,經彩虹
保泰街開,經海皮,富安總站直達大老山,經彩虹
恆安開,經富安總站直達大老山,不經彩虹
班次:8-15 此班次目的用於清富安客,但因已有頌安特車及海皮特車,故較疏
同時段85M加停彩虹總站
KZ9314@YCC 發表於 2014-4-20 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 LD9156 於 2014-4-20 14:38 發表
有個想法,大家不妨俾下意見
89C,89P取消
一至六早繁:
89D烏溪沙開經馬鞍山路直達大老山,不經市中心,耀安,富安及彩虹(停啟業)
開特別班:
市中心開,經福安,耀安直達大老山,不經富安及彩虹(停啟業)
班次:3-7
頌安開,經 ...

咁樣太過村巴形式啦, 就算只係繁時有呢個安排都未必夠客啦
matchnacu 發表於 2014-4-20 17:44 | 顯示全部樓層

回復 1174# 的帖子

如果非繁89D都飛富安,咁當時都幾肯定海旁同富安一齊反枱!即使宜家原狀,睇容生banner都傾向反對,而民記張生,招生&葛女士都出埋banner反對。 =反枱

至於286M問題,84M被82X吞,算啦!你吞啦!但係可唔可以將286M加密,出九龍方向入富安,最多入馬鞍山嗰陣唔入富安。
仲有,84M响4部車可否响非繁時歸286M擁有?
LD9156 發表於 2014-4-20 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 matchnacu 於 2014-4-20 17:44 發表
如果非繁89D都飛富安,咁當時都幾肯定海旁同富安一齊反枱!即使宜家原狀,睇容生banner都傾向反對,而民記張生,招生&葛女士都出埋banner反對。 =反枱

至於286M問題,84M被82X吞,算啦!你吞啦!但係可唔可以將286M加密,出九龍方向入富 ...
歡迎討論
82X/84M/85M/89D/286M重組

82X 富安花園<>黃大仙 (循環線)
富安花園開:84M原線至小瀝源報案中心>82X原線至黃大仙>82X原線至愉翠苑>84M原線至富安
新增轉乘優惠: 284>82X 補差額(補償濱景/碧濤乘客)
收費維持一不變
加一車

84M取消

85M 來回改經大老山公路(耀安至大老山段),往黃大仙方向加經彩虹總站)

新增284M 馬鞍山市中心<>樂富
馬鞍山市中心開:286M原線至錦泰苑>富安總站>亞公角>沙田醫院>大老山隧道>志蓮淨苑>龍蟠苑>黃大仙中心>84M原線至樂富
樂富開:84M原線至大老山隧道>286M原線至馬鞍山市中心
班次: 10-20
用車: 九輛收費6.9

89D 往藍田站方向不經彩虹通道

新增284P 馬鞍山市中心<>黃大仙
馬鞍山市中心開:284M原線至大老山隧道>85M原線至黃大仙總站(不設回程)
開出時間: 星期一至五 0745 0815
黃大仙開: 85M原線至大老山隧道>284M原線至馬鞍山市中心
開出時間: 星期一至五 1815 1845
目的: 補償富安<>新蒲崗的服務空白

286M取消
kmb71k 發表於 2014-4-20 23:42 | 顯示全部樓層
呢篇文就快變成路線建議版
點解版主仲未出o黎正視下?
以上回應,是否可行?是否合適?
Lawliet 發表於 2014-4-21 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-4-20 09:54 發表

82X 因為條 84M 89X 喺度先蝕定係咩?

[google map fighter]
其實我主張繁時村巴 MODE (RDP 條 84M 唔算),非繁密車轉密車 (最多十分鐘一班,簡單嚟講啫係城隧 MODE)

廣源嗰度,拉走 89D 留番 83X,啫係話條 82X 重組完由 ...

85A取消
85 CUT車
重有趣過80X搬上山既建議 沙中線後可能得既 但而家講既話...
其他線意見同S3BL100版友回你既差唔多
82X兜 89X兜 89縮線趕客等等

原帖由 S3BL100 於 2014-4-20 12:03 發表

下繁返沙角/水泉澳,當然係 80X 一條線密食…

至於上繁,80X 拆水泉澳一條、乙明村街一條,兩邊都各只係得一條線,直入大隧,先係最有效率囉…

80X下繁要做到幾分鐘先得?
原線繁時飽和 重要加埋"三萬人"既水泉澳
(題外話 岩岩夜晚10點零九龍灣坐80X番沙田 原來都會坐滿架金豬)

如果 83X 做火炭濱景的話,其實可以濱景之後經迴旋處直接轉落大老山公路,上返廣源,
咁咪唔會同 89X 重疊…
又話者,轉入石門,再轉返出小瀝源路,都可以。

到時 83X 唔需要開到好密,不過我覺得火炭上大隧係值得做,
而且繁忙時間真係有返工需求,我覺得用 83X 開發呢班客,同時令到 89X 可以繼續做富豪花園
好過拉佢上水泉澳,因為水泉澳都仲有其他線可以拉上去,而行車時間又同 83X 差唔多。

至於你話 89X 行第一城外圍,叫入面班客轉車,我覺得諗下就算喇,
銀城街係 89X 客倉,牽涉勢力同人口數目,比起將會變成半個孤島的富豪花園,仲多。

火炭繁時有客我認同
但非繁有客?又話唔介意做疏少少 濱景廣源客又會點睇?

