hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

Lawliet 發表於 2014-4-23 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2014-4-22 00:50 發表
89B唔係必須由觀塘縮走,畢竟新翠車公廟秦石,甚至乙明都需要佢,
而沙田出觀塘嘅發展路向有:(1) 沙田市中心←→觀塘特快及上藍田,
(2) 80X避開重疊路線令非繁時都夠客,(3) 水泉澳←→觀塘路線,
(4) 89C要拉直/食咗89D部分客源, ...

(1) 拉埋去大圍/新翠會否更好?(學版友話濟 拓展佬隧轉乘)

(2) 合理

(3) 幾好而且幾吸引既方案(但繁時會否太疏?)

(4) 我都有諗過水泉澳COVER曬成個第一城 但路程太兜

(5,6) 無意見 但始終覺83X可以合埋水泉澳做全日線
stevegold 發表於 2014-4-23 12:21 | 顯示全部樓層
如果大老山隧道攪轉乘,我覺得沙田各小區可以咁分︰

1. 利安+馬鞍山市中心+頌安+恆安+耀安
2. 欣安+錦泰一帶+富安+亞公角街
3. 穗禾苑+火炭+源禾路+沙田大會堂(市中心)
4. 新田圍+秦石+乙明/沙角/博康
5. 濱景+石門工業區+碩門邨+廣源/黃泥頭
6. 水泉澳+愉翠苑(牛皮沙街)+小瀝源工業區(插桅杆街、小瀝源路)
7. 沙田圍總站(河畔/麗豪)+富豪+第一城+威爾斯(銀城街)

如果大圍區都要大老山線,咁可以(1)顯徑+隆亨+新翠,經大涌橋路+沙田圍路來往大隧; (2)  四美+海福/大圍站,經紅梅谷路+獅子山隧道公路+沙田路+沙瀝公路來往大隧
流星☆雨 發表於 2014-4-24 00:13 | 顯示全部樓層

回復 1242# 的帖子

如果大圍都開得大老山線
我覺得可以試下將80改做唔入顯徑 只係入田心
然後非繁(?)整條主力做顯徑+新翠既大隧線去觀塘
hong28828 發表於 2014-4-24 13:37 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2014-4-11 23:31 發表

真係反智無極限,86B九龍全段乘客都因為條線變咗286X而陪兜,受影響比例係100%,
你隻縮頭龜講來講去只係夠膽用西九龍中心嚟証明286X快過86B,反話人哋冇計算乘客最終目的地,
請問係咪搭86B嘅人全部最終都係去西九龍中心?係 ...

咪就係
早前曾經試過晚上11時多起海福上286X番九龍
出到元州街落車竟然用左成35分鐘-.-
原因? 就係欽州街停燈停晒D時間...
(心諗...日間起沙田大會堂上81入美林兜個圈先出嘉頓都係20-25分鐘-.-)
epsilon 發表於 2014-4-24 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-4-23 00:54 發表

(1) 拉埋去大圍/新翠會否更好?(學版友話濟 拓展佬隧轉乘)

(2) 合理

(3) 幾好而且幾吸引既方案(但繁時會否太疏?)

(4) 我都有諗過水泉澳COVER曬成個第一城 但路程太兜

(5,6) 無意見 但始終覺83X可以合埋水泉 ...

(1) 大圍有乜需要去到大老山轉車?過海嘅點解唔係直接南下紅隧口或利用沙中線?

(3) 只會密過而唔會疏過而家80X。

(4) 水泉澳來往觀塘
兩繁高峰方向拆線變特快。非繁冇特快需要。

(5,6) 一個純公屋區同另一個九成公營房屋區加埋做一條線客路太狹窄。

馬鞍山西+亞公角+小瀝源客路稍為多元化少少。
如果係水泉澳+小瀝源

做一條線,第一城+圓洲角做一條,馬鞍山西+小瀝源又做一條,

呢三條線都會齊齊非繁唔夠客。
kay 發表於 2014-4-24 19:03 | 顯示全部樓層
沙田區議會好似ban左重組
原因不外乎班次疏同埋加價

同大部份人預料一樣,垃圾係過唔到關
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2014-4-24 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2014-4-22 21:01 發表

咁點解加車縮程結果係減班既?會唔會係連環出錯造成既美麗誤會?

27車最密5分鐘即係一轉俾135分鐘,如果係23車最密6分鐘一轉俾138分鐘,呢個數字合理得多,同埋唔好忘記,89C繁時冇減車,89D條數唔會包89C堆車 ...

