hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「轉貼」鐵路繁忙時段應付不來 運輸署救求巴士公司 ...
開啟左側

[問題] 「轉貼」鐵路繁忙時段應付不來 運輸署救求巴士公司

AVD1 發表於 2014-4-7 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 PE3529 於 2014-4-6 21:32 發表
到時運吉大可以加返quota 畀巴士公司
至於夠唔夠人開車運吉話唔關佢事
又可以將責任推左畀巴士公司

加 Quota ?
南港島及觀塘延長線一通車好自然又會有巴士線歸天或者被減班 ~

事先我唔知究竟而家 TD 究竟 set 死左有幾多 Quota 比各巴士公司,
但假如有所謂 Quota, 呢件事只會繼續拖落去, 拖到新鐵路線落成又有車出返黎,
咁就好自然 match 返佢一直以黎 o既藍天行動 ~

不過佢地仲係諗唔到新鐵路線會帶來一大堆新乘客, 而該批乘客會接駁原有港鐵線,
因為起佢地個邏輯, 開得一條新鐵路線就好自然會吸引到巴士乘客, 而又可以疏導到舊港鐵客 (e.g. 沙中線) ~

我只可以預期港島, 荃灣, 觀塘線將來只會比而家預黎預難上車,
我仲未講堆自遊行 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
miklcct 發表於 2014-4-7 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2014-4-7 08:35 發表
薄扶林堆線越來越惡等
有車就夾硬逼都要上咗先算
唔上唔知仲要等幾耐

去香港仔而家係71同973叫做好啲
其餘幾條下繁都係打爆上山

咁點解我見到架架去中環嘅慢車都係空嘅(包括4、7、37B、71、91)?快車(4X、30X、90B)同過海車(970、970X、973)繼續爆。
GK9636 發表於 2014-4-7 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-6 22:23 發表

我真的不知點解大家仍然着眼於quota制度播,某程度此制度已經成為借刀殺人嘅理由。係咪真係得運輸處壓落黎大家心知肚明喇~

擺明俾人借刀啦, 近期鐵路爆膨議員咁hit, 近日仲有咁多線減字軌減班, 見到以前一d 死忠都插佢, 可想而知。
GK9636@ATENVIRO
S3BL100 發表於 2014-4-7 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-4-7 09:36 發表

今日8:30油塘異常多人,下層等4號月台車既人佔左一半空間排到去電梯果度)
(即係兩倍人等車既話,觀塘線班友唔使落車)

如果你仍然覺得企多啲啲人至每平方米企6個人可以解決以上問題咪即管繼續吹你架98a點樣超載囉 ...

我想問,你邊度睇到你 quote 緊果位板友,提出話地鐵應該加到每平方米企 6 個人以上?
fb.com/scientisthk2usa/
kitarolo 發表於 2014-4-7 12:48 | 顯示全部樓層
回覆 #7,#15

無錯!小巴同的士牌照都叫有個實際數字
巴士配額問題一來官字兩個口,二來真係咁好賺
巴士公司亦無需涉足地產或其他業務啦……

另外小巴早前提出加至20座,一來運吉唔批
二來小巴業界之間都意見分歧,擔心會推高牌價/車租
實際上從乘客角度去諗亦有可能因座位多咗而減班次。
edhong 發表於 2014-4-7 13:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2014-4-7 21:12 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-4-7 11:43 發表

我想問,你邊度睇到你 quote 緊果位板友,提出話地鐵應該加到每平方米企 6 個人以上?
算啦,
依家個個都俾人洗晒腦,覺得港鐵逼爆(每平方米企 4 人計),要搵巴士黎救命,但唔會諗下路面上有幾多巴士根本已經係每平方米企 6 人都企到爆,唔好話 4 個。

羊毛出自羊身上,
我完全不能理解點解今日仲有人會信巴士公司係因為「Quota」而唔加車甚至 cut 車。
Quota 係有,亦會唔夠用,但真係只限極繁忙路段囉,但唔等於全間巴士公司計佢唔夠 quota 用。
市區繁忙路段多錢搵,巴士公司當然嫌 quota 唔夠想再加車落去行啦,但加落去架車唔會係 extra 囉,佢只會想 cut 走o的瘀血線拎車用,總體車隊都係會縮,
因為好多賺錢線唔係加架車就會賺多左,但好多蝕錢線 cut 架車就一定會蝕少左(= 賺多左),亦正好解釋點解九巴 2013 年 cut 走一堆毒瘤線後,即刻蝕少一大截。

同埋究竟巴士公司係咪真係應該開返o的同鐵路重疊既路線幫鐵路分流?
舊年就已經有幾條同鐵路平行,但繁忙時間都唔會企人既線取消,例如 82M、692,
現存亦有同鐵路平行,但班客寧願搭逼爆既港鐵,都唔搭既巴士線,例如 796P、796S,
但同一時間,港九新界都有大量逼爆既巴士線同小巴線,繁忙時間係一車車客咁車去鐵路車站駁鐵路,咁依家個既交通政策執行上係咪出左o的問題?
GW5878 發表於 2014-4-7 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-4-7 21:12 發表
算啦,
依家個個都俾人洗晒腦,覺得港鐵逼爆(每平方米企 4 人計),要搵巴士黎救命,但唔會諗下路面上有幾多巴士根本已經係每平方米企 6 人都企到爆,唔好話 4 個。

羊毛出自羊身上,
我完全不能理解點解今日仲有人會信巴士公司係 ...

香港人人有份,鐵路問題係全港人一齊承擔,唔好搞分化
唔好以為自己樓下冇鐵就好巴閉,你估你樓下冇蝕錢線咩
連51今年都要交數,你懂的

呢度冇人話要開同鐵平行既線
君不見301,678同鐵平排而行

3ASV3-JE1672 發表於 2014-4-7 23:27 | 顯示全部樓層
咪即管睇吓遲啲南/西港島線通哂車,南區堆線會點俾人處理囉~
3ASV174 發表於 2014-4-7 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-4-7 23:27 發表
咪即管睇吓遲啲南/西港島線通哂車,南區堆線會點俾人處理囉~
唔好話被唔被處理,
就算堆巴士線原封不動,我怕都係大把人搭 120% 既港鐵,然後好多巴士載空氣。