hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區域性模式重組之好與壞
開啟左側

[服務調整] 區域性模式重組之好與壞

張偉沖 發表於 2014-4-9 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 2014-4-8 23:38 發表
如果運輸署唔係以減巴士為大前題,
如果九巴仲有心做,唔係淨係諗住cut 車、加價,
如果區議會選區唔再係劃得咁細,
咁區域性重組會係有用

依家由唔搭巴士嘅人主宰重組,唔係用使用者角度去諗,
最後又係你反對、我硬推、唔得就 ...

我覺得運吉係低估左區議會山頭主義的文化, 以致署方軟弱無力, 不能加大力度重組路線.

九巴41提速, 提左3次, BAN 足3次, 葵青九龍城區議會有份BAN,

結果造就左九巴陰乾41的建議.

好話唔好聽, 九巴30X 都會步41 後塵.
盲目反對 香港已死
kingprowm 發表於 2014-4-9 09:49 | 顯示全部樓層
可是青衣果份談不上重組, 整份建議都係有減冇加, 人地都一啖砂糖一啖屎, 現在得屎冇砂糖囉

X42C 我唔會覺得係新線
流星☆雨 發表於 2014-4-9 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-9 09:29 發表

68X 分拆叫做搏ban?

元朗班區佬, 文件又唔睇, 文件話68X 早繁係洪水橋開出先半個鐘一班車,
元朗西會有特車, 將來元朗市會有聯合班次, 點知元朗班區佬一句話改動後得番半個鐘一班車走去BAN,
大佬, 有聯合班次又唔提 ...
嗱,唔好唔記得洪水橋半個鐘喎
(頭盔:元朗個邊我無拎過錄音黎聽 所以具體係點我唔知 但係據我睇報紙得知 佢地係有其他理由去ban成個重組)

同埋沙田又點計?

你係沙田個post話「沙田出九龍的線行車時間有明顯縮減」,但係要知道行青沙出SSP其實係慢過獅隧。
詳細既野我唔同你計,留返畀其他板友用最簡單既方法去踢爆你。

然後講返開天殺價個問題,
有人不滿286C收天價,你就話「路線長左咪要加價囉」,但係馬鞍山真係需要一條出大角咀既線咩?
咁樣同有281B唔全日,係都要留條81C係富安無分別,甚至更加可恥
據我所知某286C沿線區議員係想條線收返正常價錢多過去大角咀

繼續OT:
其實我唔支持民主黨,我最多只支持黨內個別人士,
但個件事入面呢位區議員(利申我同佢三唔識七,我亦無支持呢位仁兄)好明顯係受到不合理對待。
我拎呢件事黎問你,只係因為你盲目反區議會,講到區議會可以有幾霸道,所以我想知道你知唔知呢件事,就係咁簡單
你講到區議會唔應該阻住政府咁,但係你知唔知個政府係無民意授權?
一個民選區議員既選票都好難少過梁匪振英。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
transbus + 1 寧願原地踏步, 拒絕行差踏錯
kay + 1 + 1 一個民選區議員既選票都好難少過梁匪振英。 ...

查看全部評分

BlackBird 發表於 2014-4-9 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-9 09:29 發表

68X 分拆叫做搏ban?

元朗班區佬, 文件又唔睇, 文件話68X 早繁係洪水橋開出先半個鐘一班車,
元朗西會有特車, 將來元朗市會有聯合班次, 點知元朗班區佬一句話改動後得番半個鐘一班車走去BAN,
大佬, 有聯合班次又唔提 ...

錦如果係洪水橋至元朗西呢一段搭車呢?
係元朗市當然無問題,但係洪水橋至元朗西呢一段就無啦啦變30分鐘一班
洪水橋就話有63X,洪水橋以北呢?唔通搭68A屯公轉車行大運?
仲有,聯咩合班次呀,塞多幾個燈位就可以BYE BYE啦,8X/19係例子

68X呢個垃圾分拆擺明搏BAN啦!
P960早日摺線
kuro 發表於 2014-4-9 20:02 | 顯示全部樓層
nelson72A 發表於 2014-4-9 20:43 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

推翻建議起碼都可以保住現有服務
唔駛被加價

RDP建議的替代路線較現時路線貴
遲D政府批准九巴加價時,呢批替代路線亦都要加價

yoho 發表於 2014-4-9 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-4-9 19:58 發表

錦如果係洪水橋至元朗西呢一段搭車呢?
係元朗市當然無問題,但係洪水橋至元朗西呢一段就無啦啦變30分鐘一班
洪水橋就話有63X,洪水橋以北呢?唔通搭68A屯公轉車行大運?
仲有,聯咩合班次呀,塞多幾個燈位就可以BYE BYE啦 ...

我相信好多元朗區居民都好期待有快車直出旺角

有向元朗等過68X都應該知無論佢朝早有分拆時好,定係其他時間好,佢啲班次都係不穩定,佢大部份班次縮去元朗西班次或者仲會穩陣啲。

其實你
無需要用 8X/19呢啲係亞媽都係女人嘅例子去証明聯合班次嘅失敗,我相信上得ITALK大部份人都對巴士OPERATION有少少認識。

你不滿洪水橋68X班次變得30分鐘 (並唔係268)我理解,但你因此覺得“
呢個分拆係博BAN係垃圾”,咁我唔覺得你個論點理據好過你口中件垃圾好多。
kuro 發表於 2014-4-9 22:13 | 顯示全部樓層
EH2674 發表於 2014-4-9 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 yoho 於 2014-4-9 21:44 發表

我相信好多元朗區居民都好期待有快車直出旺角

有向元朗等過68X都應該知無論佢朝早有分拆時好,定係其他時間好,佢啲班次都係不穩定,佢大部份班次縮去元朗西班次或者仲會穩陣啲。

其實你無需要用 8X/19呢啲係亞媽都係女 ...

今時今日堆區議員只懂有加無減,我個選區連無人搭既264M換取269M全日擺天恩,69M,265M全日經天華路都可以Ban,我唔覺得個位版友有講錯,跟本好多時佢地只睇壞處唔睇好處
當然,有部份講左唔做(e.g.936)同埋擺到時過差既服務就唔可以接受
強人所難,不可一不可再
transbus 發表於 2014-4-9 23:03 | 顯示全部樓層

無可否認有o的山頭主義區議員係為一己私利亂否決,
但單憑哩點就打死埋會平衡各方利益合理商討o既區議員,
我唔知持哩個論調o既人, 係單純武斷,
定係故意製造虛偽相反意見, 意圖低手地打輿論戰.

不過既然講到係綑綁式消費,
明知通過當中某一兩個對各區都有利o既改動,
前提係要你先享用對旺場線o既垃圾改動先放到車出o黎,
我係區議員o既話, 都會揀全盤否決發還重審.

寧願原地踏步, 拒絕行差踏錯.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