唔似係連環出錯,附表一仲講明當載客量合乎加強服務的指引的時候,89D 就會加車

我覺得似係順手加時居多,觀塘道繁忙時間交通情況已經同旺角、灣仔唔係太太分別
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-4-24 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-4-23 00:32 發表

兩繁做15 點解唔坐頻密既觀塘線出九龍灣轉車
而且減4架車 當每個方向少2架  可以只拉疏5分鐘?
啟業計 去 觀鐵 頂多 10 - 12分鐘
啟業計 去 九龍灣 (唔太清楚你定線點)  可以偷到幾多時間出泥先?

藍田我傾向以半流水線既方式諗
沙田<>黃大仙
藍田<>黃大仙
沙田<>藍田
係咪全住宅 未算既
而且全程 沙田<>藍田 計 亦唔會太長

繁時問題比較有趣
你本身都將89B縮入九龍灣
擺明唔做官塘客 咁我都係學你講番句坐80X/80吧
九龍灣問題 繁時有客我認同
但15分鐘囉...我諗要睇下74B(?九龍灣版74X)做唔做得起先再講
觀塘道沙乙博秦有80X 大圍顯田有80  繁時計15分鐘的確唔太吸引

至於89B繁時客量問題 現時客倉一路係黃大仙四美街 (繁時坐滿一架車其實唔難)
加埋 藍田 <> 黃大仙流水客 相信無太大影響
入九龍灣上藍田問題 其實都係純粹講下 可以無視

或者咁講喇 現時89B繁時 單靠黃大仙四美街一帶都夠做起條線
係非繁客量問題 如果 九龍灣 同 藍田 比
藍田可能會比九龍灣吸引 ( 非繁計 )

曾幾何時 我都認為89B入九龍灣係一條出路 (74A未入前)
74A入後就覺 係一個毒藥 當初以為可以搵到新客源 但實質只係陰乾條線
當九龍灣未再有新發展 (新商場/住宅等等)
非繁單靠個MEGA BOX 九展真係好麻麻

89B 縮入九龍灣的話,一粒鐘可以行完一單連休,
派 8 架車可以做 15 分鐘一班…
三個字一班車,但行出去都要差唔多呢個時間,
而 80/80X 又無 74X 咁密車,其實比起 74A vs 74X 的分別細好多。

如果話 89B 改上藍田,其實沙田屋村 - 藍田全日客量都一定差過沙田屋村 - 九龍灣…
如果話想食藍田黃大仙流水,其實已經有條 38,反而黃大仙九龍灣係未有

事實上,藍田山上果幾條新界線(包括縮短前的 277X),非繁藍田山上客量都係相當麻麻。

74A 縮去九龍灣擺明要陰乾條線,但我覺得情況同 89B 唔同。
首先 74A 繁忙時間都要做到 20 分先有一班車,而且行車時間同 74X 爭太遠,
如果變成係 74B,我諗結果會好唔同。

其次,當年 74A 上繁真係有班客由觀塘搭去馬料水,下繁出觀塘亦靠呢班客坐滿甚至要企。
當日縮去九龍灣,記得有板友提過觀塘段客量係有增加,但係填補唔到反方向的流失,
令到條線由本來兩繁雙向都有客,變成只係單向多客。

而 89B 下繁出觀塘、上繁入沙田又真係唔係好多客,所以已經唔使擔心倒走反方向乘客的問題…

至於非繁,當年 74A 每班車成個觀塘可以 10 個客都無(甚至試過德福上車包車包到黃大仙),入唔入九龍灣都係咁架啦…
fb.com/scientisthk2usa/
3AD172004 發表於 2014-4-24 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-4-8 21:39 發表

表面上係得1個站重疊
不過單比價錢,287X全勝
所以有81C佐敦/YMT客轉搭287X都唔奇

不過,實際最終81c線在佐敦及油麻地兩區有多少客量流失至287X線,則要待後者正式開辦後一段時間才能夠作出判斷。

講開又講,撇除車費因素,你們認為,如果在佐敦上車,拿81c與287X兩線作比較,那一條線可以最快到達大圍火車站呢?

主賜我異象,來委身香港!
yyy5138 發表於 2014-4-25 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-4-24 19:03 發表
沙田區議會好似ban左重組
原因不外乎班次疏同埋加價

同大部份人預料一樣,垃圾係過唔到關

所有建議都ban嗎?
部分有建設性建議都過唔到的確有d失望...
富 豪 大 法 好!