89X你CUT 3架車 重要行原線(草地滾球場入第一城燈位計 到去番報案中心 非繁快極都要10 - 15分鐘左右)
班次要開20定25一班?
講真89X縮沙田圍 我覺唔係大問題(假設為左比沙火條坑其他線)
但你要CUT車 就好大問題(89X碩門 叫富豪花園硬食284轉乘吧喇)

你既方案我只會覺
83X + 89X 兩條頹班次既趕客線
而且我唔睇好83X非繁會好過現時80X非繁客源
leslie 發表於 2014-4-21 01:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-4-20 13:56 發表
新田圍冇左咁多野
經多個大圍出直都好合理...

新田圍無左80M又無埋281M出九龍塘的話,一定不接受(同程SIR傾過了),起碼要沙中線落成先可以考慮281M轉區內...

出了一篇新文章, 再解釋一次, 以定線計, 九記開初就錯找了行大埔道的86B改成青沙線, 引致今天青沙轉車亂局...否則, 新田圍留281M做獅隧轉乘+區內+九龍塘用,87B上青沙,才有可能做到各小區都有車上青沙, 而就算20分鐘一班, 但在編班時夾好, 大部分區(特別是博康-顯徑)都可做到10分鐘上到去青沙的車, 那也可達成減車的效果
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/04/19/69784
L. Chan - 我們堅持才有希望!
S3BL100 發表於 2014-4-21 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2014-4-21 01:42 發表

新田圍無左80M又無埋281M出九龍塘的話,一定不接受(同程SIR傾過了),起碼要沙中線落成先可以考慮281M轉區內...

出了一篇新文章, 再解釋一次, 以定線計, 九記開初就錯找了行大埔道的86B改成青沙線, 引致今天青沙轉車亂局...否則, 新田圍留281M做獅隧轉乘+區內+九龍塘用,87B上青沙,才有可能做到各小區都有車上青沙, 而就算20分鐘一班, 但在編班時夾好, 大部分區(特別是博康-顯徑)都可做到10分鐘上到去青沙的車, 那也可達成減車的效果
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/04/19/69784

你篇文,HF3204 兄早已經晌 #1164 quote 左,而我亦已經晌 #1167 就重點回應,唔知兄台有無睇到?

其實當初搵 86B 變 286X 根本無錯,一來以當時格局,無其他巴士線適合改入美田做孤島客,
如果 86B 來回入美田,但係照行大埔道,就意味九龍方向一樣要大圍兜圈,去到松嶺路屈返出去,
而唔能夠好似 286X 咁,美田路直接右轉上青沙,到頭來一樣延長行車時間。

而我覺得又無理由因為呢個原因,而反對為美田呢個孤島提供合適服務,
況且 286X 仲要用來俾美田轉乘去油尖旺…

其次,286X 客量比 86B 上升唔少,已經說明當初改線無錯。

87A 同 86A 87B 重疊,改完之後 86A 87B 之間的重疊程度少好多,所以改 87A 而唔改 86A 87B 先係正路。
而且改線唔係淨係睇現有格局,仲要睇埋整體地區發展,
每條村有一條線上青沙係無錯,但係 87B 改上去,87A 唔改的話,咁水泉澳應該搭咩車上青沙、深入油尖旺?
無理由唔考慮埋孤島的需要囉。

而顯徑相比之下已經唔算係好孤島,真係睇唔到點解需要兩條線上青沙,又搞到顯徑出石硤尾要轉車…

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 1 美田居民畀個正評你

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-4-21 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-4-21 01:29 發表

80X下繁要做到幾分鐘先得?
原線繁時飽和 重要加埋"三萬人"既水泉澳
(題外話 岩岩夜晚10點零九龍灣坐80X番沙田 原來都會坐滿架金豬)

火炭繁時有客我認同
但非繁有客?又話唔介意做疏少少 濱景廣源客又會點睇?

89X你CUT 3架車 重要行原線(草地滾球場入第一城燈位計 到去番報案中心 非繁快極都要10 - 15分鐘左右)
班次要開20定25一班?
講真89X縮沙田圍 我覺唔係大問題(假設為左比沙火條坑其他線)
但你要CUT車 就好大問題(89X碩門 叫富豪花園硬食284轉乘吧喇)

你既方案我只會覺
83X + 89X 兩條頹班次既趕客線
而且我唔睇好83X非繁會好過現時80X非繁客源

80X 拉上水泉澳,多三萬人,但秦石交俾 89E,少左一萬人,
加上 89E 仲可以分走一部分沙角邨(回程)同沙田圍乘客(站位就腳好多),我相信現有班次可以足夠應付。

而我係 based on RDP 盤數去計的,RDP 83A 只係得三架車,但係遲早一定會加班,
呢D當然都係要留條尾巴,按需求上升再抽車加班囉…

另外,RDP 89X 改去石門,都減兩架車,
如果 89X 去沙田圍,減多一架,其實真係唔差得好遠。

至於 83X 改去火炭既話,非繁 15/20 分一班已經可以,唔好唔記得而家 89C 非繁都唔係好密,
而 89D 仲密過現時 83X 兩繁少少,我覺得濱景要一條樓下有得搭、唔使兜第一城既 83X,似乎好過要 89X…
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2014-4-21 02:13 | 顯示全部樓層

回復 1207# 的帖子

靠281M出九龍塘不如行落車公廟/282見

點睇都好
唔覺得係因為86B變成286X因而做出亂局
就算86B冇變既
份RDP既大幅加價同亂整既方針都會不變

乘客既選擇亦都好實際
2012年86B乘客數係4400
減除大埔道同小量區內客後
約數為3620

2014年286X乘客數為4700-5500中間
有一定既程度既增長扣除四美大約1400